Τέσσερις μουσικές βραδιές

Τέσσερις μουσικές βραδιές Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ

Τέσσερις μουσικές βραδιές Facebook Twitter

Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς

Τον καιρό αυτό η Λίνα Νικολακοπούλου βρίσκεται στο στούντιο με τον Στέλιο Βαμβακάρη, τον γιο του Μάρκου. Μαζί υπογράφουν τα τραγούδια του πρώτου μεγάλου δίσκου της Εβελίνας Αγγέλου, σταθερής συνεργάτιδας του υιού Βαμβακάρη την τελευταία 20ετία. Τόσο ο Στέλιος όσο και η Εβελίνα είναι τα κεντρικά πρόσωπα στην παράσταση που επιμελείται η Νικολακοπούλου και που θα παρουσιαστεί στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς το τριήμερο 6-8 Ιουνίου. Από τον τίτλο που δόθηκε στο πρότζεκτ είναι σαφές πως πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστο Δελιά, Γιώργο Μπάτη και Στράτο Παγιουμτζή, τα μέλη δηλαδή του πειραιώτικου κουαρτέτου που εν είδει ρεμπέτικης κομπανίας είχαν την ευφυΐα και, φυσικά, το χιούμορ να αυτοπροσδιοριστούν με ένα καθαρευουσιάνικο όνομα: «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» (έτσι βαφτίστηκε και η παράσταση)! Συν τοις άλλοις, χρειαζόταν τόλμη να εμφανιστούν τη δεκαετία του ’30 τέσσερις μουσικοί, τέσσερις εκπρόσωποι του λούμπεν προλεταριάτου, προτείνοντας τη χρήση μπουζουκιού και μπαγλαμά στα τραγούδια τους, δύο οργάνων ταυτισμένων με τα χασισοποτεία και τον υπόκοσμο την εποχή εκείνη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, αρχής γινομένης από την ιστορική ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Θέατρο Τέχνης το 1949, μέχρι και τις μέρες μας, το ρεμπέτικο αποκαταστάθηκε πλήρως, ο Μάρκος Βαμβακάρης θεωρείται κολόνα στην Ακρόπολη, ο Παγιουμτζής δάσκαλος και κύρια επιρροή του Καζαντζίδη, ο Μπάτης ένας ταλαντούχος και «έξω καρδιά» ρεμπέτης και ο Δελιάς ένα από τα πρώτα θύματα της ηρωίνης, πολύ πριν από την έλευση της ρoκ μουσικής. Στην παράσταση της Λίνας Νικολακοπούλου θα τους ενσαρκώσουν ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Απόστολος Ρίζος και ο Ζαχαρίας Καρούνης, με τη συνοδεία εξαμελούς ορχήστρας και τη συμμετοχή των ηθοποιών Νένας Μεντή, Σταύρου Μερμήγκη και Αλέξανδρου Τσώτση.

Λίνα Νικολακοπούλου, Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς

6-8 Ιουνίου, ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) - Πύλη Ε2

Τέσσερις μουσικές βραδιές Facebook Twitter

Μαίρη Λίντα

Θυμάμαι τη Μαίρη Λίντα στα 85α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στον Λυκαβηττό. Ήτανε η μόνη από τις ερμηνευτικές συμμετοχές που ήθελα περισσότερο να ακούσω, δεδομένου του αδυσώπητου χρόνου. Στην περίπτωση της Λίντα, όμως, ο χρόνος δεν φάνηκε καθόλου αδυσώπητος. Βγήκε λευκοντυμένη και τραγούδησε τη «Μυρτιά» και το «Σε πότισα ροδόσταμο'», αμφότερα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, με μια φωνή εντυπωσιακά ανέγγιχτη από το σύνηθες ενοχλητικό βιμπράτο τραγουδιστριών της γενιάς της. Έκτοτε, έτυχε να ξαναδώ τη Μαίρη Λίντα σε τηλεοπτικές εκπομπές. Η αίσθηση παρέμεινε η ίδια! Η φωνή της γυναίκας αυτής μοιάζει με ακριβό κρασί που φυλάχτηκε καλά, μέστωσε και ωρίμασε, διατηρώντας τη γεύση του αναλλοίωτη! Η ίδια, άλλωστε, δεν «κάηκε» από τη νύχτα και τις καταχρήσεις. Προτίμησε να αποσυρθεί την κατάλληλη εποχή και να περιοριστεί σε σποραδικές εμφανίσεις στις οποίες –εκούσια ή ακούσια– διαφύλαξε την αισθητική και το γούστο του παλιού λαϊκού τραγουδιού. Γιατί, ναι μεν η Μαίρη Λίντα έγραψε ιστορία με τον επί μία δεκαετία σύζυγο της και μετρ του μπουζουκιού Μανώλη Χιώτη, ταυτίστηκε δε και με μεγάλες στιγμές του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Το «Πικρό Ποτήρι» του Κώστα Καπλάνη που πρωτοήπιε σε νεαρή ηλικία (με αυτό το κομμάτι εμφανίστηκε στη δισκογραφία) σύντομα την οδήγησε στην «Απαγωγή» του Μίκη Θεοδωράκη και στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τις ταινίες In the cool of the day, Aliki my love ή Η Λίζα και η άλλη και, φυσικά, στα «Ηλιοβασιλέματα'», στις «Περασμένες μου αγάπες» και στο «Τελευταίο ποτηράκι» του Μανώλη Χιώτη. H Mαίρη Λίντα, από τους τελευταίους μύθους της χρυσής εποχής του λαϊκού τραγουδιού, θα καταλάβει τη σκηνή του Ηρωδείου για ένα βράδυ με ένα πρόγραμμα που σκηνοθετικά επιμελείται ο Θωμάς Μοσχόπουλος.

Συναυλία με τη Μαίρη Λίντα

25 Ιουνίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

 

Τέσσερις μουσικές βραδιές Facebook Twitter

Μαρία Φαραντούρη - Τσαρλς Λόυντ

Συχνά, σαν ακούω εκείνο το πρόσφατο άλμπουμ της ECM με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Τσαρλς Λόυντ από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, θυμάμαι έναν άλλο Αμερικανό κιθαρίστα της τζαζ και συνθέτη, τον Nels Cline, στου οποίου το άλμπουμ «Angelica» (1988) υπήρχε ένα κομμάτι με τίτλο «Maria Alone», με υπότιτλο «For Maria Farantouri»! Διόλου παράξενο, αφού η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια συνεργάστηκε χρόνια μετά με έναν ζωντανό θρύλο της τζαζ, τον Τσαρλς Λόυντ από το Μέμφις του Τενεσί, 76 ετών σήμερα, αλλοτινό συνοδοιπόρο στη σκηνή και στη δισκογραφία των πιο μυθικών ονομάτων της τζαζ και ρoκ σκηνής των ’60s! Τόσο ο Λόυντ ως μουσικός και συνθέτης, όσο και το τζαζ ιδίωμα γενικότερα, ταιριάζουν πολύ στη βαθιά κοντράλτο φωνή της Φαραντούρη. Η ίδια δεν παραλείπει να υπογραμμίζει πως πέραν της κοινής μουσικής γλώσσας, το στοιχείο της πνευματικότητας που χαρακτηρίζει τον Αμερικανό δημιουργό ένωσε τις τροχιές τους. Κι αν στις μέχρι τώρα συναυλίες τους παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη, τη βυζαντινή παράδοση και τα ηπειρώτικα δημοτικά τραγούδια, στο επερχόμενο προγραμματισμένο κονσέρτο τους θα είναι μαζί τους και ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας, συνεργάτης της Φαραντούρη από τη δεκαετία του 1980, για να αποδώσει το «Mountains» των Socrates! Αυτήν τη φορά, εκτός από την μπάντα του Τσαρλς Λόυντ, τη Μαρία Φαραντούρη θα συνοδεύσουν ακόμα ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα, ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο και ο Ούγγρος Miklos Lukacs στο σαντούρι!

Τσαρλς Λόυντ & Μαρία Φαραντούρη, Ξανά μαζί

20 Ιουνίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Τέσσερις μουσικές βραδιές Facebook Twitter

«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»

Είκοσι χρόνια από τον θάνατο ενός προσώπου που σφράγισε με την προσωπικότητά του όχι μόνο το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο αλλά και το τραγούδι: η Μελίνα Μερκούρη ερμήνευσε μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια, είτε μέσα από τα θεατρικά στα οποία πρωταγωνιστούσε είτε μέσα από τις ταινίες της. Τα τραγούδια της Μελίνας είναι η ίδια η Μελίνα. Μια γυναίκα σύμβολο. Μια γυναίκα είδωλο. Η Στέλλα, η Ίλυα της μεγάλης οθόνης. Η Μπλανς, η Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, η Τζένη των πειρατών του σανιδιού. Είκοσι χρόνια μετά το «αντίο» της Μελίνας τα τραγούδια θα πουν για μια βραδιά την ιστορία της. Η Ελεονώρα Ζουγανέλη συναντάει τη Μελίνα Μερκούρη κάτω από την Ακρόπολη σε μια συναυλία-homage στο πρόσωπο αυτό. Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του Νίκου Γκάτσου, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Κ.Χ. Μύρη, του Οδυσσέα Ελύτη, θα ζωντανέψουν μέσα από τη φρέσκια ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλλη. Σε αυτό της το εγχείρημα θα έχει στο πλευρό της παλιούς και νέους συνεργάτες, αλλά και συμμετοχές-έκπληξη, όπως αυτή της Μπέτυς Βαλάση. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας. Η συναυλία είναι υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη».

Ελεονώρα Ζουγανέλη, Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς - Τα τραγούδια της Μελίνας

10 Ιουλίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT