Τραγούδι στο φως

Τραγούδι στο φως Facebook Twitter
0

Από όλες τις συνεργασίες που έχετε κάνει ποια σας έχει αποτυπωθεί περισσότερο στη μνήμη και γιατί;

Είναι πραγματικά αρκετές οι συνεργασίες που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μου και στην καρδιά μου και δεν είναι και τόσο εύκολο να τις ξεχωρίσω. Η συνάντηση με τον Rollando Villazon -έναν από τους μεγαλύτερους τενόρους του 21ου αιώνα, στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη-, η συνεργασία μου με τον Angel Parra στην Αθήνα -μία ιστορική μουσική και πολιτική προσωπικότητα της Λατινικής Αμερικής και γιος της μεγάλης Violeta του Gracias a la Vida. Το κονσέρτο στην UNESCO στο Παρίσι, στο Theatre d' Orleans με τον Νίκο Μαμαγκάκη. Η εμφάνισή μου στα εγκαίνια της Bibliotheca Alexandrina καθώς και η συμμετοχή μου ως κορυφαίας στους Όρνιθες με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Με τους μεγάλους μας συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, καθώς και από τους νεότερους τον Νίκο Ξυδάκη. Τέλος, με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, στον οποίο οφείλω ίσως το μέγιστο. 

Τι από τα δύο προτιμάτε; Το τραγούδι ή την ηθοποιία;

Κατά τη γνώμη μου ο διαχωρισμός είναι ανυπόστατος γιατί η τέχνη της υποκριτικής ενυπάρχει στην τέχνη του τραγουδιού. 

Πόσο δύσκολο ήταν για μια νέα κοπέλα από τη Ζάκυνθο να έρθει και να ζήσει στην Αθήνα;

Με τη Ζάκυνθο με συνδέουν τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων, αφού από εκεί είναι η καταγωγή μου. Όμως υπήρξα αρκετά κοσμογυρισμένο μωρό, αφού γεννήθηκα στη Λιβύη και έζησα εκεί έως τα πέντε μου. Μετά ήρθαμε στην Αθήνα και μετά ήρθε η Ζάκυνθος, σαν το Ελληνικό Καλοκαίρι. Η σύνθεση Ανατολικής μουσικής (Λιβύη) και Δυτικής (Ζάκυνθος) έγινε πάντως αβίαστα. 

Τι θυμάστε περισσότερο από τα παιδικά σας χρόνια;

Όταν βρέθηκα στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης συνειδητοποίησα ότι το τοπίο της αραβικής ερήμου μου ήταν βαθειά οικείο. Η Λιβύη είχε αφήσει πίσω της μία αχνή και αχανή εξαϋλωμένη αίσθηση ερήμου στον ήλιο που την αναγνώριζα ξανά σαν κρυπτομνησία. Αργότερα, τι άλλο; Τη μικρή Φωτεινή να διασκεδάζει τους μεγάλους με το τραγούδι. 

Πώς ορίζετε την επιτυχία;

Η επιτυχία ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί παρά να προσμετράται με απόλυτη τιμή την καλλιτεχνική δημιουργία. Ευτυχώς η δημιουργία ενός καλλιτέχνη είναι το έργο του συνολικά και έτσι κρίνεται από τους πολλούς ανθρώπους μέσα στον πολύ χρόνο. Έχω βάλει ένα και μόνο προσωπικό κριτήριο επιτυχίας: τη συνέπεια στην αληθινή έκφραση, τη δική μου αλήθεια. Αν αυτή είναι πάντα παρούσα τότε ο καθένας μας είναι για μένα επιτυχημένος.

Ποια δουλειά σας θα διαλέγατε ως πιο αγαπημένη και γιατί;

Το Δελτίο Ανέμων γιατί μεταφέρει τη μελοποιημένη ποίηση από το ακαδημαϊκό έντεχνο μουσικό ύφος σε μία σύγχρονη, νεανική μουσική γλώσσα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τι σχεδιάζετε;

Παραστάσεις στον Ιανό, 17-24-31 Μαΐου. Τρία διαδοχικά Σάββατα, τρεις ξεχωριστές παραστάσεις με επίσημους καλεσμένους τον Χρήστο Θηβαίο, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στη συνέχεια ακολουθούν καλοκαιρινές συναυλίες ανά την Ελλάδα.

Πόσο σημαντικό βήμα στην καριέρα σας ήταν η γνωριμία με τον Δ. Παπαδημητρίου;

Πολύ, στη ζωή μου ολόκληρη. Φυσικά και στην πορεία μου μέσα στην τέχνη. 

Ποιες προσωπικότητες σας έχουν επηρεάσει βαθιά;

Ο Κ.Π. Καβάφης, ο Γιώργος Σεφέρης, Ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης παρέα με τον Φειδία (που έφτιαξαν έναν Παρθενώνα να βλέπουμε κάθε μέρα), οι τρεις τραγικοί και ο Αριστοφάνης, ο Παρθένης και ο Θεοτοκόπουλος με τις εξαϋλωμένες μορφές τους, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Χορν, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Κάλλας, η Μαρία Φαραντούρη... και τόσοι άλλοι. Φυσικά δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένας. Ο καθένας με έχει επηρεάσει στο είδος του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT