Larry Gus: 5 βιβλία που διάβασα και μ΄άρεσαν

Larry Gus: 5 βιβλία που διάβασα και μ΄άρεσαν Facebook Twitter
0

Το 2008 ήταν παράξενη χρονιά για μένα, αποκλειστικά και μόνο λόγω στρατιωτικής θητείας. Αλλά, πριν καν καταταγώ, είχα πάρει μία και μοναδική απόφαση, να διαβάσω τουλάχιστον 3 τόμους από το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Προυστ. Είχα την αίσθηση ότι το context ήταν σωστό και πίστευα ότι πάντα θα μπορούσε να υπάρξει ένας ανώτερός μου που να εκτιμήσει τις αναφορές μου στο μοντερνισμό και μετά να πιάσουμε κουβέντα για τον Γκοντάρ και για το ποια είναι η καλύτερη περίοδος του Charles Mingus.

1 Μαρσέλ Προυστ, Ποιήματα
Ηριδανός

Τελικά δεν τελείωσα ούτε καν τον πρώτο τόμο. Όπως επίσης δεν μου έτυχε ποτέ κανένας ανώτερος που να εκτιμά το Solo Piano του Mingus. Αλλά η ψύχωσή μου με τον Προυστ με οδήγησε στα ποιήματα του πριν το Αναζητώντας. Εξαιρετική είναι και η εισαγωγή της έκδοσης με το αρκετά αποσαφηνιστικό κείμενο του ίδιου του συγγραφέα.

2 Γιάννης Σκαρίμπας, Το σόλο του Φίγκαρω
Νεφέλη

Ο Θωμάς (στο Βόλο) είναι ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία από κάθε άλλο φαρμακοποιό. Μπορώ να το πω με σιγουριά (ίσως). Μου έκανε δώρο το Σόλο του Φίγκαρω, και αφού το διάβασα, αυτό που με έκανε να σοκαριστώ περισσότερο απ' όλα ήταν το ότι ο Σκαρίμπας δεν έφυγε ποτέ από τη Χαλκίδα. Αν είναι δυνατόν! Τον φανταζόμουν να ζητάει να του φέρνουν γραπτά του Tristan Tzara και του Marchel Duchamp και να μαθαίνει γαλλικά για να τα μεταφράσει. Απίστευτο βιβλίο! Πώς μπορεί να ένιωθαν αυτοί που διάβασαν Σκαρίμπα στην εποχή του;

3 Χούλιο Κορτάσαρ, Το κουτσό
Εξάντας

Δεν το έχω τελειώσει. Αλλά είναι το μόνο βιβλίο που δεν χρειάζεται να νιώθω άσχημα γι' αυτό. Η fragmental γραφή του μου ήρθε πραγματικά κουτί και συγκράτησα και μία φράση λόγω των συνηθισμένων εμμονών μου: «Οι αναμνήσεις μπορούν να μεταβάλλουν μόνο το πιο ασήμαντο κομμάτι του παρελθόντος».

4 Haruki Murakami, Blind Willow, Sleeping Woman
Vintage Books

To ‘07 και το ‘08 ήταν χρονιές Μουρακάμι για μένα και το κορίτσι μου. Αλλά κυρίως για μένα. Με εξαίρεση 2 βιβλία του, τα διάβασα όλα. Όλα. Από ένα σημείο και μετά είχα εθιστεί τόσο πολύ στη σχετικά εύκολη γραφή του (σε αυτό βοήθησαν και οι υπέροχες αγγλικές εκδόσεις της Vintage), στις κατανοητές pop αναφορές του και στο ιδιόμορφο -κάτι ανάμεσα σε ρομαντικό δείπνο και εφιάλτη- σύμπαν του και έτσι, όταν δοκίμασα να πιάσω τον Pynchon, ένιωθα σαν να πηδούσα 3 τάξεις στο δημοτικό. Σε κάθε περίπτωση, το αγαπημένο μου είναι το Wind-Up Bird Chronicle, αλλά το Blind Willow, Sleeping Woman, η πρώτη συλλογή με τα short stories του, είναι το τελευταίο που διάβασα.

5 Curtis Roads, Microsounds
The MIT Press, 2004

Και τέλος, η πρόσφατη ψύχωσή μου. Too many feelings, so little time. Αν μπορούσα να συμπιέσω όλα τα τραγούδια μου σε 10 δευτερόλεπτα, θα το έκανα. Αυτό το βιβλίο μου δείχνει το δρόμο.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ