Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Γιώργος Δεπάστας

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Γιώργος Δεπάστας Facebook Twitter
0

Όταν μου τέθηκε το ερώτημα για τα 10 αγαπημένα μου βιβλία, σκέφτηκα: «Τι εύκολο! Είναι τόσα πολλά. Αρκεί μόνο να διαλέξω τα δέκα καλύτερα ανάμεσά τους». Έγραψα μια λίστα τριάντα τίτλων σχεδόν, αλλά όταν έφτασα στην αξιολόγηση και στην επιλογή, κατάλαβα ότι δεν ήταν καθόλου απλό. Τι σημαίνει, λοιπόν, «μου αρέσει ένα βιβλίο»; Η λογοτεχνική του αξία είναι αυτό που μετράει; Ο συγγραφέας; Τα νοήματά του; Η διαχρονικότητά του; Τίποτε απ' όλα αυτά. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα βιβλία που κατά καιρούς μου άρεσαν με είχαν κατά κάποιον τρόπο σημαδέψει και με είχαν συντροφέψει σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής μου. Ήταν βιβλία που τα διάβασα κατ' επανάληψη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και μου χάρισαν απόλαυση. Θα ήταν, συνεπώς, πολύ δύσκολο να αιτιολογήσω την εκάστοτε επιλογή μου χωρίς να κάνω εκμυστηρεύσεις για την περίοδο –καλή ή κακή– την οποία περνούσα. Γι' αυτό θα είμαι αρκετά λακωνικός.

1.

Αιολική γη, του Ηλία Βενέζη

Ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά βιβλία που διάβασα, πρέπει να ήμουν 10-11 ετών. Υπήρχαν μνήμες από την οικογένειά μου που έκαναν το ανάγνωσμα πολύ οικείο. Τότε δεν ήμουν σε θέση να κρίνω τη λογοτεχνική του αξία όπως τώρα, αλλά το κυριότερο ήταν η συγκίνηση που ένιωθα και η ανάγκη να το ξαναδιαβάσω.

2.

Ερόικα, του Κοσμά Πολίτη

Το διάβασα στην εφηβεία και, όπως ήταν φυσικό, ταυτίστηκα με όλους τους ήρωες. Ήταν η εποχή των πρώτων ερώτων. Ακόμα έρχονται νύχτες που διαβάζω κάποια κομμάτια πριν κοιμηθώ.

3.

Ένα παιδί μετράει τα άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη

Μου το χάρισε η αγαπημένη μου θεία, όταν έκλεισα τα 14. Ένιωσα βαθιά συγκίνηση και το διάβασα πολλές φορές.

4.

Gone with the wind (Όσα παίρνει ο άνεμος), της Μάργκαρετ Μίτσελ

Το διάβαζε η μητέρα μου όταν ήμουν 15 ετών και αμέσως μετά το παρέλαβα εγώ. Ήταν τόσο συναρπαστικό, που ξενυχτούσα κρυφά για να το διαβάζω –ήταν και τεράστιο– και το πρωί νύσταζα στο σχολείο. Ακόμα διαβάζω πού και πού αποσπάσματα.

5.

Die Verwirrungen des jungen Törless (Ο νεαρός Τέρλες), του Ρόμπερτ Μούζιλ

Το διάβασα πρωτοετής φοιτητής ακόμα στη Βιέννη και ήταν το βιβλίο που κατά κάποιον τρόπο με έβαλε στην ψυχολογία των Αυστριακών, κοντά στους οποίους θα ζούσα τα επόμενα 25 χρόνια. Το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό λογοτεχνικό, αλλά και φιλοσοφικό κείμενο.

6.

Caro Michele (Αγαπητέ Μικέλε), της Ναταλία Γκίνζμπουργκ

Ένα σπαρακτικό και τρομερά ανθρώπινο βιβλίο που μιλάει μέσα από επιστολές για τα αμέτρητα αδιέξοδα που βρίσκουμε μπροστά μας, για μια διαρκή ματαίωση, και με συντρόφεψε σε δύσκολες εποχές.

7.

Les Faux Μonnayeurs (Οι Κιβδηλοποιοί), του Αντρέ Ζιντ

Το πρώτο βιβλίο του Ζιντ που διάβασα και έγινε αιτία να διαβάσω στη συνέχεια όλα σχεδόν τα βιβλία του. Το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό κείμενο της γαλλικής λογοτεχνίας.

8.

Far from the madding crowd (Μακριά από το έξαλλο πλήθος), του Τόμας Χάρντι

Ένα μεγάλο μυθιστόρημα εξαιρετικής αφηγηματικής τέχνης που επίσης στάθηκε αιτία να διαβάσω άλλα πέντε βιβλία του ιδίου συγγραφέα. Σε μεταφέρει στην επαρχία της Ν. Αγγλίας και νιώθεις πως έχεις ήδη ταξιδέψει εκεί.

9.

Les Météores (Τα μετεωρολογικά), του Μισέλ Τουρνιέ

Ένα πολύπλευρο φιλοσοφικό μυθιστόρημα που, μαζί με τον «Βασιλιά των Ξωτικών» («Le Roi des Αulnes») του ιδίου, πιστεύω πως είναι από τα πιο σημαντικά σύγχρονα γαλλικά κείμενα.

10.

Wuthering Heights (Ανεμοδαρμένα Ύψη), της Έμιλυ Μπροντέ

Το είχα διαβάσει μαζί με την «Τζέιν Έιρ» στην εφηβεία μου, αλλά τότε δεν το είχα εκτιμήσει. Τώρα πρόσφατα το ξαναδιάβασα και έμεινα κατάπληκτος από την τεχνική της αφήγησης και από το πάθος μιας νέας γυναίκας που πέθανε 30 ετών χωρίς ποτέ να βγει από το πρεσβυτέριο του αδελφού της, κάπου στη σκοτεινή επαρχία της Αγγλίας. Το θεωρώ αριστούργημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαριάννα Κορομηλά «Η Μαρία των Μογγόλων»

Το Πίσω Ράφι / Για όλες τις Μαρίες που «δωρίστηκαν» σε βαρβάρους και άξεστους

Ψάχνοντας και γράφοντας για τη Μαρία των Μογγόλων, η Μαριάννα Κορομηλά ήρθε αντιμέτωπη με όλες εκείνες τις παραγνωρισμένες γυναικείες μορφές της Ιστορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανένταχτο και φεμινιστικό βιβλίο που συζητήθηκε έντονα μόλις κυκλοφόρησε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Βιβλίο / «O Γιάννης Χρήστου δεν είναι ο "αναρχικός" που νόμιζαν κάποιοι κάποτε»

Ο ιδιοφυής μουσικός έφυγε αναπάντεχα στα 44 του, αφήνοντας πίσω του ανεκπλήρωτα σχέδια. Ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά δεν τον γνώρισε ποτέ, αλλά η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του έργου του, υπογράφει σήμερα το πιο ενημερωμένο βιβλίο για εκείνον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CHECK GIA 3/1 εκδόσεις δωμα

Portraits 2025 / Εκδόσεις Δώμα: «Θέλαμε να δούμε αν το κοινό μας θα ανταποκριθεί σε πιο βαριά πράγματα ή αν θα μας γυρίσει την πλάτη»

Μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας και εξήντα προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους, η Μαριλένα Καραμολέγκου και ο Θάνος Σαμαρτζής εξακολουθούν να πειραματίζονται, σαν να προτείνουν βιβλία σε φίλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Claude Pujade-Renaud

Το Πίσω Ράφι / «Οι γυναίκες του λαθροθήρα»: Μια εντελώς διαφορετική οπτική σε ένα θρυλικό ερωτικό τρίγωνο

Η Claude Pujade-Renaud ανατέμνει την ιστορία της σχέσης του Τεντ Χιουζ με τη Σίλβια Πλαθ και την Άσια Ουέβιλ δημιουργώντας ένα ερεθιστικό ψηφιδωτό από δεκάδες διαφορετικές αφηγήσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Βιβλίο / Τζον Ρ. Ρ. Τόλκιν: Ο άρχοντας του δευτερεύοντος κόσμου

Κι αν η Μέση Γη εξυψώθηκε στη φαντασμαγορία που όλοι γνωρίζουμε μέσα απ’ τις ταινίες του Πίτερ Τζάκσον, δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνη τη στιγμή της πρώτης βραδινής ανάγνωσης, των απρόσμενων αράδων που σχημάτισαν αμέσως ένα σύμπαν αυτονόητο.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Βιβλίο / Ο Ερρίκος Σοφράς μιλά για τα «Σονέτα» του Σαίξπηρ: «Θεωρώ το ποίημα έναν οργανισμό ζωντανό, αιμάτινο»

Η νέα, εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση των «Σονέτων» από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά, αναδεικνύει τη διαρκή ανάγκη του ποιητή για ελευθερία και καινοτομία, που φτάνει να καταργεί ακόμα και τις ποιητικές και κοινωνικές συμβάσεις.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι 10 συν 2 ξένοι τίτλοι της χρονιάς

Βιβλίο / 12 μεταφρασμένα βιβλία που ξεχώρισαν το 2024

Mια millennial συγραφέας και το μεταφεμινιστικό της μυθιστόρημα, η μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου σε graphic novel, αυτοβιογραφίες, η επανασύνδεση της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας σε 900 σελίδες: αυτοί είναι οι ξένοι τίτλοι που ξεχωρίσαμε τη χρονιά που πέρασε.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ