Βγες έξω επιτελους!

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

Taste of the week

Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
Γιάννης Μακρής Aiws (Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος)

Φαγητό και κρασί  σε συμφωνία: Ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής και η αυλή με τις μουριές του καινούργιου εστιατόριου Food+Wine σφύζει από κόσμο. Η ονομασία δηλώνει απερίφραστα και τους ανθρώπους που το υποστηρίζουν. Ο σεφ Olivier Campanha, με γαλλικές περγαμηνές, και ο εξαιρετικός σομελιέ Γιάννης Μακρής Aiws ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν χώρο όπου το καλό γούστο περισσεύει. Ωραία ιδέα ο κρεμαστός κήπος με τα μυριστικά που «τρέχει» στον τοίχο της σάλας. Ανοιχτή κουζίνα με μπάρα για όσους θέλουν να πιουν ένα ποτήρι κρασί και να τσιμπήσουν και σε περίοπτη θέση το γυάλινο κελλάρι, το καμάρι του Μακρή. Όπως είναι φυσικό, εδώ έχεις προσδοκίες για το matching φαγητού και κρασιού. Δεν θα απογοητευτείς. Η αισθητική των πιάτων παραπέμπει σε πίνακες ζωγραφικής, όπως ο ενδιαφέρων συνδυασμός του surf & turf, που σε ένα μαύρο πλακάκι συνυπάρχουν λεπτές φέτες τόνου και μοσχαρίσιου κρέατος μέσα σε τραγανά φύλλα σικορέ πασπαλισμένα με μαυροκούκι και συνοδεύονται από ένα πιάτο με χειροποίητες μπουκιές από πίκλες κουνουπιδιού και μπρόκολου (€14). Ο σεφ διευκρινίζει ότι τα δύο διαφορετικά είδη πρέπει να τα φάμε μαζί για να ανακαλύψουμε στον ουρανίσκο τον αναπάντεχο γευστικό συνδυασμό. Απολαυστική η σύνθεση! Καλής ποιότητας πρώτες ύλες και τεχνική σε ερεθιστικό γευστικό βαλς. Η σαλάτα Βack Garden (€8) είναι ένας εκλεπτυσμένος κήπος με καρότο γιρλάντα, ωμά φασολάκια, φύτρες, κορδέλες κολοκυθιού και ροδέλες ραπανάκια –  για φανατικούς χορτοφάγους. Το φουαγκρά πάνω σε μαύρο καθρέφτη με λεμόνι και φύλλα βαλεριάνας (€12) προσφέρει αισθητική γοητεία και βαθιά γαλλική γεύση. Ακολουθεί εξαιρετικός τόνος (€18) ιδανικά ψημένος και «ντυμένος» από σουσάμι και μαυροκούκι. Εμπιστευτήκαμε, όπως αναμενόταν, τις οινικές επιλογές του Γιάννη σε ποτήρι και ο «γάμος» με τα πιάτα ήταν ταιριαστός. Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει ποιότητα σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα δεν είναι ένα καθημερινό μαγαζί που θα το εντάξεις στο καρνέ σου με τα στέκια, πράγμα που το διαπιστώνεις στα περίτεχνα πιάτα και στις τιμές. ☛ Food+Wine, Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 210 7211146

=====

  • Νέα εποχή για το Αλάτσι. Ο πολύ καλός σεφ Περικλής Κοσκινάς ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας και το μενού που έστησε δεν εστιάζει στην κρητική αλλά κάνει στροφή σε κάθε ελληνική γωνιά. Ο Περικλής αγαπά τα ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα της ελληνικής γης και τα αναζητά με πάθος. Μαγειρεύει με τεχνική και τα πιάτα του εκφράζουν τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Απλές, ξεκάθαρες γεύσεις, χωρίς εντυπωσιασμούς. Σαφήνεια των υλικών και έμφαση στην πολύ καλή ποιότητα. Το ανακαλύπτεις εύκολα στο καθόλου φλύαρο μενού, που μέσα από κάποια πιάτα σού μαθαίνει την καταγωγή των προϊόντων και τους παραγωγούς από τους οποίους τα προμηθεύεται. Σκέπτομαι πως η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την καθαρότητα των γεύσεων, πράγμα που απαιτεί πολύ καλό χέρι στην κουζίνα. Το διαπιστώνω δοκιμάζοντας το ταρτάρ σολομού με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, κάππαρη και τσίλι (€14) που του δίνει πόντους γευστικής έντασης. Στο ίδιο ωραίο γευστικό μήκος είναι και το λαυράκι καρπάτσιο με τσίλι και κόλιανδρο (€13). Βελούδινες μπουκιές, μικρές θαλασσινές εκρήξεις στον ουρανίσκο. Από τις δύο σαλάτες του μενού δοκίμασα αυτήν με ντομάτα, παξιμάδι και ξινομυζήθρα (€11). Κατακόκκινες ντομάτες όλο νοστιμιά και εξαιρετικής ποιότητας η ξινομυζήθρα. Η πίτα με άγρια χόρτα, σπανάκι, μυρωδικά και φέτα (€14) ψήνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις και θέλει 20 λεπτά. Μέχρι, λοιπόν, να ψηθεί, πήραμε γεύση από το πιάτο με αυγά από τη φάρμα του Μπράλου με ρύζι και σύγκλινο (€11,5). Το πιάτο αυτό δεν με ενθουσίασε, ήταν αμήχανο και δεν υπήρχε ισορροπία γεύσεων. Αποζημιωθήκαμε, όμως, από τη λαχταριστή πίτα που ήρθε αχνιστή –μόλις είχε βγει από τον φούρνο–, με ωραίο, στεγνό και τραγανό φύλλο, μυρωδάτη και με ζωντανά τα χορταρικά της γέμισης. Λαχταριστό ήρθε και το σταμναγκάθι με ζωηρό πράσινο χρώμα και al dente, λουσμένο σε ωραίο κρητικό ελαιόλαδο (€8). Τιμήσαμε το σταθερό πιάτο που έχει το Αλάτσι και παρέμεινε στην καινούργια κάρτα και δεν είναι άλλο από τα ντολμαδάκια της κυρίας Αργυρώς, που τα συνοδεύουν γιαούρτι με άνηθο (€8). Μυρωδάτα, όλο νοστιμιά και σε χορταστική μερίδα. Από τα δύο πιάτα της παρέας που προτείνει ο κατάλογος και είναι για 3 ή 4 άτομα, το κατσικάκι στην κατσαρόλα με σταμναγκάθι (€37) είχε τελειώσει. Το πρόλαβε η παρέα στο διπλανό τραπέζι και όπως είδα σερβίρεται μέσα στην κατσαρόλα. Η ευγενική σερβιτόρα μας πρότεινε να δοκιμάσουμε την τσιπούρα – «είναι το αγαπημένο μου πιάτο» είπε. Εμείς την εμπιστευτήκαμε και όχι άδικα. Ήρθε εντυπωσιακή η τηγανητή ραχοκοκαλιά του ψαριού και επάνω της είχαν πάρει θέση «λουκουμάδες» από το ψαχνό του, που συνοδεύονταν με πινελιά σκορδάτης μαγιονέζας (€16,5). Ευχάριστο τόσο στη γεύση όσο και στο παιχνδιάρικο στήσιμο του πιάτου. Για το τέλος, θα προτιμούσα οι κλασικοί λουκουμάδες με μέλι και καρύδια (€7) να έχουν τραγανή υφή. Στο φαγητό του Κοσκινά ανακαλύπτεις μια οικειότητα που μεταφέρεται από τις κληροδοτούμενες γευστικές συνήθειες.
    Βγες έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Αλάτσι, Βρασίδα 13, όπισθεν Hilton, Ιλίσια, 210 7210501
  • Ποιότητα που αντέχει στον χρόνο. Αν πεθύμησες κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα, που είναι τώρα στην εποχή της, με χειροποίητο τραγανό φύλλο, τότε θα πας κατευθείαν στο εστιατόριο Δάφνη. Κλασική αξία. Όταν η φράση αυτή κυριαρχεί στα εύσημά σου για ένα εστιατόριο, τότε σημαίνει ότι το έχεις δοκιμάσει αρκετές φορές και δεν σε έχει απογοητεύσει. Μιλάμε για σταθερή ποιότητα. Άλλωστε, η Αριστέα Βλάχου μαγειρεύει με την ψυχή της και τα φαγητά της μιλούν κατευθείαν στην καρδιά σου. Μοσχοβολιστά γεμιστά με ρύζι σπυρωτό και μελιτζάνες με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και φέτα δίνουν το στίγμα της αληθινής νοστιμιάς.  Όλα όμορφα, νοικοκυρεμένα, με σπιτίσια ζεστασιά. Μπράβο, Αριστέα!  ☛ Δάφνη, Μεγ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721
  • Ιστορίες του ούζου. «Σταγόνα σταγόνα, το ούζο πληθαίνει με νερό. Στιγμή στιγμή, με ούζο πληθαίνει ο χρόνος» διαβάζω στο λεύκωμα που τιτλοφορείται Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως. Μέσα από τις σελίδες του επιχειρείται ένα ταξίδι στον κόσμο του ούζου και στην πατρίδα του, το Πλωμάρι. Εύγε στην Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης για την υποστήριξη του ξεχωριστού λευκώματος που επιμελήθηκε η εταιρεία branding Yalos, έχοντας ως βασικό συστατικό την ξεχωριστή ματιά του φωτογράφου Βασίλη Βρεττού. Ο κ. Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος της ποτοποιίας, σχολιάζει: «Μέσα από την έκδοση αυτή θελήσαμε να τιμήσουμε το παρελθόν και το παρόν του ούζου, και κυρίως τους ανθρώπους του, αυτούς που μας χαρίζουν μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες. Ταυτόχρονα, όμως, θελήσαμε να θυμίσουμε πως, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, στη χώρα μας συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και να οραματιζόμαστε το μέλλον, με έμπνευση και δημιουργικότητα».
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ