The Books Brothers

The Books Brothers Facebook Twitter
0

 

James Fearnley, Here comes everybody, Εκδόσεις Faber and Faber, Σελίδες: 406, Τιμή: £14,99

1. Καθώς τελείωνε το 2012, διάβασα ξενυχτώντας τη βιογραφία των Pogues (κατ' εμέ, της πιο δεμένης μπάντας στον κόσμο, αν εξαιρέσουμε, φυσικά, τους ανυπέρβλητους Band), με τον τζοϊσικό τίτλο Here comes everybody (Ναοκαθένας) και την υπογραφή του ακορντεονίστα των Pogues, του James Fearnley (εκδ. Faber and Faber). Τετρακόσιες έξι σελίδες τίγκα στη μουσική αλλά και στη λογοτεχνία. Ο Shane MacGowan διάβαζε μετά μανίας Τζέιμς Τζόις. Αλλά και τον Τρίτο Αστυνόμο του Flann O'Brien. Επίσης, Σάμιουελ Μπέκετ. Έπινε και διάβαζε. Διάβαζε και έπινε. Και μετά, με τον ακόμα ανεξιχνίαστο τρόπο που έχουν οι ιδιοφυΐες, έγραφε σπαρακτικά τραγούδια.

2. Παράλληλα, άρχισα (και συνεχίζω) να διαβάζω, οπλισμένος με χαρακάκι και μολύβια για υπογραμμίσεις, τον Υπόγειο Κόσμο του Ντον ΝτεΛίλλο (μτφρ. Έφη Φρυδά, εκδ. Εστία), γοητευμένος από τη σχέση του συγγραφέα με τη ζωγραφική και την εικαστική δημιουργία (μια σχέση παρούσα σχεδόν σε όλα του τα βιβλία, με τρόπο που με ιντριγκάρει). Τον Υπόγειο Κόσμο τον διαβάζω για δεύτερη φορά. Όπως τα περισσότερα βιβλία που με τρελαίνουν, οδηγώντας με ταχέως σε νηφάλια μέθη. Έχω λανσάρει, άλλωστε, και το σύνθημα: «Άλλοι ξαναδιαβάζουν, κι άλλοι ξενοδιαβάζουν». Ένα απόσπασμα: «Γιατί όλα συνδέονται τελικά... Όταν τροποποιείς ένα μόνο δευτερεύον στοιχείο, το σύστημα προσαρμόζεται στη στιγμή... Πώς ξεχωρίζεις τον ήχο του αυλού από του βλήματος, όταν έχεις μετατραπεί σε ένα άτομο εύπιστο; Όταν είσαι έτοιμος να πιστέψεις τα πάντα, να πιστέψεις το τίποτα; Και πώς ξέρεις αν η εικόνα υπήρχε πριν εφευρεθεί η βόμβα; Μπορεί να υπήρχε ένας υπόγειος κόσμος από εικόνες, γνωστός μόνο στους ιερείς των ινδιάνικων φυλών, εικόνες που λειτουργούσαν σαν διάμεσο μεταξύ της ορατής πραγματικότητας και του πνευματικού κόσμου. Και οι ιερείς καλλιεργούσαν μαγικά μανιτάρια κι έβλεπαν το μανιασμένο σύννεφο – προπομπό της εικόνας μιας εκπαιδευτικής ταινίας του Αμερικανικού Στρατού».

3. Διάβασα τέσσερις, σχεδόν απανωτές, φορές το Αυτόματο, το καινούργιο βιβλίο/σύνθεση του ποιητή Θάνου Σταθόπουλου. Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης τον Φεβρουάριο του 2013. Ένας εσκεμμένα παγερός λυρισμός νεύει από κάθε σελίδα του Σταθόπουλου, θέλοντας να σκεφτεί τα πώς και τα γιατί ενός νέου γραψίματος που έρχεται από πολύ παλαιά και θέλει να μας οδηγήσει σε μελλοντικούς λαβυρίνθους, διατηρώντας πάντα την αρραγή σχέση με το βίωμα. Ένα θραύσμα, δημοσιευμένο μαζί με άλλα, στην «Ποιητική» (εκδ. Πατάκης), το πολύτιμο περιοδικό που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός: (ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ): «Το 1974 ο Μπας Γιαν Άντερ, έναν χρόνο πριν εξαφανιστεί στα νερά του Ατλαντικού, στο βίντεο Primary Time, δείχνει μία ψηλή, αδύνατη γυναίκα, μέχρι το στήθος, ντυμένη στα μαύρα, να τοποθετεί μερικά λουλούδια σ' ένα βάζο και να τα αναδιατάσσει συνεχώς επί 25΄ και 47΄΄. Η προσοχή, όμως, επικεντρώνεται περισσότερο στα λουλούδια, στη μαυροφορεμένη, αδύνατη σιλουέτα και, κυρίως, στα χέρια της και λιγότερο στον πραγματικό χρόνο».

 

 

Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας4. Περιμένουν ανυπόμονα ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας και ο τόμος δοκιμίων Both Flesh and Not (εκδ. Penguin), το πόνημα του Δασκάλου Δ.Ν. Μαρωνίτη 24+2 Ιλιαδικές Παρομοιώσεις (εκδ. Άγρα) και κάτι πονηρές ντάνες με νουάρ και άλλες ωραίες ωραιότητες και ξεγυρισμένες ξεφτίλες.

 

 

 

 

 

 

Nτον Nτελίλλο,Υπόγειος Κόσμος, Εκδόσεις Εστία, Σελίδες: 947, Τιμή: €37,875. Κι εκεί που κάπως έστρωνα ένα πρόγραμμα για τα διαβάσματά μου στους επόμενους μήνες, μαθαίνω, και απογειώνομαι, ότι εντός του 2013, μάλλον το φθινόπωρο, θα κυκλοφορήσει το όγδοο (μετά τα V, Η Συλλογή των 49 στο σφυρί, Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας, Vineland, Mason & Dixon, Ενάντια στη Μέρα και Έμφυτο Ελάττωμα) μυθιστόρημα του Tόμας Πίντσον! Με τίτλο Bleeding Edge. Αυτό, συν οι φήμες ότι ο Αρανίτσης ολοκλήρωσε και παραδίδει για έκδοση το πολυαναμενόμενο Τι δεν θα άλλαζε αν άλλαζαν όλα, με κάνει να σκέφτομαι εκείνη την παροιμία που λέει – αλλά, άσε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ