Βιβλιομανία

Facebook Twitter
0

Ο Stephen Blumberg δεν επιθυμεί να περιγράφεται ως κλέφτης αλλά ως προσωρινός ιδιοκτήτης βιβλίων.

Την πρώτη φορά που συνελήφθη ήταν το 1990, όταν ήταν 41 χρονών. Μετά από δύο δεκαετίας συστηματικής «υπεξαίρεσης» βιβλίων είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στο σπίτι του στην Αϊόβα 18.900 βιβλία από 327 δανειστικές βιβλιοθήκες και μουσεία ταξιδεύοντας σε 45 πολιτείες και στον Καναδά.

Η αρχική εκτίμηση για την αξία του θησαυρού του ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια αλλά όταν ξεκίνησε η δίκη ο κατηγορούμενος και ο εισαγγελέας συμφώνησαν στα 5,3 εκατομμύρια. Το FBI νοίκιασε ένα τρακτέρ με καρότσα μήκους 12 μέτρων για να μεταφέρει τη συλλογή του, η οποία ζύγιζε 19 τόνους. Το χειρότερο ήταν να αποδοθούν τα βιβλία στους ιδιοκτήτες του γιατί ο Blumberg είχε φροντίσει να εξαφανίσει όλα τα ίχνη.

Ο Blumberg μετά βίας τελείωσε το σχολείο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Είχε ιστορικό ψυχιατρικών ασθενειών. Ζούσε νομαδικά, οδηγώντας μια παλιά Κάντιλακ, κλέβοντας βιβλία, αμέτρητα βιβλία, τα οποία όμως διάλεγε με προσοχή.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο του είχε αναπτύξει διάφορες μεθόδους. Είχε σκαρφαλώσει τοίχους, σε μία περίπτωση σκαρφάλωσε μέσα στο φρεάτιο του ασανσέρ αλλά και φρόντιζε να γίνεται φίλος με τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών και των μουσείων, αποσπώντας τους κλειδιά και φτιάχνοντας αντίγραφα, πολλές φορές με πλαστή ταυτότητα, η οποία των παρουσίαζε ως καθηγητή λογοτεχνίας.

Οι δικηγόροι του προσπάθησαν να αποσπάσουν αθώωση επικαλούμενοι ψυχική ασθένεια, αφού μεταξύ 1965 και 1969 είχε περάσει από διάφορα ιδρύματα αλλά καταδικάστηκε χωρίς αυτό να γίνει δεκτό. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και 11 μηνών και 200.000 δολάρια πρόστιμο αλλά όταν βγήκε από τη φυλακή συνέχισε τις δραστηριότητές του και ξαναμπήκε το 2004, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα ντοκιμαντέρ γύρω από την ιστορία.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ