Christine Lagarde: «Επιλέξτε να αμφισβητήσετε τα παλιά πρότυπα για τον ρόλο των γυναικών στο σπίτι, στην εργασία και στην κοινωνία μας»

Christine Lagarde Portrait Facebook Twitter
Σήμερα που τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σας καλώ όλους – γυναίκες και άνδρες – να επιλέξετε να αμφισβητήσετε τα παλιά πρότυπα και να υιοθετήσετε καινούργια, πιο κατάλληλα πρότυπα για τις ανάγκες του σήμερα. Φωτ.: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image
0



ΚΑΘΩΣ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, το προηγούμενο έτος ήταν ένα έτος θυσιών. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους, τους αγαπημένους τους. Άλλοι πάλεψαν σκληρά για την επιβίωσή τους – σωματική, ψυχική και οικονομική. 

Έχοντας διανύσει πλέον ένα έτος πανδημίας, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος του ιού είναι ιδιαίτερα σκληρός για τις γυναίκες. Οι γυναίκες εργάζονται δυσανάλογα στους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρότερα από τον ιό. Είναι πιθανότερο να απασχολούνται σε άτυπες μορφές εργασίας που δεν εμπίπτουν στα κρατικά προγράμματα στήριξης. Και πολλές γυναίκες έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της φροντίδας των νεότερων αλλά και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη δική τους σταδιοδρομία σε ισορροπία. 

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν μια ανησυχητική συνέπεια: να αναστραφεί η πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. 

Υπάρχει όμως και ελπίδα για αλλαγή. Οι κρίσεις που διακυβεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη διαταράσσουν τον τρόπο ζωής μας και μας ωθούν στο να επαναπροσδιορίσουμε κάποιες από τις αξίες μας. Η πανδημία δεν φανέρωσε μόνο σημαντικές αδυναμίες στην κοινωνία μας, αλλά μας ανάγκασε επίσης να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Και εδώ ακριβώς πιστεύω ότι βρίσκεται η ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. 

Γι’ αυτό, σήμερα που τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σας καλώ όλους – γυναίκες και άνδρες – να επιλέξετε να αμφισβητήσετε τα παλιά πρότυπα και να υιοθετήσετε καινούργια, πιο κατάλληλα πρότυπα για τις ανάγκες του σήμερα. Το έργο μας είναι δύσκολο, στο σπίτι, στην εργασία και στον τομέα της ηγεσίας. 

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία – υποστηριζόμενη από επαρκείς δημόσιες δομές φροντίδας των παιδιών και ευέλικτο ωράριο εργασίας για τις γυναίκες και τους άνδρες – θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση της διαφοράς των αποδοχών μεταξύ των φύλων. Οι αποδοχές των γυναικών στην ΕΕ ανά ώρα είναι κατά μέσο όρο 14,1% χαμηλότερες από ό,τι για τους άνδρες.

Η δουλειά ξεκινάει από το σπίτι, την καρδιά και τον πυρήνα της ζωής μας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Η πανδημία έχει τονίσει έντονα την ανισορροπία μεταξύ γυναικών και ανδρών ως προς τη μη αμειβόμενη εργασία. Μας έδειξε όμως και ότι οι σύντροφοι μπορούν να αναλάβουν ευθύνες. Σε κάποιες οικογένειες, οι πατεράδες – οι οποίοι επίσης χρειάστηκε να δουλέψουν από το σπίτι ή αναγκάστηκαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους – ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της οικογένειας, ενώ οι μητέρες εργάζονταν σε βασικές δουλειές εκτός σπιτιού. 

Αυτή η απόκλιση από τα παραδοσιακά πρότυπα, αν διαρκέσει, έχει τη δυνατότητα να ελευθερώσει τις γυναίκες προκειμένου να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους αλλού – στον εργασιακό χώρο ή στη ζωή εντός της κοινότητας. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία – υποστηριζόμενη από επαρκείς δημόσιες δομές φροντίδας των παιδιών και ευέλικτο ωράριο εργασίας για τις γυναίκες και τους άνδρες – θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση της διαφοράς των αποδοχών μεταξύ των φύλων. Οι αποδοχές των γυναικών στην ΕΕ ανά ώρα είναι κατά μέσο όρο 14,1% χαμηλότερες από ό,τι για τους άνδρες1. Επίσης, η ανατροφή σε μια οικογένεια όπου τα καθήκοντα κατανέμονται πιο ισομερώς δίνει στα παιδιά μια πιο ισορροπημένη εικόνα των οικογενειακών ρόλων σε σχέση με ό,τι ίσχυε στις προηγούμενες γενιές.

Η δουλειά συνεχίζεται στον χώρο εργασίας. Η πανδημία μάς υπενθύμισε επίσης τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες στην κοινωνία. Από τα 18 εκατομμύρια περίπου επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών λειτουργών στη ζώνη του ευρώ, τα τρίτα τέταρτα είναι γυναίκες, ενώ παρόμοιο ποσοστό γυναικών εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι δύο αυτοί τομείς ήταν εντελώς απαραίτητοι στη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα που διαπιστώσαμε την πραγματική αξία αυτών των επαγγελμάτων για την κοινωνία, θα πρέπει να τους δοθεί η ανάλογη αναγνώριση, ηθική αλλά και χρηματική. 

christine lagarde women Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ

Ωστόσο, χρειαζόμαστε και περισσότερες γυναίκες στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Αφενός, μια ισχυρότερη εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτές τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα συμβάλει στη μείωση της διαφοράς των αποδοχών μεταξύ των φύλων. Αφετέρου, οι θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς αποτελούν επίσης βασικό παράγοντα καινοτομίας και είναι θεμελιώδεις για τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη οικονομία με εντονότερο ψηφιακό χαρακτήρα. 

Ας επιλέξουμε λοιπόν να αμφισβητήσουμε την καθιερωμένη πορεία των επαγγελματικών σταδιοδρομιών – ας ενθαρρύνουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια να βαδίσουν σε μέρη όπου πολύ λίγες γυναίκες έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τώρα. Η ΕΚΤ προκηρύσσει σήμερα τον επόμενο κύκλο του προγράμματος υποτροφιών «Women in Economics», σκοπός του οποίου είναι να αντιμετωπιστεί η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα των οικονομικών. 

Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και στον τομέα της ηγεσίας. Η πανδημία μάς έδειξε την αξία των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, συμμετέχοντες που εργάζονταν με γυναίκες σε ηγετικές θέσεις έκριναν ότι οι γυναίκες ήταν πιο αποτελεσματικές στους ρόλους αυτούς από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είχαν πολύ καλύτερες σχέσεις συνεργασίας με τους υπαλλήλους τους2.

Ωστόσο, μόνο το 18,5% των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ είναι γυναίκες3. Αν και οι γυναίκες εκπροσωπούν περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της ΕΕ (51%), η εκπροσώπησή τους στα εθνικά κοινοβούλια δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο του συνόλου των μελών τους4. Καμία από τις κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, των οποίων οι διοικητές διορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, δεν διοικείται από γυναίκα. 

Στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων το ποσοστό των γυναικών είναι εξίσου χαμηλό. Το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν θέσεις διευθύνουσας συμβούλου στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της Ευρώπης δεν υπερβαίνει το 7,5%5

Στην ΕΚΤ υπερδιπλασιάσαμε το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις από το 2013 έως το 2019 και πλέον ο στόχος μας είναι αυτό το ποσοστό να αυξηθεί σε 40% μέχρι το 2026. 

Ας επιλέξουμε λοιπόν να αμφισβητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε τον ηγετικό μας ρόλο και να ενισχύσουμε την πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια, τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις μας. Η πιο ισομερής κατανομή των καθηκόντων στο σπίτι και η εξασφάλιση περισσότερων επιλογών στις γυναίκες σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία θα δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο στην κοινωνία, να συμμετέχουν στην πολιτική και να δώσουν φωνή σε όλους αυτούς που θέλουν να ακουστούν. 

Ας προχωρήσουμε για να πετύχουμε έτσι ώστε όταν βγούμε από την πανδημία να είμαστε μια πιο ισχυρή, πιο δίκαιη και πιο βιώσιμη κοινωνία.

_______________________

1. «Gender pay gap in unadjusted form», Eurostat.

2. Zenger, J. and Folkman, J. (2020), “Women Are Better Leaders During a Crisis”, Harvard Business Review, Δεκέμβριος.

3. Από τις 27 χώρες της ΕΕ, μόνο στη Δανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στη Γερμανία και στη Λιθουανία οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων είναι γυναίκες.

4. Gender Statistics Database, Members of parliament/assembly (count includes the president) at end-2020, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

5. Gender Statistics Database, Largest listed companies: CEOs and executives at end-2020, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

Το παρόν δημοσιεύθηκε ως άρθρο γνώμης σε μία εφημερίδα ή δικτυακό τόπο σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε στο LiFO.gr.

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Τμήμα Σχέσεων με Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Germany

Τηλ.: +49 69 1344 7455, e-mail: [email protected], δικτυακός τόπος: www.ecb.europa.eu

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είμαι επικίνδυνη»: Η συγκλονιστική φωνή της (Ελληνίδας) γυναίκας

Προδημοσίευση / «Είμαι επικίνδυνη»: Η συγκλονιστική φωνή της (Ελληνίδας) γυναίκας

Ο συλλογικός τόμος με ιστορίες γυναικών με τον τίτλο «Είμαι Επικίνδυνη», που παρουσιάζει σε αποκλειστική προδημοσίευση η LiFO, έχει ως στόχο να αφυπνίσει, να εμπνεύσει και να θυμίσει τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα - και όχι μόνο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο σεξισμός στις ταινίες που γυρίστηκαν πριν το #metoo

Ηχητικά Άρθρα / Ο σεξισμός στις ταινίες που γυρίστηκαν πριν το #metoo

Είναι ok να ακυρώσουμε ό,τι ταινία είδαμε επειδή ο κόσμος αλλάζει; Η Χριστίνα Γαλανοπούλου υποστηρίζει ότι η κουβέντα που γίνεται περί "ανδρικής ματιάς" στον κόσμο του θεάματος έχει να κάνει περισσότερο με κριτική αποτίμηση παρά με ακύρωση
THE LIFO TEAM
Νατάσσα Μποφίλιου: «Ο σεξισμός είναι απόλυτα παρών στη μουσική βιομηχανία»

Μουσική / Νατάσσα Μποφίλιου: «Ο σεξισμός είναι απόλυτα παρών στη μουσική βιομηχανία»

Στην «Εποχή του θερισμού», το πιο προσωπικό και ίσως το καλύτερο άλμπουμ της μέχρι σήμερα, η Νατάσσα Μποφίλιου ετοιμάζεται να «θερίσει» ό,τι έσπειρε στο παρελθόν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Φίκος - Για το εκκλησάκι του Μυταρά

Guest Editors / «Το έφτιαξε όπως το ένιωσε εκείνη τη στιγμή»: Ο Φίκος γράφει για το κλείσιμο του παρεκκλησιού του Μυταρά

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μια ζωντανή παράδοση στην οποία ο καλλιτέχνης εκφράζει (την κοινωνία του) και εκφράζεται. Δυστυχώς ξεμένουμε με δύο επιλογές: από τη μια ένα καλλιτεχνικό νεκροταφείο και από την άλλη ένα δυσλειτουργικό αλλά ζωντανό έργο.
ΦΙΚΟΣ
Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Respublika / Onassis Stegi / Ο Richie Hawtin παίζει ακόμα για τα παράξενα παιδιά 

Ο DJ και παραγωγός που μπήκε σαν «φύτουλας» στην techno δεν σκοπεύει να την παρατήσει επειδή έγινε mainstream. Προσπαθεί να κάνει το κοινό να χορεύει με τα μάτια ερμητικά κλειστά, όπως θέλει να συμβεί και στο set του στη Μαλακάσα. 
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
ASSISTED SUICIDE

Guest Editors / «Αξίζει να συνεχίσω να παλεύω για τη ζωή μου;»

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη όσον αφορά την ευθανασία; Ποιο είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα; Ο δικηγόρος Βασίλειος Χ. Αρβανίτης γράφει για ένα ακανθώδες ζήτημα που επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ