Schoolwave 2007

Schoolwave 2007 Facebook Twitter
0

Το Schoolwave είναι μια ιδέα των Schooligans, της ομάδας που βγάζει το ομώνυμο περιοδικό, ενός από τα πιο φρέσκα νεανικά έντυπα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η ιδέα για να ξεκινήσει το πρώτο φεστιβάλ ήταν «οι περιορισμένες ευκαιρίες που είχαν τα μαθητικά γκρουπ να βρουν χώρους να παίξουν τη μουσική που γουστάρουν, να δείξουν τις δυνατότητές τους, να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ που δεν θα έχει βραβεύσεις και ανταγωνισμούς (το σχολείο και τα μουσικά reality καλύπτουν με το παραπάνω αυτές τις ανάγκες)». Ήθελαν ένα δικό τους τριήμερο στο τέλος Ιουνίου για να εκτονωθούν, λίγο μετά την πίεση των εξετάσεων, «σαν ένα τεράστιο ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ στη σχολική χρονιά που έφυγε».

Το πρώτο Schoolwave έγινε τον Ιούνιο του 2005 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με 21 συγκροτήματα, τα οποία επιλέχθηκαν από 103 σχολεία της Αττικής που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Η ανταπόκριση της πιτσιρικαρίας ήταν αναπάντεχη: 10.000 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, έσπευσαν να δουν τους συνομηλίκους τους να παίξουν κάθε είδος μουσικής, από μέταλ μέχρι χιπ χοπ και ska-punk.

Στο επόμενο φεστιβάλ, του 2006, δήλωσαν συμμετοχή 180 γκρουπ από κάθε σχολείο της χώρας και το κοινό διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη: 20.000 νέοι άνθρωποι απλώθηκαν σε κάθε χώρο της Τεχνόπολης για να παρακολουθήσουν το διαγωνισμό, τις συναυλίες, τη ράμπα του bmx, το breakdance, τα graffiti που έγιναν ειδικά για τη διοργάνωση. Το 40λεπτο ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού με τίτλο Schoolwave, με σκηνές από το φεστιβάλ, κέρδισε το Βραβείο Κοινού για τις ταινίες μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πιο δημοφιλές από ποτέ, το τρίτο Schoolwave μάζεψε 260 συμμετοχές από συγκροτήματα που αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον της εγχώριας σκηνής, και η επιλογή ήταν ακόμα πιο δύσκολη.

Τα 21 γκρουπ που προέκυψαν μετά από προσεκτική ακρόαση ανθρώπων με κύρος όπως ο Γιάννης Πετρίδης, ο Νίκος Κυπουργός, οι Raining Pleasure, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Χρήστος Ιωαννίδης (που συντονίζει τους Schooligans) θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα τεράστιο κοινό, δίπλα σε γνωστούς μουσικούς αλλά και ονόματα της νέας σκηνής της Αθήνας: o Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες (23/06), οι Mary and The Boy (24/06) και η Μόνικα (24/06). Οι 21 που θα παίξουν στις 23-24 και 24 Ιουνίου στην Τεχνόπολη είναι οι εξής: Afterglow (Αγρίνιο), Danger By Design (Χαλκίδα), Definite X, Delirium (Θεσσαλονίκη), English Handmade Must (Ναύπακτος), Grains Of Sense (Θεσσαλονίκη), D'N'G-Scum (Πάτρα), Horny Rabbits, Los Mujeros (Πτολεμαΐδα), Lust, Minerva, Musica Ficta, No Profile, S.A.G.G.A., Scarlets, Sober (Πειραιάς), Spleen On Baudelaire (Βόλος), Steel Blood (Σέρρες), West Loop (Σπάρτη), Ανεμιστήρας (Πύργος) και Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ (τα γκρουπ για τα οποία δεν αναφέρεται ο τόπος καταγωγής τους είναι από σχολεία της Αθήνας).

Οι παράλληλες εκδηλώσεις φέτος είναι περισσότερες από ποτέ: εκτός από τα καθιερωμένα graffiti, breakdance, επίδειξη δεξιοτεχνίας με skate και ποδήλατα bmx σε ειδική ράμπα, φέτος θα υπάρχει επίδειξη free running σε ειδική εγκατάσταση και Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Video Games, που θα δώσει την ευκαιρία στο νικητή να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο E.S.W.C. του Παρισιού. Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT