Υπερφυσικά καλαμάρια, ριγέ φίδια, εξωτικά ψάρια και παπαγάλοι, όλα από το εργαστήριο ενός από τους διάσημους φαρμακοποιούς και ζωολόγους του κόσμου που έζησε στο Άμστερνταμ τον 18ο αιώνα. Μαζί με το κατάστημά του, ένα εργαστήριο παραδοξοτήτων, παρουσιάζονται σε μια έκδοση του οίκου Taschen, που συγκέντρωσε τη δουλειά του διάσημου συλλέκτη της φυσικής ζωής Albertus Seba.
Ο Seba συγκέντρωσε απίθανα είδη του ζωικού βασιλείου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σύνολα της εποχής του και αποτύπωσε τις παρατηρήσεις του με σχολαστικά δουλεμένες εικονογραφήσεις το 1731, που στη συνέχεια δημοσίευσε σε τέσσερις έγχρωμους τόμους.
Μεγάλος συλλέκτης, ο Ολλανδός Albertus Seba γεννήθηκε στο Etzel και τα «καταστήματά» του στο Άμστερνταμ ήταν τόσο διάσημα που πούλησε ένα από αυτά στον Μέγα Πέτρο της Ρωσίας. Το πολύ σχολαστικό και σοβαρό έργο του που ταξινομούσε τη φυσική ιστορία επηρέασε τον Σουηδό βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο, που οργάνωσε ένα σύστημα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται ευρέως στις βιολογικές επιστήμες. Ο Seba δημοσίευσε περιγραφές των συλλογών του στο έργο Locupletissimi rerum naturalium thesauri.
Ο Seba συγκέντρωσε απίθανα είδη του ζωικού βασιλείου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά σύνολα της εποχής του και αποτύπωσε τις παρατηρήσεις του με σχολαστικά δουλεμένες εικονογραφήσεις το 1731, που στη συνέχεια δημοσίευσε σε τέσσερις έγχρωμους τόμους.
Όταν ο Seba άνοιξε το φαρμακείο του στο λιμάνι του Άμστερνταμ ζήτησε από τους ναυτικούς και τους γιατρούς των πλοίων να φέρνουν εξωτικά φυτά και ζωικά είδη που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την παρασκευή φαρμάκων. Ο Seba άρχισε επίσης να μαζεύει φίδια, πουλιά, έντομα, κοχύλια και σαύρες στο σπίτι του. Μάλιστα παρέδιδε φάρμακα στη ρώσικη αυλή στην Αγία Πετρούπολη και δεχόταν πληρωμή σε τζίντζερ. Πουλώντας την πρώτη του συλλογή στη Ρωσία μπόρεσε να κάνει μια δεύτερη φυσικών δειγμάτων, η οποία ήταν πιο εκτεταμένη από την πρώτη.
Ο Seba σύστησε έναν άλλο σπουδαίο γιατρό και ανατόμο του Άμστερνταμ τον Frederik Ruysch, πατέρα της ζωγράφου Ράχελ Ρόις, στη ρωσική αυτοκρατορική αυλή και πούλησε και αυτός τη συλλογή του, που αποτελούν σήμερα τον πυρήνα του Kunstkammer, του πρώτου ρωσικού δημόσιου μουσείου που ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο το 1712.
Η περιγραφή του πολύ πλούσιου θησαυρού των κύριων και σπανιότερων φυσικών αντικειμένων δημοσιεύθηκε πριν από τον θάνατό του ενώ το σύνολο των αρχικών του δημοσιεύσεων βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Koninklijke Bibliotheek στη Χάγη, στην Ολλανδία. Κομμάτια της συλλογής του πωλούνται σε δημοπρασίες και το 1752, μετά τον θάνατό του, ένα σημαντικό μέρος αγοράστηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Πετρούπολης.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στην ιστοσελίδα της Taschen.