Κώστας Ακρίβος

Κώστας Ακρίβος Facebook Twitter
0
1Τάσος Καλούτσας: «Η ωραιότερη μέρα της», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το διήγημα στην καλύτερη στιγμή του. Ένας δοκιμασμένος μάστορας του είδους, ο βραβευμένος Θεσσαλονικιός φιλόλογος Τ. Καλούτσας, στρέφει σαν περισκόπιο το βλέμμα του στις καθημερινές κι ασήμαντες στιγμές, σε γυναίκες και άντρες που δεν τους διακρίνει τίποτα το κραγαυλέο, κι αυτό το ανθρωπολογικό υλικό το μεταποιεί σε αφηγηματικό εργόχειρο ύψιστης τέχνης. Τα εννιά διηγήματα του βιβλίου, μαζί με τη νουβέλα Άδολη Αγάπη, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως το αντίδοτο για την πίκρα της ζωής δεν είναι άλλο από την αγάπη. Το δυσεύρετο βοτάνι. Που όταν όμως το βρεις, το νιώθεις βάλσαμο στην ψυχή, θαλπωρή για όλη σου την ύπαρξη.

2Γιάννης Ευσταθιάδης: «Καθρέφτης», εκδόσεις  Ύψιλον.

Ο Γ. Ευσταθιάδης είναι ο συγγραφέας που εγκαινίασε το είδος αφήγησης που δεν είναι ανάμεσα στην ποίηση και την πεζογραφία, αλλά πέρα από αυτά. Εδώ, αυτό που τον συγκινεί είναι το ζήτημα των αντικατοπτρισμών. Το καθρέφτισμα, το είδωλο, η καινούργια εικόνα, η απόδοση της αλήθειας. Ή του ψέματος. Γι' αφηγηματικό υλικό επιστρατεύει σπαράγματα μνήμης, οπτασίες, ψευδαισθήσεις, στιγμιότυπα από την παιδική ηλικία και τον ερωτικό βίο. Διαβάζοντας τις ιστορίες του είναι σαν να αφουγκράζεσαι τον Παπαδιαμάντη, τον Μπόρχες, τον Ταρκόφσκι, τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Κυρίως, όμως, σαν να ακούς μια χαμηλόφωνη μουσική που την πολλαπλασιάζει ένας ειδικός καθρέφτης.

3Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Ο παλαιστής και ο δερβίσης», εκδόσεις Πατάκη.

Ένα ερωτικό γαϊτανάκι που ξεκινάει από την Αδριανούπολη (Edirne) και διατρέχει χωριά και πολεις της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, σπίτια και στέκια της πρωτεύουσας. Κεντρικό πρόσωπο ένας Τούρκος παλαιστής με πολλές χάρες και προσόντα. Αυτός είναι που θα αναστατώσει μια σειρά από πρόσωπα, σε άλλα προσφέροντας χαρά και ηδονή, ενώ σε κάποια άλλα την αφορμή να ψάξουν εντός τους και να δώσουν ακόμη μια ευκαιρία στη ζωή τους. Ο Θ. Γρηγοριάδης γνωρίζει καλά τους τόπους, τα ήθη και τον πολιτισμό των ανθρώπων που περιγράφει. Όπως εξίσου καλά κατέχει και την τέχνη να συνθέτει μια μυθιστορηματική αφήγηση, όπου τίποτα δεν είναι περιττό και όλα λειτουργούν υπέρ της απόλαυσης της ανάγνωσης.

4Ζέτα Κουντούρη: «Ρωγμές στη σιωπή», εκδόσεις Κέδρος.

Μια συνηθισμένη ελληνική οικογένεια, που όμως θα αποδειχθεί σκοτεινός θάλαμος αισθημάτων και πράξεων. Όταν ένα μέλος της, ο Άλεξ, θα βρεθεί νεκρός, τότε τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν και ζητούν αίμα. Κεντρικό πρόσωπο η μητέρα. Η προσωπική της ιστορία ασυνήθιστη όσο και γοητευτική. Καθηλωμένη και με το μυαλό της να απέχει από το παρόν, έχει παρελθόν και βιώματα ιδιαίτερα. Στα συν του μυθιστορήματος η αστυνομική χροιά της αφήγησης που δίνει έναν τόνο σασπένς, στοιχείο που καθηλώνει τον αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα.

5Ευγενία Φακίνου: «Οδυσσέας και Μπλουζ», εκδόσεις Καστανιώτη.

Ένας συγγραφέας που ζει απομονωμένος σε ένα αφιλόξενο χωριό. Μια νεαρή επιμελήτρια που έχει βάλει στόχο να φέρει στην επιφάνεια το χαμένο του αριστούργημα. Μια κοινωνία που τρέφεται από την καχυποψία και το μίσος προς το διαφορετικό. Ένα μυθιστόρημα που μπαίνει στα άπατα νερά της δημιουργίας και με τρόπο γλαφυρό φτάνει στις σκοτεινές πηγές της σύνθεσης ενός βιβλίου: πώς γεννιέται η γραφή, με τι εμμονές, πόνο και πίστη τρέφεται, πώς καταφέρνει τελικά να γίνει ίαμα για τον δημιουργό και τους αναγνώστες. Η Ε. Φακίνου καταθέτει την αγάπη της για τη λογοτεχνία και δημιουργεί ένα θρίλερ γύρω από το αντίδοτο της μοναξιάς, την τέχνη.

6«Νασρεντίν Χότζας, Ιστορίες από τη Μικρά Ασία και τον ελλαδικό χώρο», εκδόσεις Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού.

Η γενιά μου, όσοι δηλαδή περάσαμε τα παιδικά χρόνια στους χωματόδρομους της δεκαετίας του '60, παίζοντας με χειροποίητα παιχνίδια, είχαμε τον Καραγκιόζη και μαζί τις ιστορίες του Χότζα να μας ψυχαγωγούν με το χιούμορ και τη θυμοσοφία τους. Ο Φαρούκ Τουντζάι μετέφρασε από τα τουρκικά και η Μαρία Σκιαδαρέση προσάρμοσε στην ελληνική γλώσσα ιστορίες και χωρατά του Χότζα, που συναντά κανείς είτε στη Μικρά Ασία είτε στον ελλαδικό χώρο. Πανέμορφες ιστορίες από αυτό τον θυμόσοφο γέροντα που μας διδάσκει ότι η ζωή, εκτός από βάσανα και πίκρες, έχει και πολλά σερμπέτια. Παραστατικές και οι εικόνες από τη Μαρία Μπαχά.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ