Δύο αιώνες ποδήλατο

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
Στις περίπου 380 σελίδες του λευκώματος με τίτλο: «Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012», μπορεί κανείς να δει και να διαβάσει, μεταξύ άλλων, μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα...
0

«[...] Όταν εγίνετο εκείνο το περίφημον γνωμικόν που ομιλεί διά τα τρία μεγαλύτερα κακά του κόσμου, βεβαίως το ποδήλατον δεν είχε ακόμη εφευρεθή. Διότι αλλιώς θα ελέγομεν: Πυρ, θάλασσα, γυνή, ποδήλατον, κακά τέσσερα. Το τελευταίον, μάλιστα, είναι το μεγαλύτερον εκ των ανωτέρω κακών και κατά τους φιλοσόφους (Κοντ σελ. 235, Μπούχνερ σελ. 117, Σοπενάουερ, Die Podylate, σελ.178) αλλά και κατά τους κοινούς θνητούς, ιδίως τους Αθηναίους. Είναι δε κακόν τεράστιον το ποδήλατον, όχι τόσον διά τους μεταχειριζομένους αυτό, οι οποίοι πέφτουν την ημέρα κάθε δύο δευτερόλεπτα, όσον διά τους ατυχείς περιπατητάς των οδών. Ανέρχεσαι αμέριμνος την οδόν Σταδίου, προσπαθών να διορθώσης το άνθος της μπουτουνιέρας σου ή ρίπτων πλάγια βλέμματα προς τη λατρευτήν κόρην των ονείρων σου, ήτις βαδίζει πλησίον, ή και προσέχων, τέλος, μήπως συναντήσης τον δανειστήν σου... αιφνιδίως αισθάνεσαι κτύπημα εις τα οπίσθια, ωσάν σύγκρουσιν τρομεράν, και ανατρέπεσαι φαρδύς-πλατύς επάνω εις τα ταχύτατα στρώματα της σκόνης. Τι ήτο; Τίποτε. Το ποδήλατον, το απαλώς βαίνον, ο ανύποπτος και κρύφιος εχθρός, ο ελλοχεύων εις όλας τα γωνίας των αθηναϊκών οδών σου επετέθη και σου κατέστρεψεν, αν όχι άλλο τι, τα ρούχα όμως ασφαλώς».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
O Περικλής Ηλίας στη Γαλλία όταν στέφθηκε ο πρώτος Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας.


Με αυτό το, όχι και τόσο κολακευτικό είναι η αλήθεια, απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σκριπ» τον Σεπτέμβριο του 1898 επέλεξε να ξεκινήσει το κεφάλαιο που αφιερώνει στην Αττική ο Κυριάκος Ιωσηφίδης στο λεύκωμά του με τίτλο « Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012». Στις περίπου 380 σελίδες του μπορεί κανείς να δει και να διαβάσει, μεταξύ άλλων, μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, συνεντεύξεις και προσωπικό φωτογραφικό υλικό από ανθρώπους του χώρου, εμπόρους, καταστηματάρχες και κατασκευαστές ποδηλάτων, μέλη αθλητικών σωματείων και κινηματικών δράσεων πολιτών σε περιοχές και πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχει μια δυναμική γύρω από το ποδήλατο. Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με μια σειρά ξεχωριστών άρθρων για την ποδηλασία, γραμμένα από πρόσωπα όπως ο Θάνος Βλαστός, η Χριστίνα Κουλούρη, ο Γεώργιος Πιττερός, ο Απόστολος Παπαδόπουλος, ο Οδυσσέας Σαβόπουλος, ο Άλκης Ζερβός, ο Μάριος Βακάκης και ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter


Για τον ίδιο τον συγγραφέα του λευκώματος το ποδήλατο είναι, όπως μας ομολογεί, η δεύτερή του αγάπη μετά το σπρέι και το γκράφιτι, στα οποία επίσης είχε αφιερώσει μια σειρά λευκωμάτων («Χρώμα της Πόλης», «Στο Δρόμο», «Mural Art» κ.ά.). «Όπως ακριβώς με το σπρέι και το γκράφιτι, έτσι και εδώ γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω μια ιστορία για το ποδήλατο στην Ελλάδα και ανά διαστήματα συγκέντρωνα ό,τι υλικό μπορούσα. Η δημιουργία της ομάδας μας όμως, του Bikeart.gr –μια κίνηση για να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου μέσα απο την τέχνη–, και η αγαστή βοήθεια του φίλου Same84, μου έδωσε την ώθηση να ασχοληθώ πιο συστηματικά με την αρχική ιδέα. Έτσι, πέρασαν 5 χρόνια με ταξίδια, αλλαγές σχεδίων, συνεχώς εισερχόμενο καινούργιο υλικό, ώρες σε αρχεία εφημερίδων και περιοδικών, συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου κ.ά. Προσπάθησα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται, με νέα στοιχεία, διορθώσεις σε παλαιότερες απόψεις και νέες γνωριμίες» λέει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter


Όπως διαπιστώνει κανείς από το χρονολογικό εύρος που καλύπτει το λεύκωμα και παρότι υπάρχει μια γενική εντύπωση που θέλει την κουλτούρα του ποδηλάτου στην Ελλάδα να είναι σχετικά καινούργια, τα πρώτα ποδήλατα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα: «Τις πρώτες παρουσίες ποδηλάτων τις χρωστάμε είτε στους ξένους που έμεναν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, όπως στην Πάτρα, όπου λόγω του εμπορίου σταφίδας εγκαταστάθηκαν εκεί Άγγλοι έμποροι φέρνοντας μαζί τους τα ποδήλατά τους, είτε σε Έλληνες μετανάστες που επιστρέφοντας στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση έφερναν κι εκείνοι τα δικά τους. Στην αρχή ήταν και λίγο θέμα μόδας, μια προσπάθεια να πλησιάσουμε και να γευτούμε τα αγαθά και τις ανακαλύψεις του έξω κόσμου. Όταν το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του ευρέος κοινού, αποτέλεσε βασικό εργαλείο δουλειάς, είτε στην επαρχία είτε στο άστυ, εργαλείο αναψυχής και ψυχαγωγίας. Η τάση αυτή άρχισε όμως να «σβήνει» εξαιτίας της εμφάνισης από τη μια των μηχανοκίνητων οχημάτων (μοτοποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα) και από την άλλη της επέλασης του ποδοσφαίρου».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
Όταν το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του ευρέος κοινού, αποτέλεσε βασικό εργαλείο δουλειάς, είτε στην επαρχία είτε στο άστυ, εργαλείο αναψυχής και ψυχαγωγίας...

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνάς του ο Κυριάκος Ιωσηφίδης ήρθε σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους από τον χώρο της ποδηλασίας, συλλέγοντας ενδιαφέρουσες ιστορίες, στοιχεία και εμπειρίες. Για τον ίδιο, το κοινό και πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό των συναντήσεων αυτών ήταν η ζεστασιά που εξέπεμπαν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι του χώρου της ποδηλασίας. «Κάθε συνάντηση ήταν και μια πραγματική έκπληξη» λέει και συνεχίζει: «Μία από τις ιδιαίτερες ήταν η γνωριμία μου με τον Ραφαηλίδη τον Αντώνη από το Ναύπλιο, έναν από τους πρώτους κατασκευαστές ποδηλάτων στην Ελλάδα, όπου κυριολεκτικά χάθηκα στην αφήγηση και στις ποδηλατικές του ιστορίες, ενώ δεν θα ξεχάσω τη συνάντηση με έναν παλιό καταστηματάρχη (τρίτης γενιάς), για τον οποίο χρειάστηκε να ταξιδέψω τέσσερις φορές για να μπορέσουμε να βρούμε την ώρα και την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε. Όταν τελειώσαμε τη συζήτηση και ήπιαμε τα ουζάκια και τους μεζέδες που μας σέρβιρε η γυναίκα του και ήρθε πια η ώρα να φύγω, με ξενάγησε πίσω στο σπίτι του, όπου φυλάει έναν πραγματικό ποδηλατικό θησαυρό από ανέγγιχτα ποδήλατα της δεκαετίας του '50 και του '60, τα οποία φυλάσσονται στο κουτί τους, όπως ακριβώς ήρθαν από το εξωτερικό».


Άλλη μια πτυχή της προσπάθειας που κάνει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης και ξεφεύγει από τα όρια του λευκώματος είναι η διάσωση του πρωτογενούς υλικού (φωτογραφίες, μνήμες, ιστορικός γραπτός λόγος). Επόμενος στόχος είναι o σχεδιασμός μιας πλατφόρμας ψηφιακού αρχειακού υλικού. «Είμαστε στην τελική διαδικασία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, και τον επόμενο χρόνο θα ανοίξουμε την πύλη για την εισαγωγή στοιχείων απ' όλους όσοι θέλουν να μοιραστούν τον χρόνο, τη γνώση τους και την αγάπη τους για το ποδήλατο. Θα αφορά κυριολεκτικά οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία του ποδηλάτου στην Ελλάδα, είτε αυτό αφορά καθαρά τη λαογραφία του ποδηλάτου στην Ελλάδα (φωτογραφίες εποχής με ποδήλατα, οικογενειακές κ.λπ.) είτε την αθλητική ποδηλατική μας παράδοση κ.ο.κ., μέχρι και την αποτύπωση παλαιών ποδηλάτων που υπάρχουν στην κατοχή συλλεκτών και πολιτών».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter

To λεύκωμα «Το ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2012» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα και Εconomia Publishing. Στο πλαίσιο του Athens Bike Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19/9 έως τις 21/9 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το λεύκωμα θα πωλείται στην ειδική τιμή των €15, στο χώρο παρουσίασής του στο κτίριο Δ12, αίθουσα «Bikeart.gr Exhibition».

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ