Με τον ερευνητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη γνωριζόμαστε την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει διευθυντής του περιοδικού ''Δίφωνο'' για ένα φεγγάρι, στο οποίο εργαζόμουν ως συντάκτης, ενώ το 2007 αναλάβαμε από κοινού τη δημιουργία οχτώ ωριαίων ντοκιμαντέρ με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού για την αγορά του DVD. Στο περιθώριο όλων αυτών, διαφωνούσαμε συχνά και πάντα ήρεμα, αν κι έχω να λέω σήμερα ότι έμαθα πολλά πράγματα από τη συνεργασία μου μαζί του σε έναν τομέα της ελληνικής μουσικής που δεν είχα εντρυφήσει. Λόγου χάριν, δεν ξεχνώ ότι εξ αιτίας του Μπαλαχούτη κοσμούν το αρχείο μου βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τη Τζένη Βάνου, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Γιώργο Κόρο και άλλους σπουδαίους λαϊκούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είναι πια εν ζωή.
Η συγγραφική δουλειά του εκτείνεται σε μελέτες, λευκώματα, βιογραφίες και ημερολόγια που έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού. Και ο ίδιος ευτύχησε να δει σε όλα αυτά προλόγους γραμμένους από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Πάνο Γεραμάνη, τον Γιώργο Νταλάρα κ.α.
Δεν είναι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή.
Στην εκπνοή του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ''Αργοναύτης'' ακόμη ένα ''Μουσικό Ημερολόγιο'' του για το 2015. Δεν πρόκειται ωστόσο για το 15ο κατά σειρά ''Μουσικό Ημερολόγιο'' που έγραψε και εξέδωσε, αφού ναι μεν η συγκεκριμένη δραστηριότητα του ξεκίνησε το 2000, υπήρξαν όμως χρονιές που τα πράγματα έμειναν στάσιμα.
Έτσι, σήμερα έχουμε στα χέρια μας όχι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή (1948 - 2014).
Από τις σελίδες του ''Μουσικού Ημερολογίου 2015'' παρελαύνουν περισσότεροι από 700 Έλληνες μουσικοί με σύντομα βιογραφικά, ημερομηνίες γέννησης και θανάτου: συνθέτες, ερμηνευτές, στιχουργοί, οργανοπαίκτες, από τον Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό μέχρι τον Αντώνη Ρέμο κι από τη Βούλα Γκίκα μέχρι την Αρετή Κετιμέ και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Πρόσωπα γνωστά και άλλα, πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό, σίγουρα όμως με τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου, του λαϊκού, του έντεχνου και του τραγουδιού της πίστας.
Την έκδοση κοσμούν τα ασπρόμαυρα πορτραίτα πολλών από τους βιογραφούμενους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και μερικά εξώφυλλα ιστορικής σημασίας του ''Διφώνου'', σαν κι αυτό με τη φωτογραφία του Καζαντζίδη και του Μπιθικώτση που μοιράζονται το ίδιο μικρόφωνο (τεύχος 117, Ιούνιος 2005).
Προσωπικά έχω μαζέψει τόσα τηλεφωνικά νούμερα που δεν χωράνε πια στον κατάλογο του κινητού μου και γι'αυτό επέστρεψα στις παλιές κλασικές ατζέντες, στο χαρτί και στο μολύβι - που λένε -, επομένως βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμη τη συγκεκριμένη έκδοση. Πόσω μάλλον όταν μέσα της περιέχονται πληροφορίες για κάθε φαν της ελληνικής λαϊκής μουσικής, αλλά και για κάθε μουσικογράφο που χρειάζεται τακτικά να ανατρέξει σε βιογραφικά καλλιτεχνών εν είδει κάποιου αφιερώματος.
Και για να κλείσω χαριτολογώντας, υπήρξαν αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν που τηλεφωνούσα στον Μπαλαχούτη ή στον ''δάσκαλο'' μου, τον Γιώργο Τσάμπρα, ρωτώντας τους πληροφορίες για ορισμένους λαϊκούς δημιουργούς. Συνήθως με ανάγκαζε η επικαιρότητα. Στο εξής, σε ότι αφορά το λαϊκό τραγούδι τουλάχιστον, θα μπορώ να ανατρέχω στο ''Μουσικό Ημερολόγιο 2015''. Με την υπογραφή του Κώστα Μπαλαχούτη βεβαίως!
σχόλια