Silot: «Η pop στην Ελλάδα είναι ώρα να μεγαλώσει, πέρασε η εφηβεία της»

Silot: «Η pop στην Ελλάδα είναι ώρα να μεγαλώσει, πέρασε η εφηβεία της» Facebook Twitter
Φωτο: Stephie Grape
0

ADVERTORIAL

Ίσως να τον γνωρίζετε από το πρώτο του κομμάτι και single «Ο Κόσμος Μου», ένα τραγούδι στο οποίο μιλά ανοιχτά για τις κρίσεις πανικού. Ίσως, να τον ακούσατε στην ιδιαίτερη διασκευή του στο κομμάτι «Blue Christmas» για τη συλλογή Grecospectiva Xmas τον Νοέμβριο 2019 - ίσως να σας τράβηξε την προσοχή με το χαρακτηριστικό μπλε στα μαλλιά του. Όπως και να το γνωρίσατε, ο Silot ή αλλιώς Αποστόλης Μπόγρης, έχει καταφέρει να μπει δυναμικά στον χώρο της ελληνικής pop μουσικής και δεν σκέφτεται να σταματήσει στο άμεσο μέλλον.

Το «Χαρτομάντιλα στην Καρδιά», η power μπαλάντα του, κατάφερε να ξεχωρίσει όχι μόνο για την μουσική αλλά και για την προσωπική καλλιτεχνική ματιά του Silot, που ανέλαβε το art direction του βίντεο. Με συνεργάτες όπως οι Beyond (Τamta, Toquel, Natasha Kay, Saske), που υπογράφουν την μουσική παραγωγή, ο Silot αλλάζει τα δεδομένα, μιλά για θέματα που αφορούν όλους και αναζητά συνεχώς το κάτι καινούριο. Καθώς αναμένουμε για τον νέο του δίσκο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο 2021, μιλήσαμε μαζί του για να μάθουμε λίγα περισσότερα για τον κόσμο του Silot.

Silot: «Η pop στην Ελλάδα είναι ώρα να μεγαλώσει, πέρασε η εφηβεία της» Facebook Twitter
Φωτο: Stephie Grape

—Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική; Ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ερεθίσματα;

Δεν ανήκω στην κατηγορία των παιδιών που από τα 5 τους τραγουδούσαν ή έπαιζαν κάποιο μουσικό όργανο. Για 'μένα η μουσική ήταν πάντα όμως το καταφύγιό μου. Πάντα ξυπνούσα και κοιμόμουν με τα ακουστικά στα αυτιά. Η μητέρα μου ερχόταν το βράδυ και μου τα έβγαζε ενώ κοιμόμουν γιατί φοβόταν ότι θα πνιγώ με τα καλώδια.

Οπότε, η σχέση μου με την μουσική ήταν στενή, απλά όχι δημιουργική. Αργότερα έκανα ραδιόφωνο από τα 15 μου σε σταθμούς της επαρχίας και ήξερα ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η μουσική στην ζωή μου. Δεν φανταζόμουν όμως αυτόν τον ρόλο που έχει τώρα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι από το 2013 και μετά άρχισα να δημιουργώ μουσική και να την επικοινωνώ με την φωνή μου. Το μικρόβιο μπήκε για τα καλά όταν έμενα Λονδίνο. Τότε «άνοιξα» μουσικά και ανακάλυψα πολλούς μουσικούς που δεν ήξερα και όταν πήγαινα στα lives τους ζήλευα πολύ. Γυρνώντας στην Ελλάδα και κάνοντας μαθήματα φωνητικής με έναν Γάλλο μουσικό, τον Francois Gordigiani, λύθηκα και έγραψα το πρώτο μου ολοκληρωμένο τραγούδι. Που είναι κιόλας το πρώτο single του δίσκου, το «Shelter».

 

—Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις μουσικά για πρώτη φορά;

Σχεδόν κλισέ, αλλά ο έρωτας με οδήγησε στο να γράψω το πρώτο μου τραγούδι. Ήταν τόσο έντονα τα συναισθήματα που έψαχναν μια έξοδο. Δεν μπορούσα τότε κιόλας να τα επικοινωνήσω με τον άνθρωπο που ήμουν ερωτευμένος, οπότε όλο αυτό γέννησε το «Shelter».

 

—Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις επαγγελματικά τον χώρο της μουσικής;

Δεν το αποφάσισα εγώ, η μουσική αποφάσισε να με «κλέψει». Όσο ανακάλυπτα εμένα μες στην μουσική, τόσο πιο εθιστική γινόταν η σχέση μου μαζί της. Πλέον βιώνω έναν έρωτα με αυτό που κάνω και θα ήθελα να γίνει η βασική μου απασχόληση. Πολύ δύσκολο να κάνεις αυτό που αγαπάς δουλειά, αλλά όχι ακατόρθωτο. Είμαι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Silot: «Η pop στην Ελλάδα είναι ώρα να μεγαλώσει, πέρασε η εφηβεία της» Facebook Twitter
Φωτο: Stephie Grape

—Το πρώτο σου single, «Ο Κόσμος Μου», έχει να κάνει με την προσωπική σου εμπειρία με τις κρίσεις πανικού. Μπορείς να μας πεις λίγα περισσότερα γι' αυτό;

Ναι, φυσικά. «Ο Κόσμος Μου» είναι ένα κομμάτι λυτρωτικό για 'μένα. Ήταν ίσως και ένας λόγος που σταμάτησαν οι κρίσεις πανικού. Καθώς γράφοντας αυτό το τραγούδι τότε, συνειδητοποίησα ότι οι κρίσεις πανικού ήταν ένας συναγερμός του οργανισμού να μου δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πάνω από έναν χρόνο ταλαιπωριόμουν πολύ, ξύπναγα το βράδυ και ένιωθα ότι θα πεθάνω. Ήταν ένας κόμπος στο στήθος που δεν είχε εξήγηση. Περνούσα τότε μια πολύ δύσκολη περίοδο και τότε άρχισα να διώχνω από τη ζωή μού ό,τι τοξικό. Αργότερα ξεκίνησα και ψυχοθεραπεία και βγήκαν κι άλλα πράγματα στην επιφάνεια. Οπότε, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κρίση πανικού δεν είναι κάτι που πρέπει να «θεραπεύσουμε». Αντιθέτως, έρχεται για να μας θεραπεύσει. Πρέπει να ψάξουμε γιατί εμφανίστηκαν αυτές οι κρίσεις πανικού.

 

—Για το «Χαρτομάντιλα στην Καρδιά», την μπαλάντα σου, έκανες και το art direction του video σου. Πώς συνδέεις αυτό το κομμάτι της δημιουργίας με τη μουσική σου;

Μπορεί μικρός να μην τραγουδούσα, αλλά σκηνοθετούσα (γέλια). Είχαμε μια κάμερα στο σπίτι και έβαζα την αδερφή μου να κάνει το performance και εγώ έφτιαχνα το σκηνικό και τις έδινα οδηγίες. Νομίζω ότι στο «Χαρτομάντιλα στην Καρδιά» είχα την ανάγκη να δημιουργήσω εικόνες που να είναι λίγο σουρεάλ. Πολλές φορές μου έρχονται εικόνες που θέλω να εντάξω μέσα σε ένα μουσικό βίντεο και αυτό το δημιουργεί το ίδιο το τραγούδι. Πάντα δίνω κάτι στον σκηνοθέτη, μια μικρή κατεύθυνση. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι είναι μέρος της δουλείας μου, θα οπτικοποιηθεί κάτι που έχει δημιουργηθεί από το συναίσθημά μου, οπότε το βρίσκω αναγκαίο να έχω λόγο. Χωρίς να σημαίνει ότι και ο σκηνοθέτης δεν θα βάλει το δικό του συναίσθημα, είναι μια σύμπραξη. Είναι και αυτό μέρος της δημιουργίας πάντως, μου αρέσει πολύ το art direction.

 

—Μέσα στην πρώτη καραντίνα του 2020, ξεκίνησες μία ξεχωριστή συνεργασία η οποία έχει ως αποτέλεσμα έναν δίσκο με τίτλο «Οι Καρδίες Μας Που Πάνε;» που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Τι να περιμένουμε από τον δίσκο αυτό;

Είμαι πολύ περήφανος για αυτήν την δισκογραφική δουλειά. Το «Οι Καρδίες Μας Που Πάνε;» είναι 100% εγώ μουσικά. Αυτό που έχετε να περιμένετε είναι μια πρόταση, κατά την άποψη μου. Είναι μια pop δουλειά, αλλά όχι όπως ξέρουμε την pop στην Ελλάδα. Εγώ δεν βάζω σύνορα σε αυτά που ακούω. Ούτε έχω guilty pleasures, γιατί δεν με κάνει κανένα μουσικό είδος να ντρέπομαι που το ακούω. Δεν λέω ότι ακούω τα πάντα, απλά μπορεί να ακούσω μια μέρα, Queen, Νατάσσα Μποφίλιου, Sevdaliza, Άννα Βίσση, Kanye West, Nalyssa Green, Woodkid, Saske ακριβώς με την ίδια σειρά. Οπότε αυτός ο δίσκος έχει μέσα πολλές επιρροές. Αλλά μεγάλο ρόλο έχει συντελέσει και η δουλειά των παραγωγών, που είναι οι Locust, Beyond και James Papageorgiou. Έχουμε πολύ όμορφους ήχους που δένουν με τις μελωδίες των τραγουδιών μου.

Silot: «Η pop στην Ελλάδα είναι ώρα να μεγαλώσει, πέρασε η εφηβεία της» Facebook Twitter
Φωτο: Stephie Grape

—Ποιο πιστεύεις πως είναι το μέλλον της ελληνικής pop; Πού θα ήθελες να βρίσκεσαι μέσα στα επόμενα χρόνια;

Δεν θα πω ότι δεν είμαι φιλόδοξος. Η pop στην Ελλάδα πιστεύω πως είναι η ώρα της να μεγαλώσει, πέρασε την εφηβεία της. Νιώθω ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν και βλέπω την εξέλιξη να έρχεται. Μουσικά, λοιπόν, τα επόμενα χρόνια θα ήθελα να υπάρχω μουσικά. Τόσο απλά. Δεν μπορώ να ξέρω αν η δουλειά μου θα έχει απήχηση, αλλά ξέρω ότι δεν θα σταματήσω να δημιουργώ. Ονειρεύομαι και τα επόμενα albums και τις live εμφανίσεις και τα μουσικά βίντεο και ότι περιβάλλει αυτό το επάγγελμα. I'm in love!

Email: [email protected]

Facebook
Instagram
YouTube
Spotify
iTunes/Apple Music
Deezer

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ