Τα άγνωστα χρόνια του Θάνου Μικρούτσικου στις Βρυξέλλες

Τα άγνωστα χρόνια του Θάνου Μικρούτσικου στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Για τον Θάνο Μικρούτσικο η συνάντηση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία της δεκαετίας του '70 ήταν μια ιστορία για την οποία όχι απλώς δεν μόχθησε, απεναντίας αρχικά την αντιμετώπισε με μεγάλη δυσπιστία. Φωτ.: Κ. Θωμαΐδης
0



Ο ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ θα είναι πάντα από τους συνθέτες που λάτρεψαν τους ποιητές και ανέδειξαν τις κρυμμένες πλευρές της ποίησης, ταυτίστηκαν με τα μεγάλα έργα και ενίσχυσαν το συλλογικό αίσθημα με ιστορίες βγαλμένες από στίχους, υπήρξαν από τους στυλοβάτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και σφράγισαν με τα τραγούδια τους τις πιο προσωπικές μας αναμνήσεις ‒ κακά τα ψέματα, μας λείπει πολύ έξι μήνες τώρα.

Είχε, ωστόσο, και μια λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό καλλιτεχνική διαδρομή, καθώς μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της ζωής του υπήρξαν τα χρόνια του Βελγίου. Εκεί, στην καρδιά της Ευρώπης, ο συνθέτης έζησε μερικές από τις σημαντικότερες και πιο παραγωγικές του στιγμές. Κοντά στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '80, ζώντας κυρίως στις Βρυξέλλες ‒οι επισκέψεις στην Ελλάδα ήταν μεν συχνές, αλλά η βάση του ήταν εκεί‒, όπου η γνωριμία του με τον σκηνοθέτη Χένρι Ρονς υπήρξε η αφορμή για φωτεινές συμπράξεις, από εκείνες που ο συνθέτης ήξερε όσο λίγοι να καλλιεργεί.

Στις 15 και 16 Ιουλίου το Ηρώδειο εγκαινιάζει το φετινό ιδιαίτερο και μοναχικό φεστιβαλικό καλοκαίρι με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο που έχει τίτλο «Τους προβολείς στήσε» και θα περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια από θεατρικές παραστάσεις. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ, ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα ερμηνεύει η Ρένια Λουιζίδου.

Από τη σκηνή του Ηρωδείου αυτήν τη φορά δίνεται η ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, να ακούσουμε τραγούδια που γράφτηκαν για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις και να θυμηθούμε ιστορίες από τα χρόνια στις Βρυξέλλες, μια πόλη που μέχρι τέλους ο συνθέτης αποκαλούσε «δική μου πόλη».

Ο Μικρούτσικος αγαπούσε πολύ το θέατρο, εξού και δούλεψε σε αυτό πολύ, ντύνοντας με το γνώριμο πάθος του από παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και παραγωγές για παιδιά. Άλλωστε, πολλά από τα θεατρικά του τραγούδια «πέταξαν» μακριά από τη σκηνή του θεάτρου και κατέκτησαν το κοινό. Η «Ελένη», το «Άννα, μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε», το «Μηδέν», είναι μερικά από αυτά.

«Είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μια άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της» έλεγε ο ίδιος.

Τα άγνωστα χρόνια του Θάνου Μικρούτσικου στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ, ανάμεσα στις νότες, κείμενα θα ερμηνεύει η Ρένια Λουιζίδου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Από τη σκηνή του Ηρωδείου αυτήν τη φορά δίνεται η ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο, να ακούσουμε τραγούδια που γράφτηκαν για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις («Συντροφιά με τον Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, «Αρχοντοχωριάτης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη) και να θυμηθούμε ιστορίες από τα χρόνια στις Βρυξέλλες, μια πόλη που μέχρι τέλους ο συνθέτης αποκαλούσε «δική μου πόλη».

Για τον Θάνο Μικρούτσικο η συνάντηση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία της δεκαετίας του '70 ήταν μια ιστορία για την οποία όχι απλώς δεν μόχθησε, απεναντίας αρχικά την αντιμετώπισε με μεγάλη δυσπιστία. Όλα ξεκίνησαν το 1977 στο Φεστιβάλ της Ιθάκης, όπου παρουσίαζαν με το Θέατρο της Άνοιξης το έργο «1821, Ο Καραγκιόζης και τα ημίψηλα», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη και με πρωταγωνιστές τους νεαρούς τότε Γιώργο Κιμούλη και Λυδία Κονιόρδου. Το έργο είχε σαρώσει όλα τα βραβεία σε ένα φεστιβάλ που ήταν διεθνές και η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από προσωπικότητες όπως ο Ευγένιος Ιονέσκο, ο Ζακ Λανγκ και ένας σημαντικός θεατράνθρωπος από τις Βρυξέλλες, ο Ροζέ Ντομανί.

«Του Ντομανί του άρεσε πολύ η μουσική μου και μου πρότεινε να συνεργαστούμε στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, χωρίς όμως να περιλαμβάνει η πρότασή του κάτι συγκεκριμένο. Επανήλθε το 1978 με επιστολές, στις οποίες συνέχιζε να μιλάει αορίστως για κάποια πιθανή συνεργασία μας, μάλιστα σε κάποια από τις επιστολές μού ανέφερε πως εκείνη την εποχή υπήρχε ένας σπουδαίος σκηνοθέτης στo Παρίσι –ο Ανρί Ρονς‒ ο οποίος υπήρχε περίπτωση να με προσεγγίσει για να συνεργαστώ μαζί του» αναφέρει ο Θάνος Μικρούτσικος στο βιβλίο «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος - Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» που έφτιαξαν με τον Οδυσσέα Ιωάννου (εκδόσεις Πατάκη).

«Αυτή η επικοινωνία κράτησε μέχρι το 1980, όπου εγώ είχα πια απογοητευτεί εφόσον συνεργασία άκουγα και συνεργασία δεν έβλεπα. Βέβαια –για μην αδικήσω τον Ντομανί‒, η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος που πρώτος έφερε τον Κιθ Τζάρετ στην Ευρώπη είχε ιδέες, απλώς δεν του βγήκαν για αντικειμενικούς λόγους ορισμένα πρότζεκτ που είχε στο μυαλό του. Παρ' όλα αυτά, εγώ άκουγα Βρυξέλλες και "έφευγα", δεν ήθελα να εμπλακώ σε μια κατάσταση που δεν φαινόταν να καταλήγει κάπου».

Τα άγνωστα χρόνια του Θάνου Μικρούτσικου στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
Τον Σεπτέμβριο του 1982 ανεβαίνει στις Βρυξέλλες ο «Γέρος της Αλεξάνδρειας», παράσταση βασισμένη στον Καβάφη.

Ωστόσο, ο Ρονς επικοινώνησε ξανά με τον συνθέτη, ζητώντας επίμονα μια συνάντηση μαζί του, αναφέροντας πως είχε ξεκινήσει ήδη να οργανώνει δύο παραγωγές στις Βρυξέλλες. «Για μία ακόμη φορά αγνόησα την έκκλησή του, θεωρώντας πια πως του είχα δώσει να καταλάβει ότι δεν ενδιαφερόμουν. Όμως ο Ρονς παίρνει ένα αεροπλάνο και στις έντεκα το πρωί ήταν στο σπίτι μας, στα Βριλήσσια. Έχει στη διάθεσή του μόνο πέντε ώρες μέχρι να πάρει ξανά το αεροπλάνο και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Πέντε ώρες στις οποίες καταφέρνει να με γοητεύσει σε απίστευτο βαθμό. Για πέντε ώρες κρεμόμουν από τα χείλη του.

Μου πρότεινε να συνεργαστούμε σε τρεις παραγωγές, μία βασισμένη στον Ρίτσο, μία στον Σεφέρη και μία στον Καβάφη. Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησε μια υπέροχη περιπέτεια μαζί του σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, σε μεγάλα θέατρα, που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, και τολμώ να πω πως ήταν από τα συναρπαστικότερα χρόνια της ζωής μου. Σε αυτόν τον άνθρωπο χρωστάω και το ότι μου ξεκλείδωσε τον Καβάφη ‒ έως τότε δεν θεωρούσα τον εαυτό μου ικανό να μελοποιήσει Καβάφη. Ο Ρονς μου έλυσε όλους τους κόμπους και μου έδωσε κατευθύνσεις που με βοήθησαν πολύ» λέει για τον σκηνοθέτη που όχι μόνο τον γοήτευσε αλλά κράτησε μια ειλικρινή και στενή φιλία μαζί του ως το τέλος.

«Σπουδαίος καλλιτέχνης και διανοούμενος, με επηρέασε βαθύτατα. Είχε ευρύτατη παιδεία, ήταν βαθύς γνώστης όλης της ευρωπαϊκής κουλτούρας ‒ζωγραφική, ποίηση, μουσική‒, γνώριζε το έργο του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ρίτσου, του Εμπειρίκου... Κάναμε υπέροχες συζητήσεις με καλό κρασί και πούρα... Κάνοντας μια ανασκόπηση της δεκαετίας του '80, είναι σαφές ότι η πενταετία 1981-1985 χαρακτηρίζεται από την καλλιτεχνική μου πορεία στην Ευρώπη και την καθοριστική παρουσία του Ανρί Ρονς στη ζωή μου».

Ήταν βέβαια και η πραγματικότητα που δικαίωσε εκείνα τα πρώτα προαισθήματα. Τον Σεπτέμβριο του 1982 ανεβαίνει στις Βρυξέλλες ο «Γέρος της Αλεξάνδρειας», παράσταση βασισμένη στον Καβάφη. «Είναι οι μέρες που πεθαίνει ο Μάνος Λοΐζος –συγκεκριμένα μια-δυο μέρες πριν από την πρεμιέρα‒ και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήμουν στην κηδεία. Ξαφνιαστήκαμε όλοι, γιατί, φεύγοντας ο Μάνος για νοσηλεία στη Μόσχα, δεν θεωρούσαμε πως η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή για να δικαιολογεί αυτή την κατάληξη...» θυμόταν ο Θ. Μικρούτσικος στο βιβλίο.

«Στις Βρυξέλλες πήγαμε με τον Γιώργο Μεράντζα και τον Κώστα Θωμαΐδη, οι οποίοι θα συμμετείχαν στην παράσταση. Ήταν ένα μικρό, αλλά εντυπωσιακό θέατρο. Μας πήγαν σε ένα μικρό διαμέρισμα, όπου θα μέναμε και οι τρεις, και το βράδυ βγήκαμε να περπατήσουμε. Εκείνο το βράδυ αισθάνθηκα πως κάτι άλλαζε. Δεν ξέρω αν μπορώ να σου το εξηγήσω, ήταν ένα δυνατό αίσθημα –ή προαίσθημα αν θέλεις‒ πως ξεκινούσα να ζήσω κάτι δυνατό, κάτι που δεν ήξερα αν θα μου άλλαζε τη ζωή, πάντως σίγουρα θα μου πρόσφερε συγκινήσεις και εμπειρίες πρωτόγνωρες. Ήμουν αναστατωμένος».

 

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

Τους προβολείς στήσε - Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

15 & 16 Ιουλίου, 21:00

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου

Συμμετέχει η Ρένια Λουιζίδου

Κείμενα: Θάνος Μικρούτσικος, Οδυσσέας Ιωάννου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σεσίλ Μικρούτσικου

Ενορχηστρώσεις - Διεύθυνση ορχήστρας: Θύμιος Παπαδόπουλος

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ