Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τάκης Θεοδωρόπουλος Facebook Twitter
0
Φιόντορ Ντοστογιέφσκι,«Ο Ηλίθιος»
μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου
Εκδόσεις Ίνδικτος

Χρειάζεται θάρρος για να καταπιαστείς με το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και στην περίπτωση αυτή το θάρρος απέδωσε καρπούς. Όσο για μας τους υπόλοιπους, τους αναγνώστες, είναι αλήθεια πως περιμέναμε μια καινούργια μετάφραση του Ηλίθιου μετά την όντως αριστουργηματική του Άρη Αλεξάνδρου. Όταν ο Ντοστογιέφσκι μιλάει ελληνικά, τα πρώτα που βγαίνουν κερδισμένα είναι τα ελληνικά.

Τζούντιθ Χέρριν,«Τι είναι το Βυζάντιο»
Εκδόσεις Ωκεανίδα

Μια συνολική αποτίμηση της «σκοτεινής» και «μυστήριας» αυτοκρατορίας που μας παρουσιάζει ορισμένα πολύ σημαντικά ευρήματα. Όπως είναι, για παράδειγμα, η προσαρμοστικότητα της βυζαντινής κοινωνίας ή η θεσμική της αντοχή ή τα υπέροχα χρώματα των εικόνων της και η ηρωική της παράδοση. Μια διόλου βυζαντινή ανάγνωση του Βυζαντίου.

Νορμπέρντο Μπόμπιο,«Εγκώμιο της πραότητας»
μτφρ. Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου
Εκδόσεις Πατάκη

Μόλις τέλειωσα την ανάγνωσή του άρχισε να καίγεται η Αθήνα με αποτέλεσμα να νιώσω τη σημασία των δοκιμίων του Μπόμπιο στο πετσί μου. Αριστερός, πλην όμως φιλελεύθερος, ο Μπόμπιο προτείνει μια επανατοποθέτηση των σχέσεων ηθικής και πολιτικής με όρους σύγχρονους και με τη διαδικασία του επείγοντος.

Salman Rushdie,«The Enchantress of Florence»
Εκδόσεις Cape

Ένα ταξίδι στα άδυτα της Άπω Ανατολής, σε μια εποχή που στη Δύση γίνονται τα μεγάλα βήματα της Αναγέννησης. Γοητευτική γραφή, καλπάζουσα φαντασία, ένας ολόκληρος και εντελώς ιδιαίτερος κόσμος. Ο Rushdie παραμένει ένας από τους μεγάλους της εποχής μας ή, μάλλον, ένας συγγραφέας που αποδεικνύει πως το είδος που λέγεται μυθιστόρημα δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.

Δημοσθένης Κούρτοβικ,«Τι ζητούν οι βάρβαροι»
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Τουλάχιστον να θυμόμαστε ότι το μυθιστόρημα έχει ακόμη τη δυνατότητα να πιάνει μεγάλα θέματα και να τα διαχειρίζεται με τον εντελώς δικό του, ιδιοσυγκρασιακό τρόπο. Όπου αποδεικνύεται ότι στην ιστορία των Βαλκανίων όλοι είναι ένοχοι και όλοι είναι αθώοι και το θέμα είναι πώς μοιράζονται οι ποσοστώσεις μιας ιστορικής ηθικής που καλό είναι να μην την ξεχνάμε.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ