Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα]

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter
0

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter
#quote#

Η Πάστα Φλώρα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εκεί μεγάλωσε, σε μια μεγάλη οικογένεια με πέντε παιδιά και μια μαμά που ήταν όλη την ημέρα μέσα στην κουζίνα. «Έφτιαχνε δύο φαγητά την ημέρα και περισσότερα κάποιες φορές, γιατί κάποιος δεν έτρωγε το ένα, άλλος δεν έτρωγε το άλλο» λέει. Η Πάστα Φλώρα μαγειρεύει από πολύ μικρή κι έμαθε να φτιάχνει γλυκά από παιδάκι. «Τα Σάββατα πάντα έφτιαχνε γλυκό η μαμά μου» συνεχίζει, σερβίροντάς μας μία σοκολατόπιτα που έχει μόλις ψήσει. «Δεν αγοράζαμε ποτέ έτοιμα γλυκά, επειδή θεωρούσε μεγάλη τιμή να προσφέρεις στον επισκέπτη κάτι που είναι φτιαγμένο από τα δικά σου χέρια».

Όταν έγινε 17, πήρε τα πράγματά της και τις εμπειρίες της από την οικογενειακή κουζίνα και κατέβηκε στην Αθήνα. Πέρασε στη Θεολογική, την επόμενη χρονιά στη Φιλοσοφική, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι δεν έκαναν γι' αυτήν και τις παράτησε. Σπούδασε Διακοσμητική και άρχισε να δουλεύει σε αρχιτεκτονικό γραφείο και στη συνέχεια –για χρόνια, μάλιστα– σε μία μεγάλη εταιρεία. Η διακοσμητική είναι μεγάλη της αγάπη, το καταλαβαίνεις από το σπίτι της που είναι γεμάτο vintage πινελιές, μικρά αντικείμενα από περασμένες εποχές και μια μεγάλη συλλογή από τσαγιέρες '50s και '60s.

Η άλλη της αγάπη είναι η μαγειρική. Μας λέει ότι προτιμάει τις αλμυρές γεύσεις, αλλά λατρεύει να φτιάχνει γλυκά. «Όταν έμεινα μόνη μου, μαγείρευα. Πολύ σπάνια έπαιρνα φαγητό απ' έξω» λέει. «Μαγείρευα για φίλους και γνωστούς, και επειδή όλοι με παρότρυναν να κάνω κάτι με τα γλυκά μου, έφτιαξα το μπλογκ για να τα δείχνω». Αυτό έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Η πρώτη φορά που έβγαλε τα γλυκά από το σπίτι της και τα μοιράστηκε με αγνώστους ήταν στο Belle Époque στη Βουλής, που είχαν ανοίξει φίλοι της. «Από εκεί έγινε περισσότερο γνωστό αυτό που κάνω. Άρχισαν να μου κάνουν παραγγελίες μέσω του μπλογκ και κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξω, οπότε παράτησα τη δουλειά στην εταιρεία και άρχισα να φτιάχνω γλυκά σε επαγγελματική βάση. Βασικά, δουλεύω με βαφτίσια και γάμους, γενέθλια, πάρτι, έχω και τη συνεργασία με το Baba Au Rum κάθε Σαββατοκύριακο». Στο Baba Au Rum κάθε Σάββατο και Κυριακή εμφανίζεται ένα pop up μαγαζί που φιλοξενεί τα γλυκά της, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Η πιο μεγάλη επιτυχία της είναι το κέικ «Μπαρτσελόνα» με σοκολάτα, φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα, που είναι από τα πιο ωραία γλυκά που μπορεί να πετύχει κανείς στην Αθήνα. Της αρέσουν τα παλιά κέικ, με εμφάνιση μεγαλοπρεπή και στολισμένα όπως παλιά, που οι άνθρωποι είχαν φαντασία και χρόνο να διαθέσουν για τα γλυκά τους. Μας δείχνει ένα υπέροχο κέικ λεμονιού με φρέσκα blueberries που έχει διακοσμήσει με κίτρινο γλάσο και πράσινα μακαρόν – τα οποία έχει φτιάξει μόνη της. Τη ρωτάμε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο πλούσιο κέικ (που μπορείς να παραγγείλεις μέσω του mail της και να σ' το φέρει στο σπίτι ή να συναντηθείτε για να σ' το δώσει σε μία vintage συσκευασία, που επίσης φτιάχνει μόνη της). «Περίπου σαράντα ευρώ το συγκεκριμένο. Είναι διώροφο και μόνο τα blueberries κοστίζουν 7 ευρώ – και έχει και 8 μακαρόν. Ένα πιο απλό στοιχίζει περίπου 20 ευρώ και μπορεί να βγάλει δέκα κομμάτια» εξηγεί.

Μας δείχνει τις σφραγίδες που έφτιαξε με τον φίλο της για τη βάφτιση που είχαν αναλάβει το Σάββατο, τις κάρτες και τις όμορφες συσκευασίες, τα σχέδια για την τούρτα και τα cupcakes και ετοιμάζει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ γρήγορο γλυκό σοκολάτας, που μαζί με το ψήσιμο δεν χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα! Μιλάει για τον κόσμο που έχει γνωρίσει από αυτήν τη δουλειά, τις καμπύλες που απέκτησε από τις δοκιμές και θυμάται μια φορά που κόντεψε τα καταστρέψει ένα παιδικό πάρτι: «Πέρσι είχα μια παραγγελία για τα γενέθλια ενός μικρού αγοριού, cupcakes με φατσούλες από πειρατές. Όλα καλά, όλα τέλεια. Σε μία ώρα θα ερχόταν η μαμά να τα παραλάβει. Τα έβαλα στο κουτί και άρχισα να το τυλίγω με κορδέλα. Η κορδέλα έπεσε κάτω, μπουρδουκλώθηκε στα πόδια μου και το κουτί βρέθηκε τούμπα. Υστερία! Άνοιξα το κουτί και τα πειρατάκια μου είχαν γίνει στραπάτσα. Έτρεξα κλαίγοντας στην κουζίνα κι έφτιαξα απ' την αρχή καινούρια... Μαζί μου ήταν ο φίλος μου και η κολλητή μου. Δεν μιλούσαν, αλλά ήξερα ότι γελούσαν μαζί μου, κι από τότε, κάθε φορά που έχω μεγάλη παραγγελία και λίγο χρόνο, κοιτάζονται και λένε: «Πάλι πειρατάκια θα έχουμε!».

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter

Θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κάνει αυτό που της αρέσει –και το κάνει με αγάπη– και προνομιούχο, αφού μπορεί να δουλεύει από το σπίτι. «Πηγαίνω για δουλειά ό,τι ώρα θέλω, δεν κολλάω στην κίνηση, κάνω διάλειμμα όποτε μου αρέσει, ακούω τη μουσική που θέλω, μιλάω στο τηλέφωνο όσο θέλω και δεν έχω κλειδωμένο το facebook»...

=====

+ Μια εύκολη σοκολατόπιτα από την Πάστα Φλώρα

5 αυγά

170 γρ. ζάχαρη

220 γρ. βούτυρο

200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα

80 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα για να αφρατέψουν και να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε το μείγμα στα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 22-24 εκατοστών. Ανακατεύουμε λίγο να φύγουν οι φυσαλίδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά το πολύ. (Εσωτερικά θα είναι ακόμα υγρό το μείγμα μας.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ