Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο

ΔΕΒΘ: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο Facebook Twitter
Για τέσσερις ολόκληρες μέρες η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσέλκυσε περίπου 90.000 επισκέπτες, επιστρέφοντας στις καλές μέρες προ πανδημίας. 
0


14.000 Τ.Μ., 600 ΕΚΘΕΤΕΣ
, 580 εκδηλώσεις, 14 αίθουσες εκδηλώσεων, 40 χώρες, 1.000 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς. Για τέσσερις ολόκληρες μέρες η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσέλκυσε περίπου 90.000 επισκέπτες, επιστρέφοντας στις καλές μέρες προ πανδημίας. 

Στο τετραήμερο αυτό θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της προσέλευσης του νεανικού κοινού, κάτι που δεν συνηθίζεται στις εκθέσεις βιβλίου, αλλά και η έντονη κινητικότητα, που θύμιζε αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης, το μεγάλο στοίχημα της φετινής διοργάνωσης ήταν η προσέλευση του κόσμου, αφού η 18η ΔΕΒΘ έγινε εν μέσω πανδημίας, τον Νοέμβριο του 2021, χωρίς να καταφέρει να προσελκύσει την επιθυμητή συμμετοχή λόγω της κατάστασης που επικρατούσε και των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπισή της.

Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καταστήσουμε την έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο της εκδοτικής παραγωγής, με πλούσιο παράλληλα πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα», απευθύνοντας πρόσκληση στους εκδότες να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα που τους δίνεται, αλλά και δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της ΔΕΒΘ.

Το βέβαιο είναι ότι σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης κυριάρχησε το βιβλιοφιλικό κλίμα, η αναγνωστική απόλαυση ήταν έκδηλη, ενώ στους χώρους της έκθεσης ήταν ευδιάκριτη η καλή διάθεση εκ μέρους των εκδοτών για τις πωλήσεις των βιβλίων.

Ο κ. Κούκης, κάνοντας μια σύγκριση με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επισήμανε ότι η ΔΕΒΘ αποτελεί πλέον το «πνευματικό και πολιτισμικό φόρουμ της Ελλάδας» και «κλειδί» για να συνεχιστεί αυτό είναι η καλή συνεργασία και η ομαδικότητα.

Ο κ. Κούκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την επιτυχία μιας διοργάνωσης η καλή επικοινωνία και το δέσιμο της ομάδας. «Η ομάδα μας πήγε καλά, ενώ φέραμε και νέα στελέχη που έπαιξαν κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», είπε και ευχαρίστησε τόσο τα στελέχη του Ιδρύματος, όπως και τη συντονίστρια της διοργάνωσης, Νόπη Χατζηγεωργίου, όσο και τους υποστηρικτές του όλου εγχειρήματος. «Παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι, τα πήγαμε πολύ καλά και είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τη διαχειριστική αρχή», πρόσθεσε.

ΔΕΒΘ: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο Facebook Twitter
O διάσημος κριτικός λογοτεχνίας του "New Yorker", Τζέιμς Γουντ.

Το βέβαιο είναι ότι σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης κυριάρχησε το βιβλιοφιλικό κλίμα, η αναγνωστική απόλαυση ήταν έκδηλη, ενώ στους χώρους της έκθεσης ήταν ευδιάκριτη η καλή διάθεση εκ μέρους των εκδοτών για τις πωλήσεις των βιβλίων. Στα highlights της έκθεσης συγκαταλέγεται σίγουρα η παρουσία των Αμερικανών συγγραφέων –οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα–, όπως η Κλερ Μεσούντ («Η γυναίκα του επάνω ορόφου», εκδ. Gutenberg) και ο διάσημος κριτικός λογοτεχνίας του «New Yorker» Τζέιμς Γουντ («Πώς δουλεύει η λογοτεχνία;», εκδ. Αντίποδες).

Επίσης, μεγάλη συμμετοχή είχαν και οι εκδηλώσεις με την παρουσία του βραβευμένου με Γκονκούρ Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ (από τη Σενεγάλη) και του Βούλγαρου Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, συγγραφέα βιβλίων όπως τα «Εκεί όπου δεν είμαστε» και «Χρονοκαταφύγιο» (εκδ. Ίκαρος). Αξίζει να επισημάνουμε ότι παρά τον μεγάλο αριθμό των εκδηλώσεων η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα τις περισσότερες το κοινό να τις παρακολουθεί όρθιο.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν –μεταξύ άλλων– βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, μέλη των αποστολών, αλλά σίγουρα αυτό που ξεχώρισε ήταν η μουσικοθεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εμπνευσμένη από τα «Φύλλα Χλόης» του Γουόλτ Γουίτμαν και από έργα σύγχρονων ποιητών της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου και μουσική Κώστα Χάνη.

ΔΕΒΘ: 90.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα τετραήμερο Facebook Twitter
«Θέλουμε να καταστήσουμε την έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο της εκδοτικής παραγωγής, με πλούσιο παράλληλα πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα».
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM
Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Βιβλίο / Τα ημερολόγια του Αλέξη Ακριθάκη σε μια νέα έκδοση

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Γράφοντας τη ζωγραφική - Ημερολόγια 1960-1990» που αφηγείται τη δημιουργική αγωνία και τον σύντομο, πλην πλούσιο και ταραχώδη βίο του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ