Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Φωτό: Wikipedia
0

 

Η ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τρίνιτι, μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης και τουριστικό αξιοθέατρο του Δουβλίνου, αρχίζει να μεταμορφώνεται από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng, που ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας και ετοιμάζονται να παραδώσουν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας.


Στην καρδιά της πόλης του Δουβλίνου, στο Trinity College, η βιβλιοθήκη φέρνει τους επισκέπτες πίσω στον 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το υπέροχο κτίριό της, και κοντά στο περίφημο Book of Kells, ένα χειρόγραφο ευαγγελίου του 9ου αιώνα διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Το κτίριο της Παλιάς Βιβλιοθήκης θέλει «ξεσκόνισμα», γράφουν οι Irish Times, που ανακοίνωσαν την έγκριση του έργου που ανήκει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό υπό τον τίτλο Old Library Redevelopment Project, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για κτίρια και έργα περασμένων αιώνων.

Η πρόσφατη εκτεταμένη πυρκαγιά στον περίφημο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και στο υπέροχο κτίριο Mackintosh στη Σχολή Τέχνης της Γλασκώβης, δυστυχώς, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του έργου. Ο ιστός του κτιρίου δεν μένει ανεπηρέαστος από τη σκόνη και την εξωτερική ρύπανση που επηρεάζει τις πολύτιμες συλλογές του.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου αναφέρεται ότι αυτό το «συναρπαστικό σχέδιο με τεχνολογία του 21ου αιώνα πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η φάση ανάπτυξης θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση, αλλά αξίζει τον κόπο».


Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών, και ένας νέος χώρος προκειμένου να εκτεθεί το Book of Kells σε ειδική προθήκη με πρόσθετα μέτρα προστασίας. Η επανερμηνεία ενός κτιρίου για τον 21ο αιώνα θα το κάνει προσιτό στην κοινότητα του Trinity και θα αναδείξει τον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης και το περίφημο Long Room, που φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία στις δρύινες βιβλιοθήκες του.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το σχέδιο ανάπλασης πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, καθώς ειναι ένα από τα πιο αγαπημένα κτίρια της χώρας και σύμβολο της Ιρλανδίας.

Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Πηγή έμπνευσης για 400 χρόνια, η Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να κλείσει για την ανάπλασή της, ένα έργο που, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, είναι συμβολικό και αφορά όχι μόνο την εθνική ανθεκτικότητα αλλά και τις άμεσα καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών.
Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές, ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σαν τετραγωνισμός του κύκλου!

Βιβλίο / Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Οφείλουμε να είμαστε πιο ριζοσπάστες και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστές στην αριστερά»

Μια πολιτική κουβέντα «εφ’ όλης της ύλης» με τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πανεπιστημιακό και πρώην υπουργό Οικονομικών στο στούντιο της LiFO με αφορμή το «Μανιφέστο για μια βιώσιμη κοινωνία», το τρίτο του συγγραφικό πόνημα τα τελευταία χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ