Διάβασέ με, σ΄αγαπώ!

Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
0

Από τον Βαγγέλη Μακρή

Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter

Ο συνταξιούχος δάσκαλος Αντόνιο Λα Κάβα μετέτρεψε ένα τρίκυκλο σε  δανειστική βιβλιοθήκη για τα μικρά παιδιά των απομονωμένων χωριών στη Νότια Ιταλία. Από το 2003 καλύπτει γύρω στα 500 χιλιόμετρα τον μήνα με αυτή την πρωτότυπη δανειστική βιβλιοθήκη.

Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter

Ο ίδιος λέει ότι «Η ανάγνωση ενός βιβλίου θα πρέπει να είναι χαρά και όχι καθήκον». Αυτό που θέλει είναι να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και όχι απλά να τα διαβάζουν.

Στο The Underground New York Public Library o φωτογραφικός φακός καταγράφει τους ανθρώπους που διαβάζουν στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης. Στις λεζάντες ο τίτλος του βιβλίου που διαβάζουν οι επιβάτες. Δείτε μερικές  απο τις απίθανες φωτογραφίες του:

 

Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"TheHarvard Psychedelic Club: How Timothy Leary, Ram Dass, Huston Smith, and Andrew Weil Killed the Fifties and Ushered in a New Age for America," by Don Lattin

Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"The Great Gatsby," by F. Scott Fitzgerald
Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"Pale Fire," by Vladimir Nabokov
Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"The Catcher in the Rye," by J. D. Salinger
Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"Notes from the Underground," by Fyodor Dostoyevsky
Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"Tropic of Cancer," by Henry Miller
Διάβασέ με, σ΄αγαπώ! Facebook Twitter
"Politics," by Aristotle

Αν και το ψηφιακό βιβλίο χρόνο με το χρόνο κερδίζει τις εντυπώσεις η αγάπη για το χάρτινο δεν έχει πεθάνει στις μέρες μας. Ίσως γιατί έχουμε ακόμα στο μυαλό μας ένα δάσκαλο που μας έκανε να το αγαπήσουμε και γιατί πάντα θα κρυφοκοιτάζουμε τι διαβάζει ένας άγνωστος για να βγάλουμε (αυθαίρετα;) συμπεράσματα για αυτόν. Αρκετοί έχουμε ένα συναισθηματικό δέσιμο με το χαρτί το οποίο δεν θέλουμε να πεθάνει. Ο χρόνος θα δείξει πόσο θα αντέξει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ