Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter
«Το θέμα με την ψηφιακή τεχνολογία – και τα social media φυσικά – είναι ότι έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας».
0

Από το 2011 που διαλύθηκαν επίσημα οι REM, ο Μάικλ Στάιπ έχει αφοσιωθεί πλήρως στις εικαστικές αναζητήσεις του και ειδικά στην φωτογραφία, με την οποία ασχολείται καθημερινά είτε στα ταξίδια του είτε στο καθημερινό του πρόγραμμα στο στούντιο του στη Νέα Υόρκη όπου συζεί με τον εδώ και πολλά χρόνια σύντροφό του, Τομά Ντοζόλ, επίσης φωτογράφο.

Ο 59χρονος (πρώην) ροκ σταρ παρουσίασε πριν μερικές μέρες το νέο του φωτογραφικό βιβλίο, δεύτερο σε μια σειρά συνεργασιών με άλλους επιφανείς δημιουργούς. Το πρώτο, που είχε τίτλο απλά "Volume 1", και πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του εικαστικού Τζόναθαν Μπέργκερ, κυκλοφόρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter
Ο Μάικλ Στάιπ (αριστερά) με τον Ντάγκλας Κόπλαντ (στη μέση) και τον Τζεφ Κουνς το 2008 στη Νέα Υόρκη.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί αυτές μέρες και όπως δηλώνει ο τίτλος του ("Our Interference Times: A Visual Record") αποτελεί μια απόπειρα του Στάιπ να καταγράψει με την ψηφιακή του φωτογραφική κάμερα τους «καιρούς παρεμβολής» που ζούμε, δημιουργήθηκε μαζί με τον διάσημο συγγραφέα (αλλά και εικαστικό επίσης, εδώ και χρόνια), Ντάγκλας Κόπλαντ. Μιλώντας στον Guardian για το νέο του αυτό πρότζεκτ, ο Στάιπ μίλησε για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται εικαστικά αυτή την περίεργη, διαδραστική σχέση ανάμεσα στις παλιές αναλογικές ζωές μας και τις νέες ψηφιακές, και σχολίασε κάποιες από τις φωτογραφίες (συχνά πρόκειται για φωτογραφίες φωτογραφιών) που περιλαμβάνονται στην έκδοση. Όπου αναφέρεται "Athens" στον τίτλο της φωτογραφίας, πρόκειται φυσικά για την πατρίδα των REM, την Αθήνα της Τζόρτζια.

Dad, 1st Grade, First Day of School, & Duchamp Books

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter


«Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου την πρώτη μέρα που πήγε σχολείο. Κοίτα το χεράκι του που εξέχει. Είναι φανερό νομίζω ότι έχω πάρει και τι κούτελο και τα πόδια του...Το βιβλίο δίπλα λέγεται «Ο Marcel Duchamp στα 85» παρότι πέθανε στα 83, στην ίδια ηλικία που πέθανε κι ο πατέρας μου. Κατά συνέπεια, κανείς τους δεν έφτασε στα 85, αλλά δεν σκεφτόμουν αυτό όταν τράβηξα την φωτογραφία. Μετά το πρόσεξα, όπως και τις νεκρές παπαρούνες πάνω αριστερά. Τον αγαπώ πολύ τον μπαμπά μου».

 

Passport Photos, Screen, Berlin

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter

«Αυτές είναι φωτογραφίες διαβατηρίου από το 1987 και τις τράβηξα από την οθόνη υπολογιστή. Ήμουν ένας όμορφος νεαρός άντρας αλλά δεν το ήξερα. Η υφή αυτής της εικόνας αντιπροσωπεύει την αποτυχία του αναλογικού να συντεθεί με το ψηφιακό και να αποκτήσουν μαζί νόημα – είναι σα να μην μιλιούνται τα δύο συστήματα».

 

Digital Clock Radio Replica in Cardboard, from Zoetrope Magazine, Studio, NYC

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter

«Ο Ντάγκλας Κόπλαντ μου έμαθε να φτιάχνω μοντέλα αντικειμένων σε φυσική κλίμακα, όπως αυτά τα χαρτόκουτα που χρησιμοποίησα για να φτιάξω ένα αντίγραφο του πρώτου ψηφιακού ξυπνητηριού που είχα ποτέ και έπαιζε ραδιόφωνο. Μ΄ αυτό ξυπνούσα όταν ήμουν έφηβος. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που συναντήθηκε το αναλογικό (η μουσική στο ραδιόφωνο) με το ψηφιακό (το ρολόι). Ήταν το παν για μένα».

Bowie With Winston Feet, Athens

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter

«Αυτά είναι περιοδικά που έχω κρατήσει από την εφηβεία μου. Έβγαζαν τότε ολόκληρο τεύχος αφιερωμένο αποκλειστικά σε ένα γκρουπ ή σε έναν καλλιτέχνη, όπως εδώ στον Bowie, τον 'πανσεξουαλικό χαμαιλέοντα'. Τέλειο, δεν είναι;».

Tate, Still from Tate Dance, Studio, NYC

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter

«Ο Tate είναι χορευτής και εικαστικός. Όπως μπορεί να δει κανείς στο κάτω μέρος της εικόνας, είναι μια φωτογραφία που τράβηξα από το λάπτοπ ενώ παίζει μια performance του».

Self Portrait Waking Up, App, Athens

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter


Fotoautomat, Arles

Οι περιπέτειες του Μάικλ Στάιπ των REM στον περίεργο ψηφιακό μας κόσμο Facebook Twitter

«Ένας θάλαμος αυτόματων φωτογραφιών στο Αρλ της Γαλλίας. Μοιάζει τόσο παλιομοδίτικο... Το θέμα με την ψηφιακή τεχνολογία – και τα social media φυσικά – είναι ότι έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, και κατά συνέπεια, αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ζωές μας ως προβολές του εαυτού μας που στέλνουμε στον κόσμο και μετά μας επιστρέφονται μέσω σχολίων και likes».

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM