Ποιοι είναι οι Warhaus που έχουν κατακτήσει την Ελλάδα με τη σαγηνευτική μουσική τους

Ποιοι είναι οι Warhaus που έχουν κατακτήσει την Ελλάδα με τη σαγηνευτική μουσική τους Facebook Twitter
O Maarten Devoldere και το έτερον ήμισυ των Warhaus, η Sylvie Kreusch. Όπως λέει και ο ίδιος: «Γνωρίστηκα με τη Sylvie όταν περιόδευε με την παλιότερη μπάντα της, τους Soldier's Heart, ανοίγοντας για τους Balthazar. Όταν την άκουσα να τραγουδάει, ήξερα αμέσως πως θα γράψω τραγούδια γι' αυτήν»
0

Το ποιο ποπ/ρoκ τραγούδι θα γίνει επιτυχία στη χώρα μας είναι τόσο προβλέψιμο όσο και αναπάντεχο. Η ευαισθησία και η αγάπη του μέσου εγχώριου ακροατή για τις μινόρε μελωδίες, το μελόδραμα και την ατμόσφαιρα είναι γνωστές κι έχουν οδηγήσει καλλιτέχνες σε σημαντική αναγνώριση που θα απολάμβαναν μόνο σε ελάχιστα άλλα μέρη του πλανήτη.

Παράλληλα, τις μέρες της ψηφιακής κυριαρχίας, με τις αμέτρητες πηγές ενημέρωσης, τις υπηρεσίες music streaming και γενικότερα τα ανεξέλεγκτα κανάλια διάδοσης της μουσικής πληροφορίας, η τύχη παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο και οι παράγοντες που καθορίζουν τι θα κατακτήσει τα τοπικά ραδιόφωνα φαντάζουν πιο ρευστοί από ποτέ.

Σε αυτή την πραγματικότητα γεννιούνται τέτοια ακριβώς φαινόμενα, όπως οι Warhaus, δηλαδή το προσωπικό πρότζεκτ του Βέλγου Maarten Devoldere.

Μπορεί η νουάρ αισθητική, το cabare/jazzy ύφος και οι εξομολογητικοί του στίχοι να μην έχουν πείσει ιδιαίτερα το διεθνές ακροατήριο, αλλά στην πατρίδα του και σε μερικές ακόμα χώρες, με την Ελλάδα πρώτη και καλύτερη, το σαγηνευτικό τρικ με τις «καταραμένες» αναφορές και την ερωτική μουσική έχει αποδώσει τα μέγιστα.

Μιλήσαμε μαζί του για να μας λύσει ορισμένες απορίες λίγο πριν από τις εμφανίσεις του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αυτά είναι δέκα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε για τους Warhaus πριν τους απολαύσετε live:

Οι στίχοι του Devoldere περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της ερωτικής επιθυμίας και, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, «ο πόθος είναι το συναίσθημα που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου και με εμπνέει να γράφω μουσική»

1

O Maarten Devoldere σχημάτισε το 2004, μαζί με τον Jinte Deprez, τους Balthazar, με έδρα τις Βρυξέλες. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους εναλλακτικής πoπ/ρoκ, χωρίς όμως να έχουν σημειώσει κάποια σημαντική διεθνή επιτυχία.

Ο Βέλγος crooner θεωρεί τους Balthazar «ένα πιο προσιτό μουσικά σχήμα σε σχέση με τους Warhaus, που αποτελούν το μικρό, περίεργο αδερφάκι των Balthazar».

2

Έγραψε μερικά τραγούδια που δεν ταίριαζαν στο ύφος του σχήματός του κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παράλληλο πρότζεκτ και να τα κυκλοφορήσει μέσω αυτού. Το ονόμασε Warhaus, καθώς τα πρώτα τραγούδια ηχογραφήθηκαν σε ένα ρυμουλκό στα νερά της Γάνδης.

Ποιοι είναι οι Warhaus που έχουν κατακτήσει την Ελλάδα με τη σαγηνευτική μουσική τους Facebook Twitter
O Maarten Devoldere θεωρεί ότι ο Λέοναρντ Κοέν και ο Τζάρεντ Λέτο είναι οι καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του.

3

Το έτερον ήμισυ του γκρουπ είναι η Sylvie Kreusch. Τα femme fatale φωνητικά της δένουν ιδανικά με τα πιο μπάσα του Devoldere και μαζί δημιουργούν ένα ακαταμάχητο, αισθησιακό δίδυμο.

«Γνωρίστηκα με τη Sylvie όταν περιόδευε με την παλιότερη μπάντα της, τους Soldier's Heart, ανοίγοντας για τους Balthazar. Όταν την άκουσα να τραγουδάει, ήξερα αμέσως πως θα γράψω τραγούδια γι' αυτήν».

4

Η live εμπειρία είναι για τον Βέλγο ερμηνευτή εξίσου σημαντική με τον χρόνο που περνάει στο στούντιο, γι' αυτό προσπαθεί να συνδυάζει και τα δύο.

«Έγραψα τον πρώτο δίσκο μέσα σε μια βάρκα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Πάντα καλούσα κόσμο στις ηχογραφήσεις για να συμμετάσχουν στην εμπειρία. Στο τέλος φτάσαμε να έχουμε 50 άτομα στις ηχογραφήσεις και να παίζουμε, ενώ το βαρκάκι έγερνε».

5

Το ντεμπούτο του με τους Warhaus του χάρισε πολλές επιτυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με τα «Good Lie» και «Machinery» να τα τιμούν στα εκάστοτε τοπικά ραδιόφωνα. Τον τίτλο του άλμπουμ «We fucked a flame into being» τον εμπνεύστηκε από το βιβλίο «O εραστής της λαίδης Τσάτερλι» του D.H. Lawrence.

 

Warhaus - Love's A Stranger

6

Η μεγαλύτερη επιτυχία του, φυσικά, είναι το «Love's a stranger», το οποίο μοιράζεται τον ίδιο περίπου τίτλο με ένα χιτάκι των Eurythmics του 1981. Στο YouTube έχει πάνω από 1 εκατ. προβολές, ενώ είναι από τα πιο shazamed κομμάτια στην Ευρώπη το τελευταίο εξάμηνο.

7

Οι στίχοι του Devoldere περιστρέφονται γύρω από την ιδέα της ερωτικής επιθυμίας και, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, «ο πόθος είναι το συναίσθημα που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω μου και με εμπνέει να γράφω μουσική».

8

Ορίζει την επιτυχία ως «τη δυνατότητα να συνεχίσω ό,τι κάνω χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για οτιδήποτε άλλο».

9

«Οι καλλιτέχνες που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή και στη δουλειά μου είναι ο Λέοναρντ Κοέν και ο Τζάρεντ Λέτο».

10

Όσο για την απρόσμενη αγάπη του ελληνικού κοινού, έχει να σχολιάσει το εξής: «H μουσική μου είναι πολύ ειλικρινής, ακόμη και αν πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί σκληρή κι επώδυνη. Αυτή η αντίφαση χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους και ίσως γι' αυτό στην Ελλάδα αρκετοί ταυτίζονται με τα τραγούδια μου. Νιώθω υπέροχα που θα παίξω στη χώρα σας».

Info:

Οι Warhaus παίζουν στο Gagarin την Παρασκευή 20 Απριλίου με είσοδο 18-20 ευρώ. Το live θα ανοίξουν οι Tango With Lions.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT