Δύο αιώνες ποδήλατο

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
Στις περίπου 380 σελίδες του λευκώματος με τίτλο: «Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012», μπορεί κανείς να δει και να διαβάσει, μεταξύ άλλων, μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα...
0

«[...] Όταν εγίνετο εκείνο το περίφημον γνωμικόν που ομιλεί διά τα τρία μεγαλύτερα κακά του κόσμου, βεβαίως το ποδήλατον δεν είχε ακόμη εφευρεθή. Διότι αλλιώς θα ελέγομεν: Πυρ, θάλασσα, γυνή, ποδήλατον, κακά τέσσερα. Το τελευταίον, μάλιστα, είναι το μεγαλύτερον εκ των ανωτέρω κακών και κατά τους φιλοσόφους (Κοντ σελ. 235, Μπούχνερ σελ. 117, Σοπενάουερ, Die Podylate, σελ.178) αλλά και κατά τους κοινούς θνητούς, ιδίως τους Αθηναίους. Είναι δε κακόν τεράστιον το ποδήλατον, όχι τόσον διά τους μεταχειριζομένους αυτό, οι οποίοι πέφτουν την ημέρα κάθε δύο δευτερόλεπτα, όσον διά τους ατυχείς περιπατητάς των οδών. Ανέρχεσαι αμέριμνος την οδόν Σταδίου, προσπαθών να διορθώσης το άνθος της μπουτουνιέρας σου ή ρίπτων πλάγια βλέμματα προς τη λατρευτήν κόρην των ονείρων σου, ήτις βαδίζει πλησίον, ή και προσέχων, τέλος, μήπως συναντήσης τον δανειστήν σου... αιφνιδίως αισθάνεσαι κτύπημα εις τα οπίσθια, ωσάν σύγκρουσιν τρομεράν, και ανατρέπεσαι φαρδύς-πλατύς επάνω εις τα ταχύτατα στρώματα της σκόνης. Τι ήτο; Τίποτε. Το ποδήλατον, το απαλώς βαίνον, ο ανύποπτος και κρύφιος εχθρός, ο ελλοχεύων εις όλας τα γωνίας των αθηναϊκών οδών σου επετέθη και σου κατέστρεψεν, αν όχι άλλο τι, τα ρούχα όμως ασφαλώς».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
O Περικλής Ηλίας στη Γαλλία όταν στέφθηκε ο πρώτος Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας.


Με αυτό το, όχι και τόσο κολακευτικό είναι η αλήθεια, απόσπασμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σκριπ» τον Σεπτέμβριο του 1898 επέλεξε να ξεκινήσει το κεφάλαιο που αφιερώνει στην Αττική ο Κυριάκος Ιωσηφίδης στο λεύκωμά του με τίτλο « Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012». Στις περίπου 380 σελίδες του μπορεί κανείς να δει και να διαβάσει, μεταξύ άλλων, μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, συνεντεύξεις και προσωπικό φωτογραφικό υλικό από ανθρώπους του χώρου, εμπόρους, καταστηματάρχες και κατασκευαστές ποδηλάτων, μέλη αθλητικών σωματείων και κινηματικών δράσεων πολιτών σε περιοχές και πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχει μια δυναμική γύρω από το ποδήλατο. Το λεύκωμα ολοκληρώνεται με μια σειρά ξεχωριστών άρθρων για την ποδηλασία, γραμμένα από πρόσωπα όπως ο Θάνος Βλαστός, η Χριστίνα Κουλούρη, ο Γεώργιος Πιττερός, ο Απόστολος Παπαδόπουλος, ο Οδυσσέας Σαβόπουλος, ο Άλκης Ζερβός, ο Μάριος Βακάκης και ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter


Για τον ίδιο τον συγγραφέα του λευκώματος το ποδήλατο είναι, όπως μας ομολογεί, η δεύτερή του αγάπη μετά το σπρέι και το γκράφιτι, στα οποία επίσης είχε αφιερώσει μια σειρά λευκωμάτων («Χρώμα της Πόλης», «Στο Δρόμο», «Mural Art» κ.ά.). «Όπως ακριβώς με το σπρέι και το γκράφιτι, έτσι και εδώ γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω μια ιστορία για το ποδήλατο στην Ελλάδα και ανά διαστήματα συγκέντρωνα ό,τι υλικό μπορούσα. Η δημιουργία της ομάδας μας όμως, του Bikeart.gr –μια κίνηση για να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου μέσα απο την τέχνη–, και η αγαστή βοήθεια του φίλου Same84, μου έδωσε την ώθηση να ασχοληθώ πιο συστηματικά με την αρχική ιδέα. Έτσι, πέρασαν 5 χρόνια με ταξίδια, αλλαγές σχεδίων, συνεχώς εισερχόμενο καινούργιο υλικό, ώρες σε αρχεία εφημερίδων και περιοδικών, συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου κ.ά. Προσπάθησα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται, με νέα στοιχεία, διορθώσεις σε παλαιότερες απόψεις και νέες γνωριμίες» λέει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης.

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter


Όπως διαπιστώνει κανείς από το χρονολογικό εύρος που καλύπτει το λεύκωμα και παρότι υπάρχει μια γενική εντύπωση που θέλει την κουλτούρα του ποδηλάτου στην Ελλάδα να είναι σχετικά καινούργια, τα πρώτα ποδήλατα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα: «Τις πρώτες παρουσίες ποδηλάτων τις χρωστάμε είτε στους ξένους που έμεναν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, όπως στην Πάτρα, όπου λόγω του εμπορίου σταφίδας εγκαταστάθηκαν εκεί Άγγλοι έμποροι φέρνοντας μαζί τους τα ποδήλατά τους, είτε σε Έλληνες μετανάστες που επιστρέφοντας στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση έφερναν κι εκείνοι τα δικά τους. Στην αρχή ήταν και λίγο θέμα μόδας, μια προσπάθεια να πλησιάσουμε και να γευτούμε τα αγαθά και τις ανακαλύψεις του έξω κόσμου. Όταν το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του ευρέος κοινού, αποτέλεσε βασικό εργαλείο δουλειάς, είτε στην επαρχία είτε στο άστυ, εργαλείο αναψυχής και ψυχαγωγίας. Η τάση αυτή άρχισε όμως να «σβήνει» εξαιτίας της εμφάνισης από τη μια των μηχανοκίνητων οχημάτων (μοτοποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα) και από την άλλη της επέλασης του ποδοσφαίρου».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter
Όταν το ποδήλατο πέρασε στα χέρια του ευρέος κοινού, αποτέλεσε βασικό εργαλείο δουλειάς, είτε στην επαρχία είτε στο άστυ, εργαλείο αναψυχής και ψυχαγωγίας...

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνάς του ο Κυριάκος Ιωσηφίδης ήρθε σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους από τον χώρο της ποδηλασίας, συλλέγοντας ενδιαφέρουσες ιστορίες, στοιχεία και εμπειρίες. Για τον ίδιο, το κοινό και πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό των συναντήσεων αυτών ήταν η ζεστασιά που εξέπεμπαν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι του χώρου της ποδηλασίας. «Κάθε συνάντηση ήταν και μια πραγματική έκπληξη» λέει και συνεχίζει: «Μία από τις ιδιαίτερες ήταν η γνωριμία μου με τον Ραφαηλίδη τον Αντώνη από το Ναύπλιο, έναν από τους πρώτους κατασκευαστές ποδηλάτων στην Ελλάδα, όπου κυριολεκτικά χάθηκα στην αφήγηση και στις ποδηλατικές του ιστορίες, ενώ δεν θα ξεχάσω τη συνάντηση με έναν παλιό καταστηματάρχη (τρίτης γενιάς), για τον οποίο χρειάστηκε να ταξιδέψω τέσσερις φορές για να μπορέσουμε να βρούμε την ώρα και την κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε. Όταν τελειώσαμε τη συζήτηση και ήπιαμε τα ουζάκια και τους μεζέδες που μας σέρβιρε η γυναίκα του και ήρθε πια η ώρα να φύγω, με ξενάγησε πίσω στο σπίτι του, όπου φυλάει έναν πραγματικό ποδηλατικό θησαυρό από ανέγγιχτα ποδήλατα της δεκαετίας του '50 και του '60, τα οποία φυλάσσονται στο κουτί τους, όπως ακριβώς ήρθαν από το εξωτερικό».


Άλλη μια πτυχή της προσπάθειας που κάνει ο Κυριάκος Ιωσηφίδης και ξεφεύγει από τα όρια του λευκώματος είναι η διάσωση του πρωτογενούς υλικού (φωτογραφίες, μνήμες, ιστορικός γραπτός λόγος). Επόμενος στόχος είναι o σχεδιασμός μιας πλατφόρμας ψηφιακού αρχειακού υλικού. «Είμαστε στην τελική διαδικασία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, και τον επόμενο χρόνο θα ανοίξουμε την πύλη για την εισαγωγή στοιχείων απ' όλους όσοι θέλουν να μοιραστούν τον χρόνο, τη γνώση τους και την αγάπη τους για το ποδήλατο. Θα αφορά κυριολεκτικά οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία του ποδηλάτου στην Ελλάδα, είτε αυτό αφορά καθαρά τη λαογραφία του ποδηλάτου στην Ελλάδα (φωτογραφίες εποχής με ποδήλατα, οικογενειακές κ.λπ.) είτε την αθλητική ποδηλατική μας παράδοση κ.ο.κ., μέχρι και την αποτύπωση παλαιών ποδηλάτων που υπάρχουν στην κατοχή συλλεκτών και πολιτών».

Δύο αιώνες ποδήλατο Facebook Twitter

To λεύκωμα «Το ποδήλατο στην Ελλάδα 1880-2012» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα και Εconomia Publishing. Στο πλαίσιο του Athens Bike Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19/9 έως τις 21/9 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το λεύκωμα θα πωλείται στην ειδική τιμή των €15, στο χώρο παρουσίασής του στο κτίριο Δ12, αίθουσα «Bikeart.gr Exhibition».

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ