Φόνοι στα αθηναϊκά FM, στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου

Φόνοι στα αθηναϊκά FM, στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
Η Χίλντα, ως γνωστόν, διατηρούσε ένα από τα καλύτερα δισκάδικα του Λεκανοπεδίου στη Νέα Σμύρνη, έχει μεταφράσει την αυτοβιογραφία του φετινού νομπελίστα και αρθρογραφεί συστηματικά για τη ροκ.
0

Πλαίσιο. Ο Μπόρχες αγαπούσε τα λεγόμενα αστυνομικά αφηγήματα, διατεινόταν, και ορθά, ότι το μυθιστόρημα μυστηρίου διασώζει την τάξη σε καιρούς χάους και αταξίας. Στη χώρα μας άργησε να γίνει ευρέως αποδεκτό ως λογοτεχνία το είδος: βαλλόταν, βλέπετε, από όλες τις πολιτικές, το θεωρούσαν παρακατιανό και δεύτερο, δεν το έπαιρναν στα σοβαρά. Την αρχή την έκανε ο μακαρίτης Νικόλας Μπαλής όταν μετέφρασε και εξέδωσε, με σοβαρότητα και μεράκι, Ρέιμοντ Τσάντλερ. Ακολούθησε ο Σταύρος Πετσόπουλος, με την κλασική πλέον σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Άγρα, και έκτοτε το είδος καθιερώθηκε. Οι εκδοτικοί οίκοι Μεταίχμιο και Ψυχογιός ειδικεύτηκαν ταχέως, και ευφυώς, στο σκανδιναβικό νουάρ, οι εκδόσεις Πόλις μάς κερνάνε συχνά-πυκνά γαλλικό νεο-νουάρ, ενώ πληθαίνουν οι Έλληνες συγγραφείς που καταπιάνονται τελεσφόρα με τη συγγραφή αστυνομικών. Ανάμεσά τους ο Κώστας Καλφόπουλος και ο Δημήτρης Μαμαλούκας, η Ευτυχία Γιαννάκη και η Χίλντα Παπαδημητρίου. Πιο πρόσφατο μυθιστόρημα της Παπαδημητρίου (Καλλιθέα, 1957) είναι η «Συχνότητα του θανάτου» (εκδ. Μεταίχμιο). Κεντρικός ήρωας κι εδώ, ο Χάρης Νικολόπουλος, γνώριμος και από τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της Χίλντας, το «Για μια χούφτα βινύλια» (Μεταίχμιο, 2011) και το «Έχουν κακούς σκοπούς» (Μεταίχμιο, 2013). Γνώριμή μας είναι επίσης η ροκ ατμόσφαιρα, καθότι και εδώ η μουσική διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου, ανάμεσα στα φονικά, τους έρωτες, τις φιλίες και τις εξιχνιάσεις εγκλημάτων, ακούγονται εκλεκτά άσματα των Beatles, της Έιμι Γουάινχαουζ, των Bee Gees, του Ρίτσαρντ Χόλεϊ, των Blues Brothers, του Μπομπ Ντίλαν, της Μάριαν Φέιθφουλ, των Madrugada, του Ροντ Στιούαρτ και άλλων. Η Χίλντα, ως γνωστόν, διατηρούσε ένα από τα καλύτερα δισκάδικα του Λεκανοπεδίου στη Νέα Σμύρνη, έχει μεταφράσει την αυτοβιογραφία του φετινού νομπελίστα και αρθρογραφεί συστηματικά για τη ροκ.

Πλοκή. Ο φόνος μιας άστεγης, της Ασπασίας Μπενέτου, που συμβαίνει να έχει υπάρξει ηθοποιός και να σχετίζεται με έναν επίσης ηθοποιό και άστεγο, αλλά και ημίτρελο, τον Θύμιο Καραμπίνη, ο οποίος μανιωδώς στολίζει κάθε του φράση με ατάκες από έργα του Σαίξπηρ (εδώ η συγγραφέας κλείνει το μάτι στον Λούκυ Λουκ και στον Φρανκ Τζέιμς, τον αδελφό του Τζέσε Τζέιμς, που τσίταρε συνεχώς έργα του μεγάλου βάρδου). Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς, στη Βαρβάκειο. Πιο κει, η εταιρεία MP3 (Music Power 3) που έχει ένα μπαρ, ένα περιοδικό και έναν ραδιοσταθμό, αλλά και που επιδίδεται σε όλες σχεδόν τις παρανομίες που μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Ο Χάρης Νικολόπουλος, συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του στη ΓΑΔΑ, ήτοι τον Παρασκευά Γερασιμίδη και τη Μαρίτα Σπανουδάκη, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το έγκλημα. Κι αυτό τον φέρνει στον λαβύρινθο της μουσικής σκηνής αλλά και στο φλεγόμενο σύμπαν του έρωτος, καθότι θα καθηλωθεί από το κάλλος της Μάγδας Παλαιολόγου, μιας μιγάδας με πράσινα μάτια και μπλε βλεφαρίδες, αλλά και μ᾽ ένα σωρό ράμματα για τη γούνα της. Ηχολήπτες ξυλοκοπούνται, μηχανόβιοι αναστατώνουν τον κόσμο, ίντριγκες και μηχανορραφίες περιπλέκουν το έργο του Νικολόπουλου, ο οποίος έχει, συν τοις άλλοις, να αντιμετωπίσει τον ευπρόσδεκτο για τον αναγνώστη χωρισμό του με μιαν ανυπόφορη προτεστάντισσα, πολιτικώς ορθή και χορτοφάγο Ολλανδέζα, την Μπετίνα, καθώς και τον απροσδόκητο έρωτά του για την πανέμορφη, αλλά παντελώς αναξιόπιστη καλλονή Μάγδα. Το έλα να δεις!

Πάθος. Στις σελίδες της «Συχνότητας του θανάτου» σοβεί το πάθος: πάθος για την αρχαία αλληλεγγύη και εντιμότητα, όπως στην περίπτωση της Ασπασίας και του Θύμιου- πάθος για το χρήμα και για την κοινωνική ισχύ, όπως στην περίπτωση των αρχιστελεχών της MP3- πάθος για τους Beatles και την προσήλωση στην καθημερινότητα του καθήκοντος, όπως στην περίπτωση του Νικολόπουλου~ πάθος για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, για τη σπασμωδική ομορφιά του, για τη λαβυρινθώδη ποίησή του, όπως στην περίπτωση της ίδιας της συγγραφέως, της Χίλντας Παπαδημητρίου. «Το παλιό κέντρο της Αθήνας μοιάζει με μικρό λαβύρινθο» γράφει η Χίλντα. «Μπορείς να πηγαίνεις από την πλατεία Κοτζιά στην Πλάκα κάθε μέρα, για μήνες, από διαφορετική διαδρομή». Και: «Όταν η κίνηση αποκαταστάθηκε, ο Θύμιος ανέβηκε την Ευαγγελιστρίας κι ύστερα την Κλειτίου. Εκεί αναστέναξε βαθιά. Θα έκοβε από τη Ρόμβης, που είναι καλός δρόμος. Τίποτα άσχημο δεν μπορεί να σου συμβεί σ᾽ έναν δρόμο που λέγεται Ρόμβης, γιατί έχει πάρει το όνομά του από ένα νησάκι απέναντι στο Τολό».

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέριλιν Γιάλομ: «H ιστορία της συζύγου»

Το Πίσω Ράφι / H ιστορία της συζύγου από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

Η φεμινίστρια συγγραφέας και ιστορικός Μέριλιν Γιάλομ εξερευνά τη διαδρομή της συζυγικής ταυτότητας, αποκαλύπτοντας πώς η έννοια του γάμου μεταλλάχθηκε από θρησκευτικό καθήκον σε πεδίο συναισθηματικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Βιβλίο / Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν και η ανεκτίμητη προσφορά του στην πνευματική ζωή της Αθήνας

Μέσα από αφηγήσεις, φωτογραφίες και ντοκουμέντα μιας νέας έκδοσης ζωντανεύει το βιβλιοπωλείο που συνδέθηκε με τις μνήμες χιλιάδων Αθηναίων και έπαιξε ρόλο στην πολιτιστική διαμόρφωση και καλλιέργεια πολλών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Βιβλίο / Ο Διονύσης Σαββόπουλος: σύζυγος, πατέρας, τραγουδοποιός

Στην πιο de profundis στιγμή της ζωής του ο συνθέτης γράφει το αυτοβιογραφικό «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα», αποκαλύπτοντας σαν σε προσευχή τις πιο προσωπικές, τρωτές στιγμές του, ζητώντας συγγνώμη από τους οικείους του και ομολογώντας ότι η έμπνευση συμπορεύεται με τη θνητότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ