Book Night
Σήμερα 6 Οκτωβρίου στις 20:00 γίνεται εκδήλωση στη στοά του Βιβλίου με στόχο να συγκεντρωθούν βιβλία για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών φορέων όπως οι Φυλακές Γυναικών Ελαιώνα, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, οι Παιδικές Καταστηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» και το Γηροκομείο Αθηνών.
Ο Χρήστος Θηβαίος, Νατάσσα Μποφίλιου & Ελένη Τσαλιγοπούλου θα συμμετέχουν μουσικά και το αγαπημένο τους βιβλίο παρουσιάζουν οι Γιώργος Αμιράς, Νίκος Ορφανός & Φώτης Σεργουλόπουλος.
Τη βραδιά συντονίζουν οι Θοδωρής Βαμβακάρης & Τάκης Γιαννούτσος.
Για να συμμετέχετε, αρκεί να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο και ακόμα καλύτερα, ένα που να αγαπάτε πολύ.
Το βιβλίο που αγάπησε περισσότερο το Book Room (και άλλα 200 εκατομμύρια ανθρώπων)
Ο όρος «ευπώλητος» κρύβει μέσα του κάτι το ντροπιαστικό, ειδικά αν πρόκειται για προϊόντα πνευματικής ενασχόλησης, όπως η μουσική και η λογοτεχνία. Το καλό δε μπορεί να απευθύνεται σε πολλούς, γιατί δεν γίνεται οι πολλοί να μπορούν να πιάσουν τα υψηλά νοήματα και τις ψαγμένες ενορχηστρώσεις.
Τα άκρα του ελιτισμού είναι απολύτως διασκεδαστικά. Υπάρχει κόσμος που ακούει συγκεκριμένη μουσική μόνο και μόνο επειδή είναι παντελώς άγνωστη στους υπόλοιπους, όσο πιο άγνωστη, τόσο το καλύτερο. Η ανάγκη των ανθρώπων να νιώθουν ξεχωριστοί είναι τόσο έντονη, που αν δεν καταντήσει εμμονή, είναι σχεδόν συγκινητική.
Μαζί με τις πρώτες άσπρες τρίχες μαθαίνεις ότι δεν είναι κακό να ανήκεις στην πλειοψηφία μερικές φορές, ίσα ίσα. Ειδικά, αν πρόκειται για βιβλία, είναι σα να ανήκεις σε μία μεγάλη ομάδα που έζησε το ίδιο γεγονός, αλλά το καθένα μέλος έδωσε τη δική του ερμηνεία: αυτό μπορεί να δώσει μία αίσθηση κοινού παρελθόντος με αγνώστους, που οδηγεί σε προσωπικές συζητήσεις που διαφορετικά χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν.
Στην ερώτηση «ποιο είναι το best seller όλων των εποχών» η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το ποιον ρωτάς. Άλλοι απαντούν βάσει πωλήσεων, άλλοι βάσει εκτυπώσεων, άλλοι αφήνουν απ’ έξω μεγαθήρια που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις λίστες. Η πιο συχνή απάντηση πάντως είναι «η Βίβλος», και μου φαίνεται πολύ πιθανό-αν σκεφτεί κανείς μόνο όλα τα κομοδίνα ξενοδοχείων που πρέπει να γεμίσουν, ξεκινάμε με μία πολύ καλή βάση πελατών. Το ερώτημά μου είναι «πόσοι την έχουν διαβάσει». Νομίζω ότι η Βίβλος αποτελεί το πιο παραδοσιακό αξεσουάρ βιβλιοθήκης ενώ ακολουθεί ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις ως βιβλία που πολλοί νιώθουν ότι πρέπει να έχουν, αλλά αδυνατούν να διαβάσουν έστω και μία σελίδα τους.
Ως δεύτερο βιβλίο σε πωλήσεις στην ιστορία είναι, ξεκαρδιστικά αναπάντεχα, «τα Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο», γνωστό και ως Κόκκινο Βιβλιαράκι. Ελπίζω να μου συγχωρείτε την έκφραση «ξεκαρδιστικά αναπάντεχο». Για πολλούς ήταν η Βίβλος, για μερικούς είναι ακόμα. Η συνύπαρξη των δύο θρησκειών στην πρώτη πεντάδα είναι όμως πολύ αστεία, πρέπει να το παραδεχτείτε.
Το Κοράνι ακολουθεί τρίτο στις αγγλόφωνες λίστες αλλά είμαι σίγουρη ότι αν ήξερα αραβικά, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Τελικά, ποιο είναι πρώτο;
Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί πιο είναι το bestseller όλων των εποχών, αν βγάλουμε από τη μέση τα θρησκευτικά βιβλία. Αν είχα ένα ταμπούρλο, θα το χτυπούσα για να παρατείνω την αγωνία σας, αλλά αντί γι’ αυτό, εξακολουθώ να πληκτρολογώ λέξεις προκειμένου να σας κάνω να αναρωτιέστε. Χάρηκα πολύ όταν το ανακάλυψα γιατί για χρόνια ήταν το αγαπημένο μου βιβλίο όλων των εποχών- πλέον στο νούμερο ένα βάζω πολλά πολλά βιβλία. Δεν είναι ο Χάρι Πότερ, δεν είναι ο Κώδικας Ντα Βίντσι, δεν είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (αν και αυτό είναι πολύ πάνω στη λίστα των bestseller), είναι….
Η ιστορία δύο πόλεων, του Τσαρλς Ντίκενς
Ένα βιβλίο του 1859 λοιπόν, το οποίο έχει πουλήσει ως τώρα πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα (και πιστεύω ότι έχει διαβαστεί ένα μεγάλο μέρος αυτών).
Όσοι ντραπήκατε επειδή δε γνωρίζατε καν την ύπαρξή του, πολύ καλά κάνατε, και ήρθε η ώρα να κλείσετε αυτό το κενό. Από τότε έχουν γυριστεί τουλάχιστον πέντε σχετικές ταινίες, διάφορα μιούζικαλ, ραδιοφωνικές εκπομπές, βιβλία που βασίζονται στην ιστορία του αρχικού, απλοποιημένες βερσιόν σε απλούστερα αγγλικά, ως και μία όπερα. Ξεκινάει με μία από τις πιο μαγικές φράσεις που έχουν γραφτεί ποτέ, «It was the best of times, it was the worst of times» και η παράγραφος συνεχίζει ως εξής:
« it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to heaven, we were all going direct the other way - in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.»
Η ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης, σε ένα ταξίδι μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού.
σχόλια