Νίκος Δήμου

Νίκος Δήμου Facebook Twitter
0
1Κάρολος Ντίκενς: Ο Ζοφερός Οίκος
μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ, επιμέλεια: Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδ. Gutenberg

Το είχα διαβάσει στο πρωτότυπο πριν πολλά χρόνια, αλλά μόλις τώρα μεταφράστηκε στα ελληνικά. Πρόκειται για το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς Bleak House που έγινε προσιτό στους Έλληνες αναγνώστες 152 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση! Ένα βιβλίο-ποταμός, με δεκάδες ολοζώντανους ανθρώπους να κυκλοφορούν στις σελίδες του. Δεν είναι απαλλαγμένο από τα ελαττώματα του Ντίκενς: μελόδραμα, υπερβολή, πολυπλοκότητα - αλλά η σαγήνη των προσώπων, η δύναμη των καταστάσεων, ο πλούτος της πλοκής αποζημιώνουν με το παραπάνω. Αυτό δεν είναι βιβλίο, είναι ζωή! Και μόνο η (συμβολική) περιγραφή της λονδρέζικης ομίχλης στις πρώτες σελίδες δικαιολογεί τη φήμη του.

2
Τζωρτζ Στάινερ: Μάρτιν Χάιντεγκερ
μτφρ. Ασημίνα Καραβαντά, επιμ. Γκόλφω Μαγγίνη, εκδ. Πατάκη

Κι άλλο ένα βιβλίο που καθυστερημένα μεταφράζεται στη χώρα μας (εκδόθηκε το 1978). Είναι γραμμένο από τον πολυμαθή και πολύγλωσσο Αμερικανο-αγγλο-ελβετό δοκιμιογράφο (γεννημένο στο Παρίσι) και αποτελεί μια χρήσιμη και εύληπτη εισαγωγή στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους και πιο αμφιλεγόμενους στοχαστές του 20ού αιώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Στάινερ: δεν είναι «επαγγελματίας» φιλόσοφος. Μια καθαρά φιλοσοφική πραγματεία για τον Χάιντεγκερ θα ήταν δυσπρόσιτη και άχρηστη για τους μη ειδικούς. Αντίθετα, ο συγγραφέας εδώ δίνει μια συνεκτική και κατανοητή εικόνα, προβάλλοντας το (κατά τη γνώμη μου) ισχυρότερο στοιχείο του Χάιντεγκερ: τη σχέση σκέψης και γλώσσας.

3
Γιάννης Ευσταθιάδης: Πορσελάνη. Διηγήματα για νεκρές φύσεις.
εκδ. Ύψιλον

Και σε αυτόν ταιριάζει το «πολύ»: ποιητής, μουσικολόγος, γευσιγνώστης (ως «Απίκιος»), πεζογράφος - ένας πολυσύνθετος δημιουργός που στο τελευταίο του βιβλίο ασκείται στο λίγο. Ένα λίγο πραγματικά μινιμαλιστικό. Ξεχασμένα αντικείμενα, συνήθως μικρά και άχρηστα, που αναδύονται από συρτάρια, παραπεταμένα ρούχα, κι άλλες λησμονημένες κρυψώνες, δίνουν αφορμή να ξετυλίγονται μνήμες, στοχασμοί, αναπολήσεις, που μέσα σε λίγες γραμμές αναπαράγουν με τρομακτική ενάργεια όλη την κλίμακα των ανθρώπινων καταστάσεων. Κείμενα σαν το «Νόμισμα σε διπλωμένο αλουμινόχαρτο» διατρέχουν σε τρεις σελίδες όλη τη διαδρομή της ζωής στο θάνατο.

4
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: Πόλεμος και Δικαιοσύνη (Πολιτική Φιλοσοφία για τον κόσμο)
εκδ. Πόλις

Ακόμα συνεχίζονται οι συζητήσεις που είχαν διχάσει τους διανοούμενους σε όλη την Ευρώπη για το αν ήταν δικαιολογημένη η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην τέως Γιουγκοσλαβία. Ακόμα πλανάται το ερώτημα γιατί δεν έγινε πολεμική αποστολή στη Ρουάντα ώστε να εμποδιστεί η γενοκτονία. Νομιμοποιείται μια πολεμική ανθρωπιστική παρέμβαση; Και με δύο λέξεις: «Δίκαιος Πόλεμος» μπορεί να υπάρξει; Και με ποιους όρους; Μόνο αμυντικός ή και προληπτικός και αποτρεπτικός; Σε εθνικά πλαίσια ή σε διεθνή; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και θέματα αναλύει ο Κ. Παπαγεωργίου, καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, σε ένα εξαίρετα διεισδυτικό και πλούσιο σε υλικό και τεκμηρίωση βιβλίο.

5
Σεφέρης Γιώργος, Κατσίμπαλης Γ. Κ.: Αγαπητέ μου Γιώργο
επιμέλεια Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκδ. Ίκαρος.

Όπως και το πρώτο βιβλίο της επιλογής μου, και τούτο είναι σε δύο μεγάλους τόμους - αλλά και αυτό διαβάζεται απνευστί, κι ας μην είναι μυθιστόρημα. Στην αλληλογραφία των δύο στενών φίλων που κράτησε σχεδόν πενήντα χρόνια εικονογραφείται όχι μόνο η σταδιοδρομία ενός μεγάλου ποιητή και ο κύκλος των φίλων του αλλά ολόκληρη η κοινωνία των μεσοπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων. Ο ενθουσιώδης, εκρηκτικός και αθυρόστομος Κατσίμπαλης (ή Κολοσσός του Μαρουσιού κατά Henry Miller) και ο σώφρων, στοχαστικός και βαθύτερος Σεφέρης είναι οι πρωταγωνιστές ενός επιστολικού αφηγήματος που συναρπάζει.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ