Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται Facebook Twitter
Φωτο: Lukas Schaller.

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται

0

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Wolfgang Tschapeller ανέλαβε μέσα στη χρονιά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κορνέλ προσθέτοντας αιωρούμενα ράφια με βιβλία.

Για την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης, η εταιρεία αρχιτεκτονικής από την Αυστρία χρειάστηκε να αφαιρέσει το πάτωμα προκειμένου να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δομή με ράφια, που βρίσκεται στο ανοιχτό αναγνωστήριο του κτιρίου. 

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται Facebook Twitter
Φωτο: Lukas Schaller.

To κάτω μέρος αυτής της ανυψωμένης κατασκευής είναι φτιαγμένο από ατσάλι, ενώ οι πολλοί διάδρομοι που χωρίζουν τα ράφια συνδέουν ουσιαστικά τη βιβλιοθήκη με αίθουσες σεμιναρίων και γραφεία. Ωστόσο, τα ράφια δε χωρίζονται μεταξύ τους με κάποιο τοίχο, καθώς αποτελούν τρόπο τινά μια ενιαία δομή που το ύψος της φτάνει μέχρι το ταβάνι, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση «διαφάνειας». 

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται Facebook Twitter
Φωτο: Lukas Schaller.

Συνολικά, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 125.000 βιβλία, τα οποία μοιάζουν σαν να αιωρούνται από την οροφή μέσα στο χώρο, με το μόνο κενό που υπάρχει να είναι αυτό των λίγων εκατοστών από το πάτωμα. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τοίχοι, η αίσθηση διαφάνειας ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κτιρίου δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να χαζέψουν τη θέα, εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου». 

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται Facebook Twitter
Φωτο: Lukas Schaller.

Οι βιβλιοθήκες εκτείνονται συνολικά σε τρεις ορόφους με τα βιβλία να είναι τοποθετημένα σε 17 οριζόντιες πλατφόρμες. Καθεμία από αυτές τις πλατφόρμες στηρίζεται σε μια οριζόντια δοκό, που με τη σειρά της συνδέεται στον τοίχο.

Βέβαια, όταν άνοιξε η βιβλιοθήκη το χειμερινό εξάμηνο της ίδιας χρονιάς, το ντιζάιν της δέχτηκε έντονη κριτική, κυρίως από τις φοιτήτριες που σύχναζαν εκεί, καθώς οι τελευταίες υποστήριξαν ότι, λόγω του ανοιχτού πλέγματος που συνδέει τους τρεις ορόφους, δεν μπορούσαν να φορέσουν φούστες και να πηγαίνουν στους πάνω ορόφους. 

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ τα βιβλία αιωρούνται Facebook Twitter
Φωτο: Lukas Schaller.

Με πληροφορίες από Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ