«SOS»: Η μεγάλη επιστροφή της SZA

Η μεγάλη επιστροφή της SZA Facebook Twitter
Κανείς δεν περίμενε ότι η χρονιά θα έκλεινε με ένα τόσο αριστουργηματικό άλμπουμ επειδή, για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, περί αυτού πρόκειται.
0

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για το SOS, το ολοκαίνουργιο άλμπουμ της SZA, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο τελικά έλειπε από τη μουσική βιομηχανία η φωνή της και η μοναδική της μουσική.

Από το 2017 που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της Ctrl, η καλλιτέχνις από το Σεν Λούις του Μιζούρι αναδείχθηκε σε μια από τις φωτεινότερες και ταλαντούχες σταρ της δεκαετίας.

Το ντεμπούτο της θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ για το σύγχρονο R&B, ίσως το σημαντικότερο. Επαναπροσδιόρισε τον ήχο του και το ξαναέφερε στη μόδα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα γενιά γυναικών δημιουργών όπως η Summer Walker και η Jazmine Sullivan. Μιλάμε σήμερα για μια αναγεννημένη σκηνή, στην οποία βέβαια εξακολουθεί να πρωτοστατεί η SZA.

Το SOS, το δεύτερο άλμπουμ της, ήταν δικαίως ένα από τα πολυαναμενόμενα των τελευταίων χρόνων και η αλήθεια είναι πως άργησε πολύ να βγει. Πανδημίες, ακυρώσεις, αμφιβολίες και ανασφάλεια αλλά και προβλήματα με την εταιρεία της καθυστέρησαν την κυκλοφορία του.

Στο SOS άλλοτε ραπάρει, άλλοτε ροκάρει (F2F), άλλοτε έχει πιο lo-fi ήχο ή είναι πιο ηλεκτρονική και φολκ, ενώ παραμένει εντελώς emo με αριστοτεχνικά καψούρικα και εξομολογητικά κομμάτια που μιλάνε για αποτυχημένες σχέσεις και εκφράζουν τις σκοτεινές σκέψεις της, τις επιθυμίες και τους πόθους της.

Όχι πως η ίδια ήταν εντελώς σιωπηλή ή απούσα από το προσκήνιο όλο αυτόν τον καιρό. Είχε κάνει, μάλιστα, ίσως δυο από τις σημαντικότερες συνεργασίες της καριέρας της: το All the Stars με τον Kendrick Lamar για το σάουντρακ του Black Panther που προτάθηκε για όσκαρ –αλλά δεν το πηρε– και πέρσι το Kiss Me More με την Doja Cat που της χάρισε το Grammy.

Η μουσική της SZA είναι «ριζοσπαστική» όπως τη χαρακτηρίζουν έξω, διαφορετική και πολύμορφη. Το καταλαβαίνεις από τις πρώτες νότες του νέου της δίσκου. Στο SOS άλλοτε ραπάρει, άλλοτε ροκάρει (F2F), άλλοτε έχει πιο lo-fi ήχο ή είναι πιο ηλεκτρονική και φολκ, ενώ παραμένει εντελώς emo με αριστοτεχνικά καψούρικα και εξομολογητικά κομμάτια που μιλάνε για αποτυχημένες σχέσεις και εκφράζουν τις σκοτεινές σκέψεις της, τις επιθυμίες και τους πόθους της.

Στο Kill Bill φαντασιώνεται ότι ξεπαστρεύει τον πρώην της και την καινούργια του φιλενάδα. Στο Gone Girl, που έχει επίσης δανειστεί τον τίτλο του από τη δημοφιλή ταινία του Φίντσερ, εξετάζει τον χωρισμό και την παραίτηση. «Χρειάζομαι το άγγιγμα σου, όχι τoν έλεγχο σου» λέει, και στη συνέχεια «αν με αγκαλιάσεις υπερβολικά σφιχτά, αγόρι, θα με χάσεις».

SZA - Kill Bill (Audio)

Στο εξώφυλλο κάθεται σε μια σανίδα καταδύσεων, περιτριγυρισμένη από το βαθύ μπλε του ωκεανού, με τα μάτια της κλειστά και το πρόσωπό της στραμμένο προς τον ουρανό, χαμένη στις σκέψεις της.

Αναφέρεται σε μια από τις τελευταίες φωτογραφίες της πριγκίπισσας Νταϊάνα, μια βδομάδα πριν από τον θάνατό της στο γιοτ του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. «Μου άρεσε το πόσο απομονωμένη αισθανόταν, και αυτό ήταν που ήθελα να αποτυπώσω περισσότερο», δήλωσε η SZA, που το πραγματικό της όνομα είναι Solána Imani Rowe, σε μια συνέντευξή της, παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο και στη δική της προβληματική σχέση με τη διασημότητα ή στο ότι παράτησε τις σπουδές της στη θαλάσσια βιολογία για να γίνει μουσικός (sic).

Το άλμπουμ περιέχει συνεργασίες με τον Don Toliver, τη Phoebe Bridges, τον Travis Scott, με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί στο πρώτο της άλμπουμ στο κορυφαίο Love Galore, τον Ol' Dirty Bastard στο Forgiveness, στο οποίο σαμπλάρει την Bjork – συγκεκριμένα το Hidden Place από το Vespertine.

Το Forgiveness, που κλείνει τον δίσκο, πραγματικά ξεχωρίζει από το άλμπουμ, όπως ξεχωρίζει και το Special που με τους στίχους του έκανε τους μουσικοκριτικούς στο εξωτερικό να αναπηδήσουν στις θέσεις τους παρατηρώντας πως εκπέμπει έντονα vibes από το Creep των Radiohead. «I wish I was special/I gave all my special/Away to a loser/Now I'm just a loser/I used to be special/But you made me hate me/Regret that I changed me/I hate that you made me/Just like you».

Ακόμη κι αν μαγεύεσαι, όμως, από την μουσική ευελιξία της SZA και δεν μπορείς να διαλέξεις ποιο κομμάτι σου αρέσει περισσότερο –στα 23 τραγούδια του έχει ελάχιστα ατοπήματα– δεν είναι από αυτά τα άλμπουμ που μπορείς να ακούσεις μονορούφι. Και δεν φταίει γι’ αυτό η διάρκειά του, παρότι κρατάει πάνω από μια ώρα, αλλά ο απαιτητικός και φιλόδοξος χαρακτήρας του.

Τόσο απαιτητικός, μάλιστα, που κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί να είναι και η τελευταία δουλειά της 33χρονης δημιουργού, αν και πρόσφατα δήλωσε ότι έχει ήδη έτοιμο και ένα EP.  Και ευτυχώς, επιτέλους το ταλέντο της δικαιώθηκε με το άλμπουμ της να σκαρφαλώνει στην κορυφή του Billboard Ηοt200 και όλα τα κομμάτια της να βρίσκουν μια θέση στο Hot100, κάτι που καταφέρνει μόνο η Taylor Swift με κάθε νέα κυκλοφορία της.

Κανείς δεν περίμενε ότι η χρονιά θα έκλεινε με ένα τόσο αριστουργηματικό άλμπουμ επειδή, για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, περί αυτού πρόκειται. Είναι σπουδαίο, κι ας μην υπάρχει φέτος σε καμία λίστα με τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς λόγω της κάπως αργοπορημένης άφιξής του.

SZA - Shirt 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT