«Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Διαβάστε τα πάντα»

«Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Διαβάστε τα πάντα» Facebook Twitter
6

3.234.109 views έχει μέχρι τώρα ο «λόγος» του Άστον Κούτσερ προς τους έφηβους με αφορμή τη βράβευση του στα Teen Awards. Τρία ολόκληρα εκατομμύρια, και ο αριθμός ανεβαίνει συνεχώς.

Ο Άστον Κούτσερ όταν δουλεύει βγάζει 30.000 ευρώ το λεπτό, σύμφωνα με το Vanity Fair, οπότε μήπως ο λόγος του έκανε πάταγο επειδή εξηγεί πώς κατάφερε να κερδίζει τόσο εξωφρενικά ποσά;

Όχι. Οι συμβουλές του είναι αυτονόητες, εύπεπτες και ρηχές όπως οι διαφημίσεις των αναψυκτικών. «Οι ευκαιρίες έρχονται με τη δουλειά, να είσαστε ευγενικοί και καλοί με τους άλλους, να ζείτε τη ζωή σας». Πρώτη φορά το ακούνε αυτό οι νέοι; Φυσικά και όχι. Η διαφορά είναι ότι ακούνε τα αυτονόητα από κάποιον που ήταν μοντέλο και τώρα βγάζει εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο άλλοι ηθοποιοί, φιλόσοφοι και άλλοι επαγγελματίες επιστρέφουν στα πανεπιστήμια που φοίτησαν για να δώσουν συμβουλές στους φοιτητές. Μεταξύ αυτών και ο Τζον Γκούντμαν, ο οποίος πήγε στο Μissouri State University για να μοιραστεί όλα όσα του έχει μάθει η ζωή.

«Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Διαβάστε τα πάντα» Facebook Twitter

«Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Διαβάστε τα πάντα. Δεν μπορείτε να δουλέψετε αν δεν ξέρετε τον κόσμο, και εκτός του να ζείτε στον κόσμο ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τον κόσμο είναι να διαβάζετε γι' αυτόν».

Τον περασμένο Μάιο στο πανεπιστήμιο Mc Gill, η φιλόσοφος και συγγραφέας Τζούντιθ Μπάτλερ μίλησε στους νέους απόφοιτους και τους είπε τα εξής:

«Ιδανικά, χανόμαστε μέσα σε ό,τι διαβάζουμε, μόνο για να επιστρέψουμε στους εαυτούς μας – με λίγα λόγια, αποκτούμε κριτική σκέψη και γινόμαστε πιο ικανοί στη σκέψη και στη δράση.

"Η δημοκρατία απαιτεί να μάθουμε πώς να διαβάζουμε καλά, όχι μόνο κείμενα αλλά εικόνες και ήχους, το να μεταφράζουμε από άλλες γλώσσες, να μεταφράζουμε άλλα μέσα τέχνης, τρόπους έκφρασης, τέχνης και θεωρίας.

Θα χρειαστείτε όλες αυτές τις δεξιότητες για να προχωρήσετε προς τα μπροστά, τιμώντας τη γη αυτή, για να εκπληρώσετε τις ηθικές σας υποχρεώσεις να ζήσετε ανάμεσα σε όσους είναι διαφορετικοί από εσάς, ενώ ταυτόχρονα να ζητάτε αναγνώριση για τις ιστορίες σας και τους αγώνες σας, να ζείτε τα πάθη σας χωρίς να προκαλείτε κακό στους άλλους, και να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ ωμής προκατάληψης και διαστρέβλωσης, και για να σχηματίζετε ορθή κρίση.

Το πρώτο βήμα για τη μη-βία, το οποίο οπωσδήποτε όλοι πρέπει να κάνουμε, είναι να αρχίσουμε να αποκτούμε κριτική σκέψη, και να ζητήσουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο."

Διαβάστε για την Τζούντιθ Μπάτλερ εδώ, διαβάστε μια συνέντευξή της εδώ, και δείτε την ομιλία της στην Ελλάδα παρακάτω:

Βιβλίο
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

6 σχόλια
παρ'ολο που ο φίλτατος Άστον μου είναι εξαιρετικά συμπαθής, ...πόσο Αμερικανιά πια. ..σοβαρά; έτσι έφτασες να είσαι πρώτο όνομα στο Χόλυγουντ; από τα Τσίριος; ...ας μην ήταν το κολασμένο σου παρουσιαστικό (ε, συγγνώμη 'μυαλό΄ήθελα να πω...) και η κυρα-Ντέμι να σε βάλει στα κόλπα και ακόμα Τσίριος θα σπούπιζες. Ε όχι Άστον μου, να τα λέμε κι αυτά.
Όπως πάντα καταπληκτικό το άρθρο σας. Αν ήταν τα πράγματα όπως τα λένε (και πολύ σωστά το θέσατε) τότε εγώ και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μου, θα είμασταν στην θεση του Κούτσερ ή της Μπάτλερ.