Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδά του σε κακοποιημένες γυναίκες

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
«Αν η βιβλιοθήκη σας ασφυκτιεί και χρειάζεστε χώρο για καινούρια βιβλία, ίσως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς» λέει η Μαρίλια Τασχουνίδου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Πώς μπορείτε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα μεταχειρισμένα βιβλία σας που σκονίζονται στα ράφια και παράλληλα να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους; Απλώς δωρίστε τα. Τα φιλανθρωπικά βιβλιοπωλεία είναι μια τάση διαδεδομένη στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αγγλία. Η αύξηση των τουριστών σε κεντρικές ιδίως περιοχές της Αθήνας έχει φέρει αυτή την τάση και εδώ.

Κάπως έτσι άνοιξε το Book Garden στο Κουκάκι, απευθυνόμενο σε παντός είδους βιβλιοφάγους και περαστικούς. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βιβλιοπωλείο που τα έσοδα από τα μεταχειρισμένα βιβλία που έχει στις προθήκες τα προσφέρει για την υποστήριξη γυναικών που έχουν κακοποιηθεί.

Αναζητάτε το πιο πρόσφατο μπεστ σέλερ ή εξαντλημένες εκδόσεις; Θέλετε να αγοράσετε, πάντα σε χαμηλές τιμές, κλασικά παιδικά βιβλία και παραμύθια; Μήπως χρειάζεστε ένα λεξικό; Στο βιβλιοπωλείο Book Garden υπάρχει μια προσεγμένη συλλογή βιβλίων από δεύτερο χέρι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Στο Κουκάκι έχει ανοίξει το Book Garden, απευθυνόμενο σε παντός είδους βιβλιοφάγους και περαστικούς. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βιβλιοπωλείο αφού τα μεταχειρισμένα βιβλία αλλά και τα έσοδα του από τις πωλήσεις προσφέρονται για τη βοήθεια γυναικών που έχουν πληγωθεί ή κακοποιηθεί.

Στη γειτονιά όλοι μιλούν γι’ αυτό το ξεχωριστό βιβλιοπωλείο. Μπορεί να μην το προσέξεις με την πρώτη ματιά, μέχρι που θα δεις στις βιτρίνες του κάποιες σπάνιες εκδόσεις ή μερικές στοίβες με βιβλία που αφήνουν οι αναγνώστες σε ένα καρότσι δίπλα από την είσοδο. Όπως θα μου εξηγήσει η εργαζόμενη στο βιβλιοπωλείο Μαρίλια Τασχουνίδου: «Δεν ήταν αυτός ο λόγος που τοποθετήσαμε στην είσοδο το καρότσι, αλλά μόλις είδαμε πόσο χρήσιμο ήταν για τους βιβλιόφιλους, το αφήσαμε».

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Ο χώρος αποτελείται από μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες, πολλά πράσινα φυτά, ένα ξύλινο παγκάκι δίπλα από το παράθυρο και μια πολυθρόνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Book Garden βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημητρακοπούλου και Νότη Μπότσαρη και η ιδέα ανήκει στη Rosie Hooton, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου. Η Μαρίλια προτείνει: «Αν η βιβλιοθήκη σας ασφυκτιά και χρειάζεστε χώρο για καινούργια βιβλία, ίσως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς. Γι’ αυτό δεχόμαστε δωρεές κάθε είδους βιβλίων που είναι σε καλή κατάσταση· μπορούμε να τα παραλάβουμε από τον χώρο σας κατόπιν συνεννόησης. Ήδη από τα χέρια μας έχουν περάσει περισσότερα από 40.000 βιβλία».

Από την αρχή της συζήτησής μας αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ αγαπούν και οι δύο τα βιβλία. Πώς ξεκίνησαν όλα; Η Μαρίλια απαντά: «Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση της ιδέας μας. Δεν πτοηθήκαμε ωστόσο και αποφασίσαμε, μόλις βρήκαμε αυτόν τον χώρο, να την κάνουμε πραγματικότητα.

Η Rosie γνώριζε ότι αυτή η τάση είναι ευρέως διαδεδομένη σε άλλες χώρες και σκεφτήκαμε ότι από την Αθήνα, πέρα από τα παλαιοβιβλιοπωλεία, ένας καθαρά φιλανθρωπικός χώρος για το βιβλίο. Ουσιαστικά, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα συνδυάζει την αγάπη μας για τα βιβλία, την κοινωνική συναναστροφή και τον φιλανθρωπικό σκοπό».

Ο χώρος αποτελείται από μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες, πολλά πράσινα φυτά, ένα ξύλινο παγκάκι και μια πολυθρόνα. Στα ράφια του υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταχειρισμένων βιβλίων με τιμές που ξεκινούν από ένα ευρώ και φτάνουν έως πέντε. Είναι ταξινομημένα ανά κατηγορία προκειμένου ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα αυτό που αναζητά.

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Αρχικά, μπορεί να μην το προσέξεις με την πρώτη ματιά, μέχρι που θα δεις στις βιτρίνες του κάποιες σπάνιες εκδόσεις ή μερικές στοίβες βιβλίων που αφήνουν αναγνώστες μέσα σε ένα καρότσι που υπάρχει δίπλα από την είσοδο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι το Book Garden βρίσκεται στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική συνοικία της Ακρόπολης της Αθήνας, διότι μας επισκέπτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο. Είναι άνθρωποι που έρχονται και μας αφήνουν βιβλία που έχουν διαβάσει και επιθυμούν στον επόμενο προορισμό τους να διαβάσουν κάτι άλλο. Από την άλλη, είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί και οι Αθηναίοι μάς έχουν αγκαλιάσει», σημειώνει η Μαρίλια.

Όση ώρα επεξεργάζομαι τον χώρο συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για ένα υπέροχο και ήσυχο μέρος. Εκπέμπει μια ζεστασιά που, σε συνδυασμό με την απαλή μουσική που παίζει, δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση, κάνοντας την εμπειρία της ανάγνωσης πιο ευχάριστη.

Όπως μου εξηγούν, το βιβλιοπωλείο απευθύνεται και σε φοιτητές/φοιτήτριες που θέλουν ένα ιδανικό μέρος για να μελετήσουν, προσφέρεται και δωρεάν WiFi. Μάλιστα, η Rosie και η Μαρίλια θα σας προσφέρουν ένα φλιτζάνι τσάι. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος όροφος όπου θα υπάρχει ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι για όσους θέλουν να δουλέψουν με τον υπολογιστή τους ή να απολαύσουν το βιβλίο τους.

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Τα περισσότερα βιβλία μας είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά, έχουμε και γαλλικά, γερμανικά και άλλες γλώσσες. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα, από επικές ιστορίες αγάπης και βιογραφίες μέχρι οδηγούς για κατασκευές και manga. Στο βιβλιοπωλείο, επίσης, έχουμε μάσκες, μολυβοθήκες, πορτοφολάκια, σελιδοδείκτες και τσάντες για μακιγιάζ, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από θύματα εκμετάλλευσης που περιθάλπει η Threads of Hope Hellas, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης. Για μας βασικός στόχος είναι να κάνουμε τον επισκέπτη να νιώθει άνετα και οικεία. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια λέσχη ανάγνωσης όπου η συζήτηση γίνεται στα αγγλικά και ευελπιστούμε σύντομα να κάνουμε και μια αντίστοιχη στα ελληνικά», αναφέρει η Rosie.  

Στην αρχή η συλλογή των βιβλίων ξεκίνησε μέσω της προσέγγισης φίλων των δύο γυναικών. Ύστερα μαθεύτηκε και πλέον αρκετός κόσμος γνωρίζει το μέρος και αφήνει βιβλία που δεν χρειάζεται. Αυτό, όμως, που τους διαφοροποιεί είναι ότι τα έσοδα πηγαίνουν στην υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών. «Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι το βιβλιοπωλείο λειτουργεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλάζει μονομιάς η συμπεριφορά τους και ψωνίζουν περισσότερα βιβλία προκειμένου να βοηθήσουν όπως μπορούν. Αυτή ήταν μια συνειδητή απόφαση της Rosie και η ανταπόκριση των ανθρώπων είναι συγκινητική», υποστηρίζει η Μαρίλια.  

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Λίγο πριν τις αποχαιρετήσω, θα μου πουν: «Λέμε συχνά ότι κάθε βιβλίο μάς προσφέρει ένα καινούργιο ταξίδι, ότι είναι μια καλή παρέα και μέσα από την ανάγνωσή του κατανοούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε διότι γνωρίζουμε ότι ένα μεταχειρισμένο βιβλίο διάγει από αναγνώστη σε αναγνώστη έναν ενδιαφέροντα κύκλο ζωής. Χαρίζει ουσιαστικά μοναδικές εμπειρίες σε όσους το διάβασαν. Κι εμείς είμαστε ο συνδετικός κρίκος που τροφοδοτεί την προσπάθεια αυτή, δίνοντας όχι απλώς μια καινούργια ζωή στα βιβλία αλλά βοηθώντας σημαντικά συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι τα βιβλία κάνουν καλό στην ψυχή μας».    

Καθημερινά επισκέπτονται το Book Garden άτομα όλων των ηλικιών, απ’ όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, όλα όμως τρέφουν την ίδια αγάπη για το διάβασμα. Από τη μια χαρίζουν βιβλία, και χαίρονται γι' αυτό, επειδή πιάνουν τόπο, και από την άλλη αγοράζουν εκδόσεις που πίσω τους έχουν μια ιστορία. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι δεν έχει απλώς πελάτες αλλά θαυμαστές.

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι ένα μέρος που δεν έχει πελάτες αλλά θαυμαστές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δημητρακοπούλου 51, Κουκάκι, 6945 735241
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10:30-18:00, Σάβ. 10:30-16:00 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ