Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου ιδρύθηκε έπειτα από μία κρίση οργής πριν από 175 χρόνια. Ο Τόμας Καρλάϊλ είχε ενοχληθεί αφάνταστα από τις συνθήκες που επκρατούσαν στους χώρους μελέτης που ήταν διαθέσιμοι στους Λονδρέζους της εποχής εκείνης. Τότε δεν υπήρχαν δανειστικές βιβλιοθήκες, και το γεγονός ότι αναγκαζόταν να μελετά δίπλα σε εκείνους που "ροχάλιζαν, φυσούσαν την μύτη τους και έβηχαν" στο αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου τον είχε απελπίσει. Αποφασισμένος να βρει την λύση, σκέφτηκε να ιδρύσει μια δανειστική βιβλιοθήκη από την οποία άνθρωποι σαν τον ίδιο να μπορούν να παίρνουν βιβλία για να μελετούν στο σπίτι. Το 1840 άρχισε να συγκεντρώνει υποστηρικτές ώστε να εγγράψει τα πρώτα μέλη. Ο Κάρολος Ντίκενς, η Χάριετ Μαρτινό και ο Τζον Στούαρτ Μιλλ ήταν μερικοί από αυτούς τους πρώιμους υποστηρικτές της προσπάθειας του Καρλάϊλ.
Καθ' όλη την ιστορία της, η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιήθηκε και στηρίχθηκε από μια πλειάδα σημαντικών συγγραφέων όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, η Τζώρτζ Έλιοτ, ο Ε. Μ. Φόρστερ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Τ. Σ. Έλιοτ και η Αγκάθα Κρίστι. Για να γράψει την Ιστορία Δύο Πόλεων ο Ντίκενς μελετούσε βιβλία που του έστελνε από την Βιβλιοθήκη του Λονδίνουο Κάρλαϊλ με αμαξίδιο. Περίπου 150 χρόνια αργότερα, ο Σεμπάστιαν Φωξ έγραψε το Σάρλοτ Γκρέυ μελετώντας βιβλία που του έστελναν ταχυδομικώς από την Βιβλιοθήκη στην Γαλλία.
Με ελεύθερη πρόσβαση σε 27 χιλιόμετρα βιβλίων και εξαιρετικούς χώρους ανάγνωσης και εργασίας, η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει κάθε λόγο να νιώθει μοναδική και να γιορτάζει την βιβλιοφιλία.
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από το 1845 στην ίδια διεύθυνση: 14 St James's Square. Το εξωτερικό του κτηρίου ανακαινίστηκε το 1895 για να διευκολύνει σημαντικές δομικές αλλαγές στο εσωτερικό του. Σήμερα η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί μία εντυπωσιακή συλλογή άνω του ενός εκατομμυρίου συγγραμάτων και περιοδικών που καλύπτουν πάνω από 2.000 θεματικές ενότητες και αυξάνονται με ρυθμό πέντε μέτρα βιβλίων την εβδομάδα. Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι πως το 95% της συλλογής αυτής, η οποία περιλαμβάνει βιβλία από το 1500 μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε ανοιχτά ράφια και μπορεί κανείς να το ξεφυλλίσει και να το δανειστεί. Με ελεύθερη πρόσβαση σε 27 χιλιόμετρα βιβλίων και εξαιρετικούς χώρους ανάγνωσης και εργασίας, η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει κάθε λόγο να νιώθει μοναδική και να γιορτάζει την βιβλιοφιλία.
― Ποιο είναι η αγαπημένη σας ενότητα της Βιβλιοθήκης;
Julian Lloyd, Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Το τμήμα Επιστήμη & Διάφορα στα ράφια του 1989 είναι ένα μαγικό μέρος. Βιβλία 300 ετών στέκονται δίπλα σε ολοκαίνουργιους τίτλους και όλα είναι τακτοποιημένα σύμφωνα με ένα σύστημα ταξινόμησης που αντιπαραθέτει τα θέματα με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο. Οι Καμήλες, η Οικιακή Υπηρεσία, η Εκταφή και η Μαστίγωση είναι κοντινά ξαδέρφια στα ράφια αυτά. Ο Θάνατος και η Οδοντιατρική γειτονεύουν. Πρόκειται για ένα παρανοϊκό βικτωριανό Google, το οποίο όλως παραδόξως λειτουργεί μια χαρά και ζωντανεύει τις χάρες της τυχαιότητας. Το δάπεδο είναι μία σιδερένια σχάρα αμερικανικής σχεδίασης που επιτρέπει να κοιτάζει κανείς κάτω, τέσσερις ορόφους ραφιών με βιβλία και να αντιλαμβάνεται πως στέκεται στην κορυφή ενός θησαυρού γνώσης που έχει συσσωρευθεί μέσα στους αιώνες. Είναι κάτι το ιδιαίτερο.
― Σε τι είστε καλύτεροι από τις άλλες βιβλιοθήκες;
Inez Lynn, Βιβλιοθηκονόμος & Διευθύντρια: Η συλλογή μας είναι μεγάλη (άνω του ενός εκατομμυρίου βιβλίων), με μεγάλη ποικιλία (ιδιαίτερα στο θέμα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών) και διαθέτει βιβλία και περιοδικά προηγούμενων αιώνων και τα πιο πρόσφατα. Το ιδιαίτερο στοιχείο της όμως είναι ότι μπορεί κανείς να δανειστεί σχεδόν τα πάντα, από εκδόσεις έργων του Τρολοπ του 19ου αιώνα μέχρι και την δίτομη ιστορία των χειράμαξων.
Όλα βρίσκονται σε ανοιχτά ράφια ώστε να μπορεί κανεις να περιεργαστεί ότι θέλει. Πιστεύω πως προσφέρουμε ευκαιρίες ανακάλυψης της γνώσης με πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
― Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τακτικός επισκέπτης;
Emma Marlow, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ: Για σήμερα είναι μάλλον εκείνος που μόλις συνέθεσε μία ελεγεία στην οροφή της ανδρικής τουαλέτας: "Αγαπώ το γηραιό κτήριο σου με όλη την δύναμη της γηραιάς καρδίας μου"! Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν πραγματικά δεμένοι με την Βιβλιοθήκη αυτή. Ένας στους έξι είναι μέλη δια βίου και την επισκέπτονται μέρα παρά μέρα. Υπάρχει μια ειλικρινής αίσθηση κοινότητας και κάποιες πολύ συγκινητικές εκφράσεις αγάπης. Πρόσφατα αναφερθήκαμε σε μία ραδιοφωνική εκπομπή στα βιβλία μινιατούρες. Την επομένη κάποιος μας δώρισε μία μινιατούρα του 1901 που ανήκε στον πατέρα του, με υπέροχη βιβλιοδεσία.
― Ποια ήταν η πιο τρελή κατάσταση που χρειάστηκε να διαχειριστείτε στην Βιβλιοθήκη;
Julian: Με τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα ράφια της και τα κομψά, ευρύχωρα αναγνωστήρια της, η Βιβλιοθήκη είναι ένα δημοφιλές σκηνικό για τηλεοπτικά γυρίσματα. Η αντίθεση ανάμεσα στην οργάνωση γυρίσματος τα ξημερώματα και την επαναφορά στην συνήθη λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι παράξενη. Πρόσφατα γυρίστηκε ένα επεισόδιο του The Apprentice στο αναγνωστήριο, οι υποψήφιοι υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες επί τρεις ώρες και μετά δουλέψαμε σαν σίφουνες για είναι όλα έτοιμα στις 09:30 ώστε τα μέλη να χρησιμοποιήσουν την Βιβλιοθήκη κανονικά, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
― Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση σας από τις επισκέψεις σας στην Βιβιοθήκη;
Sir Howard Davies, Πρόεδρος: Είμαι μέλος της περισσότερα από 25 χρόνια και την έχω επισκεφθεί αναρίθμητες φορές, λατρεύω τα βιβλία της και τον λαβύρινθο των ραφιών της. Η καλύτερη μου ανάμνηση; Όπως η Άϊρις Μέρντοχ που είχε βγει ραντεβού με τον μέλλοντα σύζυγο της Τζων Μπέϊλι στην Βιβλιοθήκη, έτσι κι εγώ έφερα εδώ για ραντεβού την κοπέλα που ήθελα να εντυπωσιάσω. Πολύ σύντομα έγινε μέλος, και τελικά με παντρεύτηκε.
― Αν δεν διευθύνατε βιβλιοθήκη τι θα κάνατε;
Inez: Μάλλον θα γινόμουν μέλος μιας Βιβλιοθήκης. Τα βιβλία είναι στο αίμα μου, κι έχω ανάγκη την δόση μου καθημερινά.
Στοιχεία από το The Literary Hub