Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης τους

Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης τους Facebook Twitter
0

Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης τους Facebook Twitter

 

Ήταν το 1994 που την αράζαμε στο ροκάδικο μπαράκι Town Pump στο Πασαλιμάνι. Οι ελληνικές επιλογές ήταν του DJ Αργύρη και περιλάμβαναν Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Παπάζογλου, Καββαδία με ''Σταυρό του Νότου'', Σαββόπουλο, άντε και λίγο Τρύπες, που τότε δεν πολυάρεσε ο βαβουρατζίδικος ήχος τους σε εμάς τους πιο ''παλαιοροκάδες''. Ένα βράδυ ο Αργύρης έπαιξε ένα καινούργιο κομμάτι, ''Μ' αρέσει να μη λέω πολλά'' λεγόταν, που μας έκανε όλους ν'αρχίσουμε να κοιταζόμαστε. Το συγκρότημα ήταν τα Υπόγεια Ρεύματα και μόλις είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο άλμπουμ τους, το περίφημο ''Ο Μάγος κοιτάζει την πόλη''.

Δεν ξέρω αν ήταν η φωνή του Γρηγόρη Κλιούμη ή ο κλασικοροκάδικος ήχος τους, που έκανε τα Υπόγεια Ρεύματα να ακούγονται άχρονα και διαχρονικά παράλληλα, σα να μη μπορούσε κανείς να καταλάβει αν τα τραγούδια τους ήταν του 1974, του ΄84 ή του ΄94. Δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό, ειδικά αν δεν γίνεται συνειδητά, επιτηδευμένα.

Τα Υπόγεια Ρεύματα είναι εδώ είκοσι χρόνια μετά και μας το θυμίζουν με την έκδοση δύο δίσκων βινυλίου: Τα άλμπουμ "20 [1]" με μαύρο εξώφυλλο και "20 [2]" με άσπρο εξώφυλλο αντίστοιχα.

Γεγονός είναι πως πλέον έχει περάσει μία ολόκληρη 20ετία και ''Ο Μάγος κοιτάζει την πόλη'' θεωρείται κλασικός δίσκος με όλα τα κομμάτια κυριολεκτικά ''ένα κι ένα'': Το ''Μ'αρέσει να μη λέω πολλά'', τη μπαλάντα ''Κοιτάς μακριά'', τη μελοποίηση στα ''Ανδρείκελα'' του Καρυωτάκη, το ''Σαν φως'' κλπ.

Έκτοτε, έβγαλαν κι άλλους δίσκους με μεμονωμένα αγαπημένα τραγούδια, συνεργάστηκαν με τον Γιώργο Νταλάρα στην Ιερά Οδό και μας ξενέρωσαν λίγο, όχι πολύ, αφού από το rock μερικοί είχαμε περάσει στο ''έντεχνο'', γνώρισαν πολλές ανακατατάξεις στη σύνθεση τους και έχασαν έναν ντραμίστα τους σε αυτοκινητικό δυστύχημα, άλλαξαν πολλές δισκογραφικές εταιρείες και σήμερα αν δεν ήταν ο Κλιούμης σίγουρα τα Υπόγεια Ρεύματα του 2014 θα ήταν ένα τελείως διαφορετικό συγκρότημα.

Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης τους Facebook Twitter

Μέχρι πρόσφατα στις τάξεις τους ανήκε και ο Κώστας Παρίσης, ενώ αυτή τη στιγμή το συγκρότημα είναι κουαρτέτο, αποτελούμενο από τον Γρηγόρη Κλιούμη (τραγούδι, κιθάρα), τον Νίκο Γιούσεφ (ηλεκτρικό μπάσο, πριόνι), τον Τάσο Πέππα (ντραμς) και τον Μάριο Τσαγκάρη (πλήκτρα). Τελευταία δισκογραφική έξοδος τους ήταν το 2009 με το άλμπουμ ''Τους έχω βαρεθεί'' σε συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο - μία συνεργασία που είχα χαρακτηρίσει συντηρητική, κυρίως απ' την άποψη του ήχου που μετέφερε, κάτι που δεν θα έπρεπε επίσης, εφόσον ο Μικρούτσικος ειδικά ήταν ανέκαθεν δεκτικός σε jazz και rock πειραματισμούς με τα τραγούδια του.

Τέλος πάντων, τα Υπόγεια Ρεύματα είναι εδώ είκοσι χρόνια μετά και μας το θυμίζουν με την έκδοση δύο δίσκων βινυλίου: Τα άλμπουμ ''20 [1]'' με μαύρο εξώφυλλο και ''20 [2]'' με άσπρο εξώφυλλο αντίστοιχα. Σύνολο: Είκοσι τραγούδια του ένδοξου παρελθόντος, διασκευασμένα εκ νέου και ηχογραφημένα μέσα σε ένα τετραήμερο (24 - 27 Μαρτίου 2014), σαν ένας φόρος τιμής στους μουσικούς που πέρασαν από τις τάξεις της μπάντας.

Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης τους Facebook Twitter

Στο πρώτο "μαύρο" βινύλιο περιέχονται κομμάτια κυρίως από το "Ο Μάγος κοιτάζει την πόλη" μαζί με επιτυχίες από μεταγενέστερους δίσκους τους. Ο ήχος έχει αλλάξει, εκσυγχρονιστεί - να το πω;, καταφέρνοντας όμως να διατηρήσει ακέραιο το κλασικοροκάδικο feeling του ξεκινήματος τους. Τα Υπόγεια Ρεύματα άλλωστε παραμένουν rock συγκρότημα, ο Κλιούμης ερμηνεύει με την ίδια θέρμη και οι τωρινοί μουσικοί σολάρουν στο πλαίσιο μιας ηχητικής ανανέωσης.

Στο δεύτερο "άσπρο" βινύλιο, με εξαίρεση τη διασκευή στο ''Μ'αρέσει να μη λέω πολλά'' από το ντεμπούτο άλμπουμ του '94, έχουμε κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Τα ίδια ισχύουν κι εδώ φυσικά: Εξαιρετικές ενορχηστρώσεις με απλωμένες βάσεις για πλήκτρα ενίοτε και διακριτικά εμβόλιμα electronics. Φρέσκιες αναγνώσεις ενός υλικού που μοιάζει να αποζητά τη γνωριμία με ένα εξίσου φρέσκο κοινό. 

Εν κατακλείδι, είναι ωραία ιδέα αυτή η διπλή συλλεκτική έκδοση σε βινύλιο. Τα Υπόγεια Ρεύματα τα γνωρίσαμε σε εποχές που ο ψηφιακός ακουστικός φορέας έκανε την πρώτη του μαζική εμφάνιση (το πρώτο μου CD, θυμάμαι, το αγόρασα το 1996!), άρα για πολλούς από μας είναι ένα ελληνικό rock συγκρότημα, ταυτισμένο με τα πικάπ και το χαρτζιλίκι που έφευγε όλο στα βινύλια στο Μοναστηράκι. Υποκειμενικά μιλώντας πάντα, δεν είναι τυχαίο ότι το LP ''Ο Μάγος κοιτάζει την πόλη'' βρίσκεται στη δισκοθήκη μου μεταξύ του ''Μεταφοραί-εκδρομαί ο Μήτσος'' του Πουλικάκου, του ''Φλου'' της Σπυριδούλας με τον Σιδηρόπουλο ή του ''Phos'' των Socrates. Παλιές αγάπες!

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT