«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το λένε Tarantella για να το θυμούνται εύκολα όλοι και βρίσκεται στο Περιστέρι, ένα τετράγωνο μακριά από την πολύβουη πιάτσα με τα καφέ, για να εξασφαλίζει την ησυχία που χρειάζεται κάποιος για να απολαύσει το γεύμα του. Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό, ώστε να παρασύρονται οι καλεσμένοι σε έναν ιδιαίτερο κόσμο.

Το Tarantella ξεχωρίζει από μακριά. Στην είσοδό του ένα μικρό σιντριβάνι, που υπήρχε, απέκτησε την πατίνα του χρόνου για να θυμίζει fontana και οι ριγέ τέντες με τα χρυσά σιρίτια, σε συνδυασμό με τις κομψές, γύψινες ανθοστήλες αλλά και τις ζαρντινιέρες με τα κυκλάμινα, πρόσθεσαν έξτρα πόντους στο γοητευτικό αποτέλεσμα.

Δεν θα μπορούσα να πω ότι το Tarantella εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Μοιάζει να είναι ένας μικρός, ξεχωριστός κόσμος μέσα στη γειτονιά του, μια ευκαιρία για απόδραση ή μια μικρή δόση παραμυθιού που όλοι έχουμε ανάγκη. Εξάλλου, έχω την εντύπωση πως ο Άλεξ φτιάχνει τα μαγαζιά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μπορούν οι επισκέπτες τους να απολαμβάνουν κάτι εντελώς πλουραλιστικό και διαφορετικό, κάτι που να ξεσηκώνει τη διάθεσή τους και να μετατρέπεται σε εμπειρία.


Στο βάθος του Tarantella βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μπαρ. Στη σάλα του εναλλάσσονται ξύλινες και μαρμάρινες ροτόντες. Το πράσινο, υπέροχο μάρμαρο Τήνου προσθέτει σε πολυτέλεια και κομψότητα. Λίγο πριν από το μπαρ, μερικά κουπέ με κλασικούς δερμάτινους καναπέδες εξασφαλίζουν διακριτικότητα σε όσους επισκέπτες το επιθυμούν. Τα χρώματα, μέντα και βαθύ κόκκινο, ολοκληρώνουν τέλεια την εικόνα. Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας.

Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Στην πόρτα μάς υποδέχτηκαν ο Πέτρος Κέρμαλης, που τον ξέρουμε από το Yuzu και το La Casa Azul, και ο Παναγιώτης Γιαννόγλου, σεφ του Yuzu και του νέου ιταλικού. Συνιδιοκτήτες και μέλη της ομάδας, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το μαγαζί, δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το νέο τους εγχείρημα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Πίσω από τη διακόσμησή του βρίσκεται ο Άλεξ Πετράκης, ο μάγος που στήνει τα πιο θεατρικά σκηνικά σε μαγαζιά, με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το Tarantella θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολλές διαφορετικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


«Επιλέξαμε το Περιστέρι γιατί είναι η γειτονιά μας. Πιστεύουμε στη δύναμη που έχουν οι συνοικίες γύρω από την Αθήνα. Ακόμη και στην περίοδο πανδημίας που διανύουμε, τα συνοικιακά μαγαζιά δεν χτυπήθηκαν τόσο όσο τα μαγαζιά του κέντρου» μας λέει ο Πέτρος και ξέρουμε ότι έχει δίκιο. Πιστεύουμε, δε, ότι ένα καλό ιταλικό εστιατόριο έλειπε από το Περιστέρι. Φυσικά, το συγκεκριμένο είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της Αθήνας, όχι μόνο για τη διακόσμηση του Άλεξ αλλά και για το άρτιο και σωστά δομημένο μενού που δημιούργησε ο Γιάννης Στανίτσας, ο βραβευμένος σεφ με τη σοβαρή και πολυδιάστατη γαστρονομική ιστορία.

Το Tarantella ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί, με καθημερινό brunch, το οποίο έχει επίσης ιταλική ψυχή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο panini, το ένα με αυγά τηγανητά και προσούτo και το άλλο με προσούτo και πέστο βασιλικού. Στις υπόλοιπες επιλογές βρίσκεις αυθεντικά piadini σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές. Εξαιρετικά έξυπνη επιλογή τα piadini, καθώς δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αποτελούν βασικό κομμάτι της ιταλικής, καθημερινής κουζίνας. Πρόκειται για μια πίτα χωρίς μαγιά που φτιάχνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με κρέπα, αλλά με πιο ανάλαφρη γεύση. Ξεχωρίσαμε την piadina με καπνιστή γαλοπούλα, καβουρδισμένα καρύδια και γκοργκοντζόλα, αλλά και την άλλη, με σαλάμι πικάντε και μοτσαρέλα. Για όσους θέλουν κάτι γλυκό στο δεκατιανό τους, η piadina με μασκαρπόνε και σάλτσα από φρούτα του δάσους είναι σίγουρα μια λαχταριστή επιλογή.

Δοκιμάσαμε, επίσης, μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καταλόγου που μας πρότεινε ο Παναγιώτης Γιαννόγλου που τρέχει το μενού με την υπόλοιπη ομάδα του. Ξεκινήσαμε με τα τραγανά arancini, τις κροκέτες από ριζότο με μανιτάρια του δάσους και τρούφα. Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σερβιρισμένα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, είναι τα καλύτερα arancini που μπορεί κάποιος να βρει στην Αθήνα κι αυτό το λέμε με απόλυτη βεβαιότητα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σωστό και γευστικότατο και το καρπάτσιο, μαρτυρούσε τη διάθεση της κουζίνας να προσφέρει πιάτα με εκλεκτές πρώτες ύλες. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνεχίσαμε με πιο βαθιά βουτιά στην ιταλική κουζίνα και paccheri γεμιστά με λουκάνικο salsiccia και κρέμα πεκορίνο που έδινε στο πιάτο μοναδική ένταση και σπιρτάδα. Δεύτερη πάστα που έφτασε στο τραπέζι μας ήταν τα pappardelle με το ραγού. Και τα δύο ζυμαρικά, με το σωστό βράσιμο, την πλούσια γεύση και ποσότητα αλλά και την ισορροπημένη γεύση τους, κατάφεραν να μας μεταφέρουν νοητά στη γείτονα χώρα. Ξεκάθαρα, το μενού του Tarantella θέλει να είναι απόλυτα συνεπές με την ιταλική παράδοση. Κάθε πιάτο του, όπως τα σπιτικά νιόκι με μανιτάρια Λομβαρδίας, το σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino ή τα ριζότι, είναι φτιαγμένο με απόλυτο σεβασμό στην πρωταρχική συνταγή.


Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις πίτσες. Φανταστική ζύμη που θα ζήλευε και ο πιο άξιος πιτσαϊόλο της Νάπολης, σε έξι εκδοχές: είναι αναμενόμενο ότι θα αποκτήσει φανατικούς λάτρεις. Εμείς ενθουσιαστήκαμε με τη Mortadella e Pistachio, με φρέσκια μοτσαρέλα Fior di Latte, τυρί stracchino, μορταδέλα, κολοκύθι και τριμμένο φιστίκι, ένα γευστικό θαύμα που δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις. Υπέροχη και η margarita με την μπουράτα, που έλιωνε στο στόμα.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Σας προτείνουμε να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Απαλό, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση, μας άφησε την πιο γλυκιά εντύπωση για το Tarantella. Εμείς, βέβαια, θα σας λέγαμε να παραμείνετε στο μαγαζί για να απολαύσετε ένα από τα κοκτέιλ που έχει δημιουργήσει ο Βαγγέλης Γρηγορόπουλος. Το Νegroni που ήρθε στο τραπέζι μας, με το άρωμα θυμαριού, ήταν πραγματικά εξαιρετικό.


Το Tarantella ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις το ταξίδι του και ξέρουμε ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, θέτοντας ψηλά τον πήχη στην ιταλική κουζίνα. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανυπομονούμε να ξαναγυρίσουμε κοντά του.

«Tarantella» στο Περιστέρι: Ένα νέο εστιατόριο μας συστήνει εκ νέου την αυθεντική ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Το γεύμα μας ολοκληρώθηκε με ένα τιραμισού που είχε βάση brownies. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Tarantella, Αιμιλίου Βεάκη 9 & Ρούσβελτ Φραγκλίνου 8, Περιστέρι, 210 5785885, Facebook, Instagram

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ