Έχουν δικά τους μποστάνια!

Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
0
  • Costa Navarino. Η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις και την κουζίνα της στο πέρασμα του χρόνου. To φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής και κυρίως της μεσσηνιακής φιλοξενίας αιώνες τώρα, και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Costa Navarino, όπου η λειτουργία της Taverna ενισχύει την έμφαση που δίνει ο προορισμός σε χώρους που συνδυάζουν τη γαστρονομία με τα αγνά υλικά που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή. Με στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της μεσσηνιακής γαστρονομίας, η Costa Navarino, μέσα από το «Μεσσηνιακό Πρόγραμμα Γαστρονομίας» που ξεκίνησε το 2010, ανέδειξε παλαιές μεσσηνιακές συνταγές και γεύσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε κόρη. Οι καλύτερες από αυτές τις συνταγές μαγειρεύονται στην κουζίνα της Taverna με τα προϊόντα από τους εξαιρετικούς βοτανόκηπους και λαχανόκηπους της Costa Navarino. Η συμπύκνωση της ιστορίας και των παραδόσεων μέσα σε ένα πιάτο μαγειρεμένο με τοπικά, αγνά προϊόντα: Καγιανάς, που είναι αυγά στραπατσάδα με ζουμερή ντομάτα και λεπτοκομμένες φέτες από παστό χοιρινό. Το extra παρθένο ελαιόλαδο που παράγει από τους ελαιώνες της η Costa Navarino ενισχύει γευστικά τα φρέσκα χόρτα που είναι μαζεμένα από τον Ταΰγετο. Από το γευστικό παιχνίδι της εντοπιότητας δεν θα μπορούσε να λείπει το κρασί από τους βιολογικούς αμπελώνες Navarino Vineyards. Στα κρασιά από τις σειρές 1827 και Kotyle ανακαλύπτεις την υψηλή ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού εδάφους.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
      ☛ Μεσσηνία, 272 3095000
  • COCO-MAT Eco Residences Serifos. Το COCO-MAT Eco Residences Serifos βρίσκεται στην παραλία Βάγια της Σερίφου. Πρόκειται για ένα γοητευτικό, ανακαινισμένο, παραδοσιακό συγκρότημα 14 σπιτιών, που στις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενούσε τους μεταλλωρύχους. Φιλόξενο, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο, που η φιλοσοφία του για τον σεβασμό στη φύση μεταφέρεται και στην κουζίνα του. Τα λαχανικά έρχονται από τον μπαξέ του ξενοδοχείου. Αυτά τα αυθεντικά λαχανικά και μυριστικά εμπνέουν τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο που έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού μιας κουζίνας απλής και νησιώτικης. Μέσα στη σκεπασταριά σιγομαγειρεύονται η ρεβιθάδα, ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο του χωριού, κατακόκκινες ντομάτες με κάππαρη και από δίπλα ντόπιο τυρί. ☛ Σέριφος, 210 6251971
  • Κalogria. Το γαστρονομικό στίγμα ενός τόπου δεν ορίζεται μόνο από τα προϊόντα που παράγει και τις παραδοσιακές συνταγές του αλλά και από τα χέρια που φυτεύουν το μποστάνι, κόβουν τα λαχανικά, ζυμώνουν ψωμί και «τρυγούν» τις ελιές για να βγάλουν λάδι. Από το πάθος να κρατηθεί αναλλοίωτη η γαστρονομία του τόπου τους. Αυτό το πάθος ανακάλυψα στη μαγειρική της Ρένας Χοτζέα-Μπαλακτάρη στη παραλία Καλογριά της Στούπας. Πάνω στο κύμα έχει στήσει το ξενοδοχείο «Κalogria» και το οικογενειακό εστιατόριο. Το μποστάνι της Ρένας είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος. Καθημερινά κόβει τα ζαρζαβατικά που θα μαγειρευτούν με το δικό της ελαιόλαδο και τα φρέσκα μυριστικά. Κουζίνα αληθινή, τοπική, απελευθερωμένη από τον τουριστικό «κορσέ». Βραστές πατάτες με φέτες πορτοκαλιού, ραντισμένες με ευωδιαστό ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές συνθέτουν τη μανιάτικη σαλάτα. Ο έρωτας των φρέσκων προϊόντων και ο σεβασμός στην πρώτη ύλη λειτουργούν ως υποδόριος σύνδεσμος, προσδιορίζοντας τη γαστρονομία του τόπου. Το μανιάτικο τραπέζι της Ρένας είναι εξαιρετικό. Χορτοπιτάκια, αλανιάρης κόκορας μαγειρεμένος με χειροποίητες χυλοπίτες, λαλάγγια και τοπικό πικάντικο τυρί σφέλα. Με τις γεύσεις του τόπου εξοικειώνονται και οι επισκέπτες, που απολαμβάνουν τη λεπταίσθητη κουζίνα, η οποία τιμά τα υλικά της μανιάτικης γης.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Στούπα Μεσσηνίας, 27210 77479
  • Ντομάτα. Στο Sani Resort στη Χαλκιδική έχουν αποδείξει τα τελευταία 8 χρόνια, με το φεστιβάλ γεύσης Sani Gourmet που έγινε θεσμός, πόσο πιστεύουν στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στη γαστρονομία που βασίζεται στα προϊόντα της ελληνικής γης. Η τοπική φάρμα στο χωριό της Νέας Φώκαιας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του ξενοδοχείου να δοκιμάσουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατευθείαν από τα χωράφια αλλά και να πάρουν αληθινή γεύση από την αγροτική ιστορία της Χαλκιδικής. Στο εστιατόριο Ντομάτα, ένα από τα 25 καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, σύμφωνα με το αγγλικό «Conde Nast Traveller», πάνω ακριβώς στη γοητευτική μαρίνα του Sani Resort, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ένας από τους πιο γνωστούς και δημιουργικούς  Έλληνες σεφ, είναι προσηλωμένος στην κουζίνα του, επιλέγοντας υλικά που παράγονται πολύ κοντά στον τόπο που καταναλώνονται. Ο Χρύσανθος πιστεύει ότι «τα αγνά υλικά και η εποχικότητα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός πιάτου». Η χρήση των βιολογικών προϊόντων, του ελαιολάδου και των σωστών διατροφικών συνδυασμών συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αρχές του. Στην Ντομάτα ο Καραμολέγκος καινοτομεί γευστικά, με σεβασμό στην παράδοση και ατενίζοντας αισιόδοξα το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια στο μενού του ανακαλύπτεις και πιάτα τα οποία υμνούν την επιστροφή στις αξίες του υγιεινού φαγητού, όντας φανατικός εραστής των ντόπιων προϊόντων που επιλέγει από γειτονικές φάρμες και μπαξέδες. Η πρόσφατη ανακαίνιση του χώρου έφερε και τα σύνεργα της σαλάτας στη μέση του ξύλινου τραπεζιού. Φρέσκα, ζωντανά λαχανικά από τους μπαξέδες, όπως ντομάτες, αγγουράκια, ρόκα, καρότα, πιπεριές μέχρι ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και πιπέρι, πυροδοτούν μια «δράση» στο τραπέζι, όπου οι συνδαιτυμόνες φτιάχνουν τη δική τους σαλάτα, διασκεδάζουν και συμμετέχουν σε ένα γαστρονομικό παιγνίδι. ☛ Sani Resort Χαλκιδικής, 23740 99400
  • Kinsterna Restaurant. Στην περιοχή της Μονεμβασιάς, το Kinsterna Hotel & Spa, ένα αποκατεστημένο βυζαντινό αρχοντικό, φωλιάζει μέσα στους ελαιώνες, τους πορτοκαλεώνες και στα αγέρωχα κυπαρίσσια που αντλούν τη δροσιά τους από τα νερά της στέρνας του. Στην αυλή του αρχοντικού, δίπλα στη βυζαντινή στέρνα, το εστιατόριο Kinsterna σε ξεναγεί με τη νόστιμη κουζίνα του στη γαστρονομία του τόπου. Τα αρωματικά φυτά, τα βότανα, τα τοπικά, αγνά προϊόντα, το εξαιρετικό ελαιόλαδο, συνθέτουν ένα μοναδικό ντόπιο γαστρονομικό ρεπερτόριο. Το παλιό λιοτρίβι μπαίνει σε λειτουργία μόλις συλλέξουν τον καρπό της ελιάς. Ένα άσπρο άλογο αναλαμβάνει να θέσει σε κίνηση τις τεράστιες πέτρινες ρόδες που συνθλίβουν τις ελιές και αφήνουν το ευωδιαστό σκουροπράσινο λάδι να τρέξει. Δίπλα από τον παλιό πέτρινο ξυλόφουρνο βγαίνει αχνιστό το ζυμωτό ψωμί. Ο ληνός του κτήματος, την εποχή του τρύγου, προσφέρει την ανείπωτη χαρά του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή του οίνου Μαλβαζία. Και η αυτάρκεια της παραγωγής συνεχίζεται με τον παλιό οθωμανικό άμβυκα για την παραγωγή τσίπουρου που προσφέρουν στο τέλος του δείπνου για την καλή χώνεψη.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Kinsterna Hotel & Spa, Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, 27320 66300
  • Leonis Summer Houses. Το ξενοδοχείο Leonis στη Μύκονο, σκαρφαλωμένο στα βράχια πάνω από την παραλία του Ορνού, έχει προσπαθήσει στα λίγα χρόνια που λειτουργεί να δώσει ώθηση στην παροχή κορυφαίων υπηρεσιών και μεταξύ των ισχυρών του όπλων, στην προσπάθεια αυτή, είναι το μποστάνι του. Εκεί παράγεται, μέσω βιολογικής καλλιέργειας, μεγάλη ποικιλία φρέσκων λαχανικών –ντομάτες, μαρούλια, πιπεριές– που έχουν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι του πρωινού, όπου, μαζί με τις χειροποίητες μαρμελάδες και άλλα τοπικά προϊόντα, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις κυκλαδίτικες μυρωδιές και γεύσεις. Τα ίδια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως και το ελαιόλαδο που παράγεται ειδικά για το Leonis, τα συναντάς σε μια μεγάλη ποικιλία από σνακ που σερβίρονται στο ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί στην καλλιέργεια την Permaculture technique, η οποία αντιμετωπίζει συνολικά τον σχεδιασμό του οικολογικού ανθρώπινου φυσικού περιβάλλοντος και των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, επιδιώκοντας την αρμονική τους συνύπαρξη. Το Leonis Summer Houses έχει καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στο κορυφαίο 10% τουριστικών επιχειρήσεων του κόσμου, σύμφωνα με έγκριτη διεθνή διαδικτυακή σελίδα αξιολόγησης ξενοδοχειακών υπηρεσιών, μόλις τη δεύτερη σεζόν λειτουργίας του.
    Έχουν δικά τους μποστάνια! Facebook Twitter
    ☛ Ορνός, Μύκονος, 22890 24825
  • Bill & Coo. Το Bill & Coo στη Μύκονο από το ξεκίνημά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία, θεωρώντας την αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών και των υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που επιθυμεί να προσφέρει. Η συνεργασία του με τον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο έχει αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς, καθώς τα φρέσκα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου συναντούν την τεχνική και τη δημιουργικότητα του βραβευμένου σεφ, οδηγώντας σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το εστιατόριο του ξενοδοχείου, με την ονομασία Bill & Coo's Gourmet Restaurant, προσφέρει μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες γαστρονομικές εμπειρίες στο κοσμοπολίτικο νησί. Ο Αθηναγόρας διαλέγει τα πιο φρέσκα υλικά και μυρωδικά από το μποστάνι που έχει στήσει κι έχει στη διάθεσή του το ξενοδοχείο κι αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες από τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά και αλλαντικά της Μυκόνου, φτιάχνοντας πιάτα που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ούτε για την ελληνική τους προέλευση ούτε για τη φρεσκάδα τους. Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο στην παραλία της Μεγάλης Άμμου, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Μυκόνου. Διαθέτει 24 πολυτελείς σουίτες με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ιδιωτικές βεράντες και θέα στον κόλπο της  Μεγάλης Άμμου. ☛ Μεγάλη  Άμμος, Μύκονος, 22890 26292
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM