Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου

Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
5

Τα επτά θαύματα του κόσμου λειτουργούσαν ουσιαστικά σαν το Lonely Planet για την Αρχαία Ελλάδα. Η λίστα περιελάμβανε τα πιο επιβλητικά κτίρια της αρχαιότητας που έκοβαν την ανάσα.

Χιλιάδες χρόνια μετά, μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να προκαλεί τουριστικό ενδιαφέρον, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί και κάποια έχουν ξεχαστεί εντελώς.

Η New7Wonders Foundation οργάνωσε διεθνές δημοψήφισμα το 2007 για να ανανεωθεί η λίστα. Όμως οι προσθήκες δεν ήταν όλες νέα κτίρια, αφού το Μάτσου Πίτσου, το Κολοσσαίο και το Ταζ Μαχάλ βρίσκονταν στον κατάλογο. Το site The Financialist συνέταξε τη λίστα με τα επτά θαύματα του μέλλοντος, η οποία περιλαμβάνει κτίρια που έχουν κατασκευαστεί όλα μετά το 2000. Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ήταν τεχνικά και αισθητικά.

Απολαύστε τα και προγραμματίστε κάποια επίσκεψη!

Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
Burj Khalifa, Ντουμπάι.Αρχιτέκτονες: Adrian Smith, Skidmore, Owings & Merrill. Έτος κατασκευής: 2010.Είναι στη λίστα γιατί...: είναι το ψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο (160 όροφοι).
Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου (aka η Φωλιά του Πουλιού).Αρχιτέκτονες: Herzog & de Meuron.Έτος κατασκευής: 2008.Είναι στη λίστα γιατί...: είναι το μεγαλύτερο ατσάλινο κατασκεύασμα στον κόσμο. Κεντρικό spot των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, Χωρητικότητα 91.000 θέσεων.
Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
30-St-Mary-Axe (aka Το Αγγουράκι), Λονδίνο.Αρχιτέκτονες: Foster και συνεργάτες.Έτος κατασκευής: 2004.Είναι στη λίστα γιατί...: η μοναδική του αρχιτεκτονική και η σύγχρονη τεχνολογία αφήνουν ήλιο και αέρα να ανανεώνονται. Βρίσκεται στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου, είναι 40όροφο και κέρδισε το Βραβείο της Βασιλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτόνων το 2004.
Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
The Shard (Το Θραύσμα), Λονδίνο.Αρχιτέκτονες: Renzo Piano.Έτος κατασκευής: 2012.Είναι στη λίστα γιατί...: είναι αμφιλεγόμενο από τη γέννησή του και μεταμόρφωσε την εικόνα του Λονδίνου από ψηλά.
Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες.Αρχιτέκτονες: Frank Gehry.Έτος κατασκευής: 2003.Είναι στη λίστα γιατί...: η υψηλή του αισθητική και ο περίπλοκος, ανατομικός σχεδιασμός του κέρδισαν το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.
Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
One World Trade Center (aka ο Πύργος της Ελευθερίας), Νέα Υόρκη.Αρχιτέκτονες: David Childs (Skidmore, Owings & Merrill).Έτος κατασκευής: 2013 (υπολογίζεται).Είναι στη λίστα γιατί...: το κτίριο που αντικαθιστά τους Δίδυμους Πύργους, με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο στο Δυτικό Ημισφαίριο και το τρίτο ψηλότερο στον κόσμο.
Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου Facebook Twitter
Κέντρο Επιστημών Phaeno, Wolfsburg, Γερμανία.Αρχιτέκτονες: Zaha Hadid.Έτος κατασκευής: 2005.Είναι στη λίστα γιατί...: οι New York Times το αποκάλεσαν "το είδος του κτιρίου που αλλάζει ριζικά την εικόνα του μέλλοντος". Η Hadid είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.
Φωτογραφία
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Όντως είναι θαύματα της μηχανικής. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη μανία με το ύψος. Η ομορφιά μπορεί είναι επιβλητική ακόμη και αν απλώνεται. Πχ το Galaxy Soho στο Πεκίνο http://www.lifo.gr/team/omorfia/33707 είναι σαν να έρχεται από άλλο πλανήτη, μοιάζει όντως διαφορετικό. Ίσως να μην είναι θαύμα της μηχανικής, αλλά σε εμπνέει αυτός ο ασύδοτος φουτουρισμός.
Θαύματα αρχιτεκτονικής είναι!Κ συνεργασίας πολλών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες.Έτυχε να δουλέψω στο Burj Khalifa την περίοδο της κατασκευής, 15.000 άνθρωποι δουλευαμε καθημερινά,από όλα τα μέρη του κόσμου, με τη ζέστη και τις αντιξοότητες της Ανατολής,για να δημιουργηθεί αυτό το επιβλητικό κτήριο.Εξάλλου και τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου,μεγαλουργήματα δεν ήταν?http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CF%84%CE%AC_%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85
Επιβλητικα μεν, αλλα για να χαρακτηριστουν θαυμα απαιτειται κατι ξεχωριστο που νομιζω κανενα απο τα παραπανω εκφραζει. Επιτευγματα της μηχανικης ειναι σιγουρα, θαυματα δε θα ελεγα...