Ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία, ως μια συλλογή με αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία, που όμως ήταν λίγα.
Στη συνέχεια, o Tάσος Μπρεκουλάκης και η Μαρίνα Πετρίδου ερεύνησαν εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας, έκαναν άπειρες συνεντεύξεις, μάζεψαν μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και άρχισαν να συνθέτουν ένα στόρι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν.
Δοκίμασαν αμέτρητα σουβλάκια, σχεδόν από κάθε σουβλατζίδικο της Αττικής, καθημερινά, για χρόνια. Μίλησαν με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το ελληνικό φαγητό (όλοι ξένοι), αρχαίο και σύγχρονο, αναζήτησαν ένα σωρό εξαντλημένα και σπάνια βιβλία –βρήκαν μέχρι και χρονικά από εκστρατείες Βυζαντινών στρατιωτών που αναφέρουν αναλυτικά τι έτρωγαν–, αφηγήσεις περιηγητών, λαογράφων, έψαξαν τραγούδια «όλα σχεδόν σατιρικά, γιατί το σουβλάκι είναι ταπεινό και καταφρονημένο και κανείς δεν το πήρε ποτέ στα σοβαρά», όπως λένε.
Έτσι, το Σουβλάκι που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη εξελίχθηκε σε μια έρευνα η οποία ξεκινά από την εποχή του Ομήρου (κι ακόμα πιο παλιά) μέχρι «τις σημερινές μπασταρδεμένες εκδοχές του που δεν είναι σουβλάκια».
Αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου.
Το βιβλίο τους δεν έχει ούτε μία φωτογραφία. Είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη.