Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ Facebook Twitter
Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα (εικονιζόμενου) και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
0


ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΗ περιγραφή της ζωής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μπήκε στη λίστα με τα μπεστ σέλερ βιβλία – 2.000 χρόνια μετά τη συγγραφή της. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα και οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τους σύγχρονους πολιτικούς, όπως φαίνεται: στις αρχές του δεύτερου αιώνα, ο λόγιος Σουητώνιος κατέγραψε τα δράματα της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, και τώρα, οι αδιακρισίες και οι εκκεντρικότητές τους αναδύονται σε μια νέα μετάφραση που αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλής.

Το βιβλίο “The Lives of the Caesars” (στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τίτλο «Οι βίοι των Καισάρων» από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ) που μεταφράστηκε από τα λατινικά από τον Τομ Χόλνατ, επιφανή ιστορικό και συν-διοργανωτή του podcast «The Rest Is History», μπήκε στη λίστα των Sunday Times με τα πιο δημοφιλή βιβλία στην κατηγορία της μη μυθοπλασίας.

Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Classics δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο από τα σκληρόδετα κλασικά βιβλία του που εμφανίζεται στη λίστα. Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Πληροφορούμενος ότι το βιβλίο του βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων, ο Χόλαντ δήλωσε χιουμοριστικά «χαρούμενος για λογαριασμό του Σουητώνιου, που κατάφερε να μπει στη λίστα των μπεστ σέλερ μετά από δύο χιλιετίες».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Σουητώνιος. Οι βίοι των Καισάρων, Τόμος Α΄, Μτφρ.: Νίκος Πετρόχειλος,
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ο Χόλαντ προτείνει διάφορους λόγους για την έντονη γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί στο κοινό –ειδικά στο ανδρικό– η ρωμαϊκή ιστορία. Η Ρώμη ήταν «ανέκαθεν» ο αρχαίος πολιτισμός για τον οποίο οι άνθρωποι στη Βρετανία και τη Δύση ενδιαφέρονταν περισσότερο, εν μέρει επειδή η Βρετανία ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το αγγλικό αλφάβητο είναι λατινικό.

«Νιώθουμε ίσως πιο κοντά στους Ρωμαίους, απ' ό,τι στους Αιγύπτιους ή τους Ασσύριους», λέει, προσθέτοντας ότι «η αντίληψή μας για την εξουσία προέρχεται περισσότερο από τη Ρώμη». Το αμερικανικό «δημοκρατικό σύστημα διαμορφώθηκε με βάση εκείνο της αρχαίας Ρώμης, αλλά η (ρωμαϊκή) Δημοκρατία κατέληξε να γίνει απολυταρχία, και έτσι στην Αμερική υπήρχε πάντα αυτή η ανησυχία ότι ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης μπορεί να καταλήξει σε απολυταρχία, και υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή αυτή η ανησυχία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε μάλλον στη Ρώμη το 77 ή, κατ’ άλλους, το 69 μ.Χ. και ανήκε στην τάξη των ιππέων. Καλλιεργημένος και προσηνής, ασχολήθηκε αρχικά με τη δικηγορία, αλλά τελικά προτίμησε τη συγγραφή. Χάρη στην εύνοια του Πλίνιου του Νεότερου απέκτησε υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορική γραμματεία, μέχρις ότου αποπέμφθηκε από τον Αδριανό επειδή επέδειξε μεγάλη «οικειότητα» πρoς την αυτοκράτειρα Σαβίνα.

Από το συγγραφικό του έργο έχουν διασωθεί οι «Βίοι των καισάρων» (De vita Caesarum) και των πνευματικών ανθρώπων της εποχής του (De viris illustribus), ενώ έχουν χαθεί έργα του με θέματα όπως οι αγώνες στη Ρώμη (Ludicra Historia) και στην Ελλάδα, κείμενα για βασιλείς αλλά και για διαβόητες εταίρες, το De Republica του Κικέρωνα κ.α.

Ο Σουητώνιος έγραψε το έργο «Οι βίοι των καίσαρων», γνωστό και ως «Οι δώδεκα καίσαρες», στις αρχές του δεύτερου αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδριανού. «Νομίζω ότι ο λόγος που ήταν πάντα δημοφιλής είναι το γεγονός ότι είναι οι περιγραφές του είναι γεμάτες από τα πιο εντυπωσιακά κουτσομπολιά. Είναι κάτι σαν ένα Popbitch για την αρχαία Ρώμη. Είναι γεμάτο σκάνδαλα και εξαιρετικές λεπτομέρειες, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πνευματώδες», λέει ο Χόλαντ. «Έχει την ποιότητα μιας πολύ υψηλού επιπέδου κουτσομπολίστικης στήλης».

«Αν υπήρχαν λίστες μπεστ σέλερ στη Ρώμη του δεύτερου αιώνα, οι Βίοι των Καίσαρων του Σουητώνιου αναμφίβολα θα βρίσκονταν σε αυτές», λέει με τη σειρά του ο Στιούαρτ Πρόφιτ, διευθυντής εκδόσεων στην Penguin Press. Και η εμβέλεια ενός podcast όπως το The Rest Is History έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά τις πωλήσεις του βιβλίου.

Το podcast κυκλοφόρησε τέσσερα επεισόδια για τον Σουητώνιο και τον ίδιο μήνα είχε 17,5 εκατ. λήψεις. Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ