Όταν ο Νταλί ζωγράφιζε έναν ρινόκερο

Όταν ο Νταλί ζωγράφιζε έναν ρινόκερο Facebook Twitter
0

Στην μεγάλη καλλιτεχνική του πορεία, ο απόλυτος σταρ του σουρεαλισμού, ο Σαλβαντόρ Νταλί είχε περισσότερες από τις αναμενόμενες για έναν καλλιτέχνη, εμμονές. Οι δύο απ' αυτές - ο γνωστός πίνακας του Βερμέερ "Η δαντελοπλέχτρα" και τα κέρατα του ρινόκερου συνδυάστηκαν σε μία μόνο μέρα στο ζωολογικό κήπο Vincennes στο Παρίσι. Η ψύχωση του Νταλί με τον συγκεκριμένο πίνακα του Βερμέερ ξεκίνησε στα 9 του χρόνια όταν τον πρωτοείδε και από τότε έγινε "απολύτως εμμονικός με έναν πραγματικά έξαλλο τρόπο".

Το 1954 ο ζωγράφος προγραμμάτισε μία ιδιωτική επίσκεψη στο μουσείο του Λούβρου όπου μέσα σε μία ώρα θα προσπαθούσε να αντιγράψει τον πίνακα. Όταν η μία ώρα που του αναλογούσε πέρασε, διαπιστώθηκε ότι ο Νταλί δεν είχε ζωγραφίσει τη γυναίκα του πίνακα αλλά τα κέρατα ενός ρινόκερου. 

Όταν ο Νταλί ζωγράφιζε έναν ρινόκερο Facebook Twitter
Ο απολαυστικός Νταλί και ο François, στο ζωολογικό κήπο Vincennes στο Παρίσι.

Την επόμενη χρονιά κουβάλησε πολλά αντίγραφα και αφίσες του πίνακα στο ζωολογικό κήπο όπου και ζωγράφισε σκαρφαλωμένος σε ένα καρότσι πάνω από την περίφραξη έναν τυχερό ρινόκερο που τον έλεγαν François.

Με ένα κομμάτι ψωμιούνα ισορροπεί στο κεφάλι του ο Νταλί ζωγράφισε μια μελέτη των κεράτων του ρινόκερου, τα οποία διαμορφώνονται σύμφωνα με τις αρχές της λογαριθμικής σπείρας- κάτι που για τον Νταλί ήταν μια μορφή θείας, φυσικής τελειότητας, η οποία απηχούσε την τελειότητα που έβρισκε και στον πίνακα του Βερμέερ. 

Οι βοηθοί του Νταλί κουνούσαν προκλητικά μία αφίσα της " Δαντελοπλέχτρας" προσπαθώντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ρινόκερου, ελπίζοντας ότι το θηρίο θα επιτεθεί και θα τρυπήσει το αριστούργημα με το κέρατο του.

Τελικά ο François που μάλλον δεν συμμεριζόταν τα καλλιτεχνικά γούστα του Νταλί αδιαφόρησε για τη πρόκληση και ανάγκασε τον μεγάλο ζωγράφο να αναλάβει δράση καρφώνοντας με ένα μεγάλο κοντάρι το έργο.

Όταν ο Νταλί ζωγράφιζε έναν ρινόκερο Facebook Twitter
Η βοηθός αφήνει ένα κομμάτι ψωμιού πάνω στο κεφάλι του Νταλί.

Όταν ο Νταλί ζωγράφιζε έναν ρινόκερο Facebook Twitter
Όταν ο Νταλί ζωγράφιζε έναν ρινόκερο Facebook Twitter
Τα κέρατα του ρινόκερου και ο François που διακρίνεται στο βάθος.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ