Το non-fiction που αναζητά απαντήσεις Facebook Twitter
«Υπογαία» του Ρόμπερτ Μακφάρλαν (εκδόσεις Μεταίχμιο), ένα από τα πιο φιλόδοξα αφηγηματικά δοκίμια της εποχής μας.

Το non-fiction που αναζητά απαντήσεις

0

Τα τελευταία χρόνια η μεγάλη έκρηξη στις κυκλοφορίες του είδους που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «non-fiction» έκανε δημοφιλές έναν νέο τύπο βιβλίου, αυτόν που ασχολείται με θέματα ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, με την ιστορία του ανθρώπου και την επιστήμη γενικά, αλλά και πιο ειδικά, με τόσο μεγάλο εύρος θεματικών ενοτήτων, που είναι δύσκολο να ταξινομηθεί ακόμα και στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ως «Ιστορία-Ανθρωπολογία-Εθνολογία» μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ουσιαστικά ή άτυπα πολλά από τα επιστημονικά βιβλία που κυκλοφορούν τα οποία, στην πραγματικότητα, είναι «επιστημονική λογοτεχνία» ή «αφηγηματικά δοκίμια», όπως τα βιβλία του καθηγητή Γιουβάλ Νώε Χαράρι, του πιο δημοφιλούς non fiction συγγραφέα παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία), από το Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου και το Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος μέχρι το 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα (και τα τρία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια), που αναφέρονται στην ιστορία του ανθρώπινου γένους και τον οραματισμό ενός δυστοπικού μέλλοντος, όπου ο έμφρων άνθρωπος θα αντικατασταθεί από τον άνθρωπο-θεό και τις προκλήσεις του παρόντος αντίστοιχα.

Ως «Ιστορία-Ανθρωπολογία-Εθνολογία» μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ουσιαστικά ή άτυπα πολλά από τα επιστημονικά βιβλία που κυκλοφορούν τα οποία, στην πραγματικότητα, είναι «επιστημονική λογοτεχνία» ή «αφηγηματικά δοκίμια»

Με το μέλλον της ανθρωπότητας ασχολείται και ο Βρετανός John Higgs στο νέο του, αισιόδοξο βιβλίο «Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα: Περιπέτειες στον 21ο αιώνα» (Μεταίχμιο), που μας καλεί να ανακαλύψουμε γιατί δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις προβλέψεις της επιστημονικής φαντασίας, γιατί η φύση δεν είναι τόσο αβοήθητη όσο υποθέτουμε και γιατί η δύναμη που μας ωθεί να δημιουργήσουμε δεν θα αυτοματοποιηθεί ποτέ.

Στο προηγούμενο βιβλίο του, «Ο αιώνας των μεγάλων αλλαγών - Κατανοώντας τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις του 20ού αιώνα» (Μεταίχμιο), είχε κάνει μια εναλλακτική εξιστόρηση ενός αιώνα αμφιλεγόμενου, του οποίου οι συνέπειες φαίνονται σε κάθε τομέα της σύγχρονης καθημερινότητας.

Ένα βιβλίο που προσφέρει μια νέα οπτική του αντίκτυπου της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη μας και ένα ξεχωριστό ταξίδι στη σχέση μας με το σκοτάδι, την ταφή και όσα κείτονται κάτω από την επιφάνεια τόσο του τόπου όσο και του νου είναι η Υπογαία του Ρόμπερτ Μακφάρλαν (Μεταίχμιο), ένα από τα πιο φιλόδοξα αφηγηματικά δοκίμια της εποχής μας.

Τους νόμους της φύσης προσπαθεί να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο, αλλά και χιούμορ, ο κορυφαίος νομπελίστας φυσικός Richard Feynman στο βιβλίο του Ο χαρακτήρας του φυσικού νόμου (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), ενώ ο Ιταλός γιατρός και ανθρωπολόγος Τσεζάρε Λομπρόζο, στον Εγκληματία Άνθρωπο (Κάκτος), μελετάει τη συμπεριφορά των φυτών και κυρίως των ζώων στις εκδηλώσεις της εγκληματικής κληρονομικότητας, στα εγκλήματα των αγρίων, στην παραβατικότητα της παιδικής ηλικίας, στις επιδράσεις του περιβάλλοντος και στα αποτελέσματα της αγωγής του ποινικού κολασμού σε μία από τις πιο σοβαρές μελέτες που έχουν γίνει για το τι ωθεί κάποιον να αποκτήσει εγκληματική συμπεριφορά.

Ένα από τα πολύ ξεχωριστά βιβλία που έχουν γραφτεί για την κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και των λειτουργιών του είναι το Σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός του Bill Bryson (Μεταίχμιο), ένα απολαυστικό και εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσει κανείς πώς λειτουργεί, πώς αυτοθεραπεύεται και πώς μπορεί να «χαλάσει» το πιο πολύτιμο «εργαλείο» μας.

Εξαιρετικό (και πολύ χρήσιμο) ανάγνωσμα είναι, επίσης, το βιβλίο του Gottfried Schatz Βιολογία, ένας κήπος γεμάτος θαύματα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), που δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «γιατί δεν είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας και σε τι διαφέρουμε από τους χιμπατζήδες; Πώς μετατρέπεται σε αχαλίνωτο Δον Ζουάν ένας μονογαμικός αρουραίος και πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη ή η κοκαΐνη; Γιατί στον πόλεμο κατά των μικροβίων χαμένοι θα είμαστε πάντα εμείς; Τι πληροφορίες μάς δίνουν για τη ζωή σε άλλους πλανήτες οι διαστημοσυσκευές που έχουμε στείλει;», μεταφέροντάς μας στον αόρατο κήπο της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, της βιοχημείας και της γενετικής, στον κήπο της αυτογνωσίας μας.

Τέλος, ο Θρίαμβος της αδικίας των Saez Emmanuel και Zucman Gabriel (Πόλις) είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με υπότιτλο «Πώς οι πλούσιοι αποφεύγουν τους φόρους και πώς θα τους κάνουμε να πληρώσουν». Στην Αμερική οι ανισότητες έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, εξαιτίας ενός απολύτως άδικου φορολογικού συστήματος. Για πρώτη φορά εδώ και εκατό χρόνια οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν τους λιγότερους φόρους –ανάλογα με τα εισοδήματά τους– σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, ενώ οι Αμερικανοί της εργατικής τάξης πληρώνουν τους περισσότερους. Ο Θρίαμβος της Αδικίας, έργο δύο οικονομολόγων που έφεραν επανάσταση στη μελέτη των ανισοτήτων, εξετάζει διεξοδικά και με ακρίβεια αυτήν τη μεγάλη και δραματική ανατροπή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ