Κώστας Ακρίβος

Κώστας Ακρίβος Facebook Twitter
0
1Τάσος Καλούτσας: «Η ωραιότερη μέρα της», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το διήγημα στην καλύτερη στιγμή του. Ένας δοκιμασμένος μάστορας του είδους, ο βραβευμένος Θεσσαλονικιός φιλόλογος Τ. Καλούτσας, στρέφει σαν περισκόπιο το βλέμμα του στις καθημερινές κι ασήμαντες στιγμές, σε γυναίκες και άντρες που δεν τους διακρίνει τίποτα το κραγαυλέο, κι αυτό το ανθρωπολογικό υλικό το μεταποιεί σε αφηγηματικό εργόχειρο ύψιστης τέχνης. Τα εννιά διηγήματα του βιβλίου, μαζί με τη νουβέλα Άδολη Αγάπη, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως το αντίδοτο για την πίκρα της ζωής δεν είναι άλλο από την αγάπη. Το δυσεύρετο βοτάνι. Που όταν όμως το βρεις, το νιώθεις βάλσαμο στην ψυχή, θαλπωρή για όλη σου την ύπαρξη.

2Γιάννης Ευσταθιάδης: «Καθρέφτης», εκδόσεις  Ύψιλον.

Ο Γ. Ευσταθιάδης είναι ο συγγραφέας που εγκαινίασε το είδος αφήγησης που δεν είναι ανάμεσα στην ποίηση και την πεζογραφία, αλλά πέρα από αυτά. Εδώ, αυτό που τον συγκινεί είναι το ζήτημα των αντικατοπτρισμών. Το καθρέφτισμα, το είδωλο, η καινούργια εικόνα, η απόδοση της αλήθειας. Ή του ψέματος. Γι' αφηγηματικό υλικό επιστρατεύει σπαράγματα μνήμης, οπτασίες, ψευδαισθήσεις, στιγμιότυπα από την παιδική ηλικία και τον ερωτικό βίο. Διαβάζοντας τις ιστορίες του είναι σαν να αφουγκράζεσαι τον Παπαδιαμάντη, τον Μπόρχες, τον Ταρκόφσκι, τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Κυρίως, όμως, σαν να ακούς μια χαμηλόφωνη μουσική που την πολλαπλασιάζει ένας ειδικός καθρέφτης.

3Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Ο παλαιστής και ο δερβίσης», εκδόσεις Πατάκη.

Ένα ερωτικό γαϊτανάκι που ξεκινάει από την Αδριανούπολη (Edirne) και διατρέχει χωριά και πολεις της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, σπίτια και στέκια της πρωτεύουσας. Κεντρικό πρόσωπο ένας Τούρκος παλαιστής με πολλές χάρες και προσόντα. Αυτός είναι που θα αναστατώσει μια σειρά από πρόσωπα, σε άλλα προσφέροντας χαρά και ηδονή, ενώ σε κάποια άλλα την αφορμή να ψάξουν εντός τους και να δώσουν ακόμη μια ευκαιρία στη ζωή τους. Ο Θ. Γρηγοριάδης γνωρίζει καλά τους τόπους, τα ήθη και τον πολιτισμό των ανθρώπων που περιγράφει. Όπως εξίσου καλά κατέχει και την τέχνη να συνθέτει μια μυθιστορηματική αφήγηση, όπου τίποτα δεν είναι περιττό και όλα λειτουργούν υπέρ της απόλαυσης της ανάγνωσης.

4Ζέτα Κουντούρη: «Ρωγμές στη σιωπή», εκδόσεις Κέδρος.

Μια συνηθισμένη ελληνική οικογένεια, που όμως θα αποδειχθεί σκοτεινός θάλαμος αισθημάτων και πράξεων. Όταν ένα μέλος της, ο Άλεξ, θα βρεθεί νεκρός, τότε τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν και ζητούν αίμα. Κεντρικό πρόσωπο η μητέρα. Η προσωπική της ιστορία ασυνήθιστη όσο και γοητευτική. Καθηλωμένη και με το μυαλό της να απέχει από το παρόν, έχει παρελθόν και βιώματα ιδιαίτερα. Στα συν του μυθιστορήματος η αστυνομική χροιά της αφήγησης που δίνει έναν τόνο σασπένς, στοιχείο που καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

5Ευγενία Φακίνου: «Οδυσσέας και Μπλουζ», εκδόσεις Καστανιώτη.

Ένας συγγραφέας που ζει απομονωμένος σε ένα αφιλόξενο χωριό. Μια νεαρή επιμελήτρια που έχει βάλει στόχο να φέρει στην επιφάνεια το χαμένο του αριστούργημα. Μια κοινωνία που τρέφεται από την καχυποψία και το μίσος προς το διαφορετικό. Ένα μυθιστόρημα που μπαίνει στα άπατα νερά της δημιουργίας και με τρόπο γλαφυρό φτάνει στις σκοτεινές πηγές της σύνθεσης ενός βιβλίου: πώς γεννιέται η γραφή, με τι εμμονές, πόνο και πίστη τρέφεται, πώς καταφέρνει τελικά να γίνει ίαμα για τον δημιουργό και τους αναγνώστες. Η Ε. Φακίνου καταθέτει την αγάπη της για τη λογοτεχνία και δημιουργεί ένα θρίλερ γύρω από το αντίδοτο της μοναξιάς, την τέχνη.

6«Νασρεντίν Χότζας, Ιστορίες από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο», εκδόσεις Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού.

Η γενιά μου, όσοι δηλαδή περάσαμε τα παιδικά χρόνια στους χωματόδρομους της δεκαετίας του '60, παίζοντας με χειροποίητα παιχνίδια, είχαμε τον Καραγκιόζη και μαζί τις ιστορίες του Χότζα να μας ψυχαγωγούν με το χιούμορ και τη θυμοσοφία τους. Ο Φαρούκ Τουντζάι μετέφρασε από τα τουρκικά και η Μαρία Σκιαδαρέση προσάρμοσε στην ελληνική γλώσσα ιστορίες και χωρατά του Χότζα, που συναντά κανείς είτε στη Μικρά Ασία είτε στον ελλαδικό χώρο. Πανέμορφες ιστορίες από αυτό τον θυμόσοφο γέροντα που μας διδάσκει ότι η ζωή, εκτός από βάσανα και πίκρες, έχει και πολλά σερμπέτια. Παραστατικές και οι εικόνες από τη Μαρία Μπαχά.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ