ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Γιώργος Δεπάστας

Τα 10 αγαπημένα μου βιβλία: Γιώργος Δεπάστας Facebook Twitter
0

Όταν μου τέθηκε το ερώτημα για τα 10 αγαπημένα μου βιβλία, σκέφτηκα: «Τι εύκολο! Είναι τόσα πολλά. Αρκεί μόνο να διαλέξω τα δέκα καλύτερα ανάμεσά τους». Έγραψα μια λίστα τριάντα τίτλων σχεδόν, αλλά όταν έφτασα στην αξιολόγηση και στην επιλογή, κατάλαβα ότι δεν ήταν καθόλου απλό. Τι σημαίνει, λοιπόν, «μου αρέσει ένα βιβλίο»; Η λογοτεχνική του αξία είναι αυτό που μετράει; Ο συγγραφέας; Τα νοήματά του; Η διαχρονικότητά του; Τίποτε απ' όλα αυτά. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα βιβλία που κατά καιρούς μου άρεσαν με είχαν κατά κάποιον τρόπο σημαδέψει και με είχαν συντροφέψει σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής μου. Ήταν βιβλία που τα διάβασα κατ' επανάληψη σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και μου χάρισαν απόλαυση. Θα ήταν, συνεπώς, πολύ δύσκολο να αιτιολογήσω την εκάστοτε επιλογή μου χωρίς να κάνω εκμυστηρεύσεις για την περίοδο –καλή ή κακή– την οποία περνούσα. Γι' αυτό θα είμαι αρκετά λακωνικός.

1.

Αιολική γη, του Ηλία Βενέζη

Ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά βιβλία που διάβασα, πρέπει να ήμουν 10-11 ετών. Υπήρχαν μνήμες από την οικογένειά μου που έκαναν το ανάγνωσμα πολύ οικείο. Τότε δεν ήμουν σε θέση να κρίνω τη λογοτεχνική του αξία όπως τώρα, αλλά το κυριότερο ήταν η συγκίνηση που ένιωθα και η ανάγκη να το ξαναδιαβάσω.

2.

Ερόικα, του Κοσμά Πολίτη

Το διάβασα στην εφηβεία και, όπως ήταν φυσικό, ταυτίστηκα με όλους τους ήρωες. Ήταν η εποχή των πρώτων ερώτων. Ακόμα έρχονται νύχτες που διαβάζω κάποια κομμάτια πριν κοιμηθώ.

3.

Ένα παιδί μετράει τα άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη

Μου το χάρισε η αγαπημένη μου θεία, όταν έκλεισα τα 14. Ένιωσα βαθιά συγκίνηση και το διάβασα πολλές φορές.

4.

Gone with the wind (Όσα παίρνει ο άνεμος), της Μάργκαρετ Μίτσελ

Το διάβαζε η μητέρα μου όταν ήμουν 15 ετών και αμέσως μετά το παρέλαβα εγώ. Ήταν τόσο συναρπαστικό, που ξενυχτούσα κρυφά για να το διαβάζω –ήταν και τεράστιο– και το πρωί νύσταζα στο σχολείο. Ακόμα διαβάζω πού και πού αποσπάσματα.

5.

Die Verwirrungen des jungen Törless (Ο νεαρός Τέρλες), του Ρόμπερτ Μούζιλ

Το διάβασα πρωτοετής φοιτητής ακόμα στη Βιέννη και ήταν το βιβλίο που κατά κάποιον τρόπο με έβαλε στην ψυχολογία των Αυστριακών, κοντά στους οποίους θα ζούσα τα επόμενα 25 χρόνια. Το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό λογοτεχνικό, αλλά και φιλοσοφικό κείμενο.

6.

Caro Michele (Αγαπητέ Μικέλε), της Ναταλία Γκίνζμπουργκ

Ένα σπαρακτικό και τρομερά ανθρώπινο βιβλίο που μιλάει μέσα από επιστολές για τα αμέτρητα αδιέξοδα που βρίσκουμε μπροστά μας, για μια διαρκή ματαίωση, και με συντρόφεψε σε δύσκολες εποχές.

7.

Les Faux Μonnayeurs (Οι Κιβδηλοποιοί), του Αντρέ Ζιντ

Το πρώτο βιβλίο του Ζιντ που διάβασα και έγινε αιτία να διαβάσω στη συνέχεια όλα σχεδόν τα βιβλία του. Το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό κείμενο της γαλλικής λογοτεχνίας.

8.

Far from the madding crowd (Μακριά από το έξαλλο πλήθος), του Τόμας Χάρντι

Ένα μεγάλο μυθιστόρημα εξαιρετικής αφηγηματικής τέχνης που επίσης στάθηκε αιτία να διαβάσω άλλα πέντε βιβλία του ιδίου συγγραφέα. Σε μεταφέρει στην επαρχία της Ν. Αγγλίας και νιώθεις πως έχεις ήδη ταξιδέψει εκεί.

9.

Les Météores (Τα μετεωρολογικά), του Μισέλ Τουρνιέ

Ένα πολύπλευρο φιλοσοφικό μυθιστόρημα που, μαζί με τον «Βασιλιά των Ξωτικών» («Le Roi des Αulnes») του ιδίου, πιστεύω πως είναι από τα πιο σημαντικά σύγχρονα γαλλικά κείμενα.

10.

Wuthering Heights (Ανεμοδαρμένα Ύψη), της Έμιλυ Μπροντέ

Το είχα διαβάσει μαζί με την «Τζέιν Έιρ» στην εφηβεία μου, αλλά τότε δεν το είχα εκτιμήσει. Τώρα πρόσφατα το ξαναδιάβασα και έμεινα κατάπληκτος από την τεχνική της αφήγησης και από το πάθος μιας νέας γυναίκας που πέθανε 30 ετών χωρίς ποτέ να βγει από το πρεσβυτέριο του αδελφού της, κάπου στη σκοτεινή επαρχία της Αγγλίας. Το θεωρώ αριστούργημα.

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Βιβλίο / Μανώλης Ανδριωτάκης: «Δεν φοβάμαι τις μηχανές, τους ανθρώπους φοβάμαι»

Με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο θάνατος του συγγραφέα» ο δημοσιογράφος μιλά για την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την υπαρξιακή διάσταση της τεχνολογίας.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Άλαν Χόλινγκερστ: «Η γραμμή της ομορφιάς»

Το πίσω ράφι / Η γραμμή της ομορφιάς: Η κορυφαία «γκέι λογοτεχνία» του Άλαν Χόλινγκχερστ

Ο Χόλινγκχερστ τοποθέτησε το βραβευμένο με Booker μυθιστόρημά του στα θατσερικά '80s και κατάφερε μια ολοζώντανη και μαεστρική ανασύσταση μιας αδίστακτης δεκαετίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Βιβλίο / Η συγγραφέας που έδωσε στον Στάινμπεκ το υλικό για «Τα σταφύλια της οργής» καταδικάζοντας το δικό της βιβλίο στην αφάνεια

Η Σανόρα Μπαρμπ είχε περάσει πολύ καιρό στους καταυλισμούς των προσφύγων από την Οκλαχόμα που είχαν πληγεί από την Μεγάλη Ύφεση και την ξηρασία, προκειμένου να γράψει το μυθιστόρημά της. Έκανε όμως το λάθος να δείξει την έρευνά της στον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος την πρόλαβε.
THE LIFO TEAM
Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα

Βιβλίο / Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Το βιβλίο του Γερμανού θεωρητικού και πανεπιστημιακού Χέρφριντ Μίνκλερ αναλαμβάνει να επαναπροσδιορίσει το έργο τους, που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού κόσμου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Βιβλίο / Γιώργος Συμπάρδης: «Ήθελα οι ήρωές μου να εξαφανίζονται, όπως οι άνθρωποι στη ζωή μας»

Σε όλα τα έργα του πρωταγωνιστούν οι γυναίκες και μια υπόγεια Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν κρίνει τους ήρωές του παρά το αφήνει σε εμάς: Μια κουβέντα με τον χαμηλόφωνο συγγραφέα του «Άχρηστου Δημήτρη» και της «Πλατείας Κλαυθμώνος».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που δεν βλέπεις σχεδόν κανέναν να διαβάζει ένα βιβλίο στο μετρό»   

Βιβλίο / Ρίτα Κολαΐτη: «Με θυμώνει που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει βιβλίο στο μετρό»   

Η πολυβραβευμένη μεταφράστρια μιλά για την προσωπική της διαδρομή στον χώρο της λογοτεχνίας, για το στοίχημα της καλής μετάφρασης και εξηγεί τι σημαίνει να δουλεύεις πάνω σε κορυφαία έργα του Φλομπέρ, του Καμί, του Μαρκήσιου ντε Σαντ και της Ανί Ερνό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Βιβλίο / «Ρουφιανεύοντας τον εαυτό μου»: Τα απομνημονεύματα του Αλ Πατσίνο

Ο 84χρονος ηθοποιός κοιτάζει προς τα πίσω και βλέπει τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την καταθλιπτική μητέρα του, τον Τσέχoφ, τις σχέσεις που δεν έφτασαν ποτέ στον γάμο, τις έντονες αναταράξεις μιας πολυκύμαντης διαδρομής.
THE LIFO TEAM
Πέτρος Τατσόπουλος: «Η οργή σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται γιατί είναι απελευθερωτική»

Πέτρος Τατσόπουλος / «Δεν τα έχω με τους πιστούς αλλά με τους απατεώνες ρασοφόρους»

Μια χειμαρρώδης συνέντευξη με τον γνωστό συγγραφέα, δημοσιογράφο, παρουσιαστή και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου - Μια αληθινή ιστορία», όπου εστιάζει στη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας στην Ελλάδα, στη διαπλοκή της με την πολιτεία και στις σκοταδιστικές απόψεις που κατά κανόνα πρεσβεύει καθώς και στην ιδιαίτερα επικερδή «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από ιερά λείψανα, ιερά κειμήλια, «άγιους» γέροντες και «θαύματα» για κάθε χρήση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ