Πριν βγείτε ραντεβού με έναν (ή μια) συγγραφέα

Facebook Twitter
2

Η αναγνώστρια του Book Room, Σταυρούλα Χρυσοχόου, η οποία είχε στείλει και το "κορίτσι που δεν διαβάζει", έστειλε ακόμη ένα κείμενο: 

Οι συγγραφείς ως αντικείμενα ερωτικού πόθου μέσα από τα μάτια μιας συγγραφέως ή αλλιώς τα υπέρ και τα κατά του «ραντεβουδείν» με έναν εραστή του λόγου. Από το thoughtcatalog.

 

Μερικά πράγματα που θα ήταν καλό να γνωρίζετε πριν βγείτε ραντεβού με ένα συγγραφέα

Αυτή η ιστορία του επαγγελματία συγγραφέα είναι το μόνο παιχνιδάκι που έχω. Στο χώρο ενός μπαρ, τα μάτια του ανυποψίαστου υποψήφιου συντρόφου με ατενίζουν όπως μια οποιαδήποτε διοπτροφορούσα γυναίκα με μακριά σκούρα μαλλιά. Αλλά όταν φτάνουν στην επίμαχη ερώτηση περί των ενδιαφερόντων μου, και εγώ απαντώ «είμαι συγγραφέας, επιμελήτρια, ποιήτρια, φωτορεπόρτερ και επιπλέον διαχειρίζομαι ένα blog που βρίσκεται στο TOP 100 των εναλλακτικών blogs του κυβερνοχώρου» πέφτουν σαν τα ώριμα φρούτα. 

Καταλαβαίνω την επιθυμία κάποιου να το κάνει με ένα συγγραφέα, ή έστω να βγει ραντεβού. Δεν μπορώ να σας κατηγορήσω. Είμαστε γοητευτικοί, μυστήριοι, ρομαντικοί, πνευματώδεις. Αλλά νομίζω ότι επιβάλλεται να γνωρίζετε που ακριβώς μπλέκετε.

Είμαστε απένταροι

Στην πραγματικότητα, δίνουμε την ψυχή μας σε δουλειές που μας βγάζουν το λάδι και από λεφτά τζίφος. Και αυτό βέβαια σημαίνει ότι η λέξη κέρασμα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο.

Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε

Πάντα σκάρωνα ιστορίες. Όταν ήμουν πιτσιρίκι έγραφα και από ένα έργο στις διακοπές το οποίο και παίζαμε με την αδελφή μου. Τον επόμενο χρόνο το ξεσκόνιζα και το διόρθωνα ώσπου να αγγίξει την τελειότητα. Επίσης, παίζαμε ραδιόφωνο βάζοντας προσωπικότητες της επικαιρότητας να λένε πιασάρικες φράσεις ή μαγνητοφωνούσαμε συνεντεύξεις που παίρναμε η μια από την άλλη ανάμεσα σε τραγούδια που είχαμε γράψει από το ραδιόφωνο. Μέχρι και οικογενειακή εφημερίδα έφτιαξα όταν οι γονείς μου αγόρασαν έναν υπολογιστή, παίζοντας με τις γραμματοσειρές και προσθέτοντας φωτογραφίες στις ιστορίες μου. Ταυτόχρονα, πίεζα τους γονείς μου να μου στέλνουν γράμματα σαν εκδότρια που ήμουν. Εν ολίγοις, πάντα είχα μια τάση για επικοινωνία και σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο.

Μερικές φορές τρώω φλας έμπνευσης και πρέπει ανεξαρτήτως χώρου ή χρόνου να κάνω κάτι για αυτό 

Ζητώ συγνώμη αν δεν είμαι πολύ συνεπής σε αυτά που κανονίζουμε παρέα ή αν κατά την διάρκεια μιας συνεύρεσης μας διακόψω για να σημειώσω κάτι. (Όπως ανέφερα παραπάνω πρόκειται για κάτι στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ). Εάν έχω έμπνευση για γράψιμο πρέπει οπωσδήποτε να το εκμεταλλευτώ, ειδικά όταν το μεγαλύτερο διάστημα πιέζω τον εαυτό μου να γράφω επί πληρωμή. Στο κάτω-κάτω, έγραψα ένα από τα καλύτερα ποιήματα μου περιμένοντας το τραίνο μισομεθυσμένη ενώ ταυτόχρονα ψηλάφιζα θυμωμένη την τσάντα μου ψάχνοντας να στρίψω τσιγάρο. Ποτέ δεν ξέρεις η έμπνευση πότε θα χτυπήσει.

Πιθανότατα θα δείτε τον εαυτό σας να αντανακλάται στο έργο

Εάν βγαίνετε με έναν συγγραφέα και δεν γράφει για εσάς –είτε για καλό, είτε για κακό- τότε δεν είναι ερωτευμένος μαζί σας. Γιατί έτσι απλά δεν είναι. Γιατί οι συγγραφείς ερωτευόμαστε άτομα που μας εμπνέουν. Γιατί  σε ρωτάω, εάν δεν μπορείς να βάλεις φωτιά στην πένα μου τότε πες μου σε παρακαλώ, πως θα βάλεις φωτιά στο κρεβάτι μου;

Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα από όσα θα ήθελες να μάθεις ποτέ για εμάς στο Διαδίκτυο.

Σοβαρά τώρα. Απλά γκούγκλαρε με.

Οι συγγραφείς είναι «δραματολάγνοι» και συχνά κουτσομπόληδες

Ανεξάρτητα από το τι γράφει κάποιος, σε όλους μας αρέσει να ακούμε ιστορίες των άλλων και να τις αφηγούμαστε. Επίσης είμαστε επιρρεπείς στην δραματοποίηση των καταστάσεων και στην υπερβολή. Ποτέ δεν θα παραδεχτούμε πόσο δραματικοί είμαστε, αλλά μην περιμένεις τίποτα λιγότερο από το σχεδιασμό των πιο απίθανων εναλλαγών στη δράση και ακραία ανάπτυξη χαρακτήρων την ώρα που φλυαρούμε ανέμελα με το μανάβη.

Οι συγγραφείς είναι τρελοί

Και δεν εννοώ τρελοί με την έννοια που οι άνθρωποι δίνουμε στο χαρακτηρισμό οποιουδήποτε διαφωνεί μαζί μας. Εννοώ πραγματικά ανισόρροποι. Συχνά είμαστε παρεξηγημένοι και βαθιά συγχυσμένοι. Είναι απαραίτητο να είμαστε τουλάχιστον τόσο δα διανοητικά διαταραγμένοι, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε. Αλήθεια, ποιος θέλει να διαβάσει κάτι που έχει γράψει ένας βαρετός, λογικός άνθρωπος? Σίγουρα όχι εγώ. 

Στην πραγματικότητα δεν είμαστε τίποτα το φοβερό.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να φαίνεται κάτι φοβερό να βγάζεις λεφτά από τη συγγραφή, αλλά δεν είναι. Είναι απλά μια δουλειά. Δεν διάγω πολυτελή βίο. Η συγγραφή μπορεί να απασχολεί ως επί το πλείστον το πνεύμα -  μολονότι αυτό πιθανόν να συμβαίνει στον καναπέ ανάμεσα σε καταμουσκεμένα από τον ιδρώτα σεντόνια και γατιά-  ωστόσο δεν παύει να πρόκειται για εργασία. Επίσης ο ήλιος δεν μας βλέπει σχεδόν ποτέ. Σοβαρά τώρα. Βγάλτε μας έξω για μια μεσημεριανή βόλτα ή κάτι παρόμοιο γιατί μάλλον είναι απαραίτητη μια παύση από το κόλλημα στις δύο παραγράφους που έχουμε γράψει από το πρωί.

Όλοι οι συγγραφείς χρειάζονται έναν καλό επιμελητή, αλλά αυτός ο επιμελητής πιθανότατα δεν είστε εσείς

Μπορεί να ζητήσουμε την γνώμη σας σχετικά με την δουλειά που κάνουμε, ωστόσο θα τα πάρουμε αν είστε επικριτικοί για το «με αίμα και ιδρώτα γραμμένο» πόνημα της ζωής μας. Εκτός και αν είστε κάτοχος Pulitzer ή αντίστοιχου βραβείου. Βεβαίως, αυτό ισχύει και αντίστροφα. Μου έχει συμβεί να έχω εραστές που μου ζητούσαν να κοιτάξω την δουλειά τους και όταν την έκανα φύλλο και φτερό με έκαναν στην άκρη. Τι περιμένετε στα αλήθεια; Υπάρχουν άνθρωποι που με πληρώνουν για να επιμεληθώ την δουλειά τους. Εάν δεν θέλετε πραγματικά την επαγγελματική μου άποψη καλύτερα να μην την ζητάτε καθόλου.

Οι συγγραφείς είναι πομπώδεις «πιτουροκέφαλοι» που πίνουν. Πολύ όμως.

Κυρίως ουίσκι. Ποτάμια ουίσκι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς θα έπρεπε να πληρώνονται σε ουίσκι. Έτσι δεν θα χρειαζόταν καν να υπάρχει ενδιάμεσος όπως ο μπάρμαν που έχει απομνημονεύσει την παραγγελία ή ο τύπος που με ξέρει ονομαστικά στην κάβα της γωνίας.

Έχουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων περίεργα προγράμματα

Τη μια μέρα μπορεί να έχω να γράψω τρία κομμάτια των χιλίων λέξεων και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να δουλεύω μέχρι τις 4 το πρωί, την επόμενη μέρα μπορεί να ξεκινήσω να πίνω με φίλους μέρα μεσημέρι στο πάρκο, και πάει λέγοντας. Επειδή δεν έχω γραφείο να πάω αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι και ελεύθερη. 

 

Βιβλίο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια