Δεν ξέρω γιατί δεν είχα βρεθεί ποτέ στην περιοχή του Υμηττού και ήταν σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη η ανακάλυψη ενός μέρους τόσο κοντά στο κέντρο, που μοιάζει τόσο πολύ με κωμόπολη. Ή τουλάχιστον αυτό μου θύμισε η κεντρική πλατεία της περιοχής, γύρω από την οποία υπάρχουν πέτρινα δίπατα σπίτια με σκεπές από κεραμίδια. Σε αυτή την πλατεία βρίσκεται το μικρό wine bar της Άννας Νινέ και του Τάσου Παπαδάκη, που το έστησαν μέσα στην πανδημία για να πραγματοποιήσουν την κοινή επιθυμία τους να αφοσιωθούν στην εστίαση.
Για να είμαι ειλικρινής, θαυμάζω ιδιαίτερα την τόλμη όσων άνοιξαν ή ανοίγουν μαγαζί αυτή την τόσο περίεργη περίοδο που διανύουμε και απορώ με την απόφασή τους. Και, φυσικά, λατρεύω να ακούω ιστορίες. Έτσι, κάθισα με ιδιαίτερη χαρά να ακούσω το story του Wine Barrique, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι φινετσάτου Pinot Noir και συγκεκριμένα τον Ορειβάτη από το κτήμα Ακριώτου, που ταίριαξε περίφημα με το γευστικό καλωσόρισμα, που ήταν κρητικά παξιμαδάκια με μους τυριού και ντοματίνια.
Έμαθα, λοιπόν, πως τόσο η Άννα όσο και ο Τάσος ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα σε μια τράπεζα, μέχρι που κατάλαβαν ότι αυτό δεν τους γεμίζει καθόλου και αν ήθελαν να είναι ευτυχισμένοι θα έπρεπε να τολμήσουν μια αλλαγή στη ζωή τους. Έτσι, η Άννα παραιτήθηκε πρώτη και ξεκίνησε τις σπουδές της στην οινογνωσία.
Το παράδειγμά της ακολούθησε και ο Τάσος, που αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την κουζίνα που πάντα αγαπούσε και ως τότε αντιμετώπιζε ερασιτεχνικά. Μόλις απέκτησαν και οι δύο την εμπειρία που ήθελαν, δουλεύοντας σε μαγαζιά του αντικειμένου τους, άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά τη δημιουργία του δικού τους χώρου. Ο Υμηττός είναι η περιοχή όπου μεγάλωσε ο Τάσος και δεν έχει κάποιο ανάλογο μαγαζί. Ο χώρος βρέθηκε γρήγορα και το Wine Barrique πήρε μπροστά.
Το Wine Barrique έχει κάτι που λείπει από πολλά μαγαζιά. Έχει ψυχή και γι' αυτό ευθύνεται το ζευγάρι που κρατάει τα ηνία του. Στο Barrique βρήκα τον ενθουσιασμό που έχει κάποιος ο οποίος κάνει κάτι που αγαπάει πολύ και θέλει να το επικοινωνήσει στους γύρω του.
Τι είναι, λοιπόν, το Wine Barrique. Σίγουρα δεν είναι το μαγαζί όπου θα βρεις ένα μενού με πολλά, διαφορετικά πιάτα και, σίγουρα υπάρχουν wine bars με πολλές, περισσότερες ετικέτες κρασιών. Δεν έχει υπόγεια κελάρια φορτωμένα με φιάλες ούτε και σάλα γεμάτη τραπέζια και κρεμαστά φωτιστικά.
Το Wine Barrique, όμως, έχει κάτι που λείπει από πολλά μαγαζιά. Έχει ψυχή και γι' αυτό ευθύνεται το ζευγάρι που κρατάει τα ηνία του. Στο Barrique βρήκα τον ενθουσιασμό που έχει κάποιος ο οποίος κάνει κάτι που αγαπάει πολύ και θέλει να το επικοινωνήσει στους γύρω του.
Η Άννα έχει επιλέξει 27 ετικέτες Ελλήνων οινοποιών που προσφέρονται σε ποτήρι και έχει όλη τη διάθεση να σου μιλήσει γι' αυτές, να ακούσει τα γούστα σου, να σου προτείνει κάτι που δεν είχες σκεφτεί ή δεν είχες τολμήσει, να σε μυήσει στο κρασί και να σε κερδίσει με τον τρόπο της. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τάσο και τα πιάτα που έχει εμπνευστεί για να συνοδεύουν το κρασί, στα οποία αναγνώρισα το πάθος για τη μαγειρική και την προσεκτική και μελετημένη επιλογή των υλικών που τα συνέθεταν.
Για παράδειγμα, η πατατοσαλάτα με την καπνιστή πέστροφα και τη σος από passion fruit ήταν πλούσια και είχε μια ιδιαίτερη γεύση, ελάχιστα όξινη, που σου άφηνε δροσιά και ευχαρίστηση στο στόμα. Αποκαλυπτική ήταν και η Burrata με ντομάτα και βασιλικό. Πρόκειται για μια Burrata που φτιάχνεται στο τυροκομείο της οικογένειας Μπέκα στη Σίνδο από γάλα νεροβούβαλων που μεγαλώνουν σε ιδανικές συνθήκες κοντά στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης και άλλες περιοχές με ξεχωριστή, φυσική ομορφιά. Σερβιρισμένη με λάδι και πούδρα βασιλικού, που φτιάχνει ο Τάσος, έλιωνε στο στόμα και κέρδιζε τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση της.
Καλοφτιαγμένα, πολύ νόστιμα και άψογα σερβιρισμένα τα sushi rolls με surimi και μαγιονέζα wasabi, θα μπορούσαν να σταθούν σε κάθε αξιοσέβαστο fine dining εστιατόριο. Δίπλα τους έφτασε και το ένα από τα δύο πιάτα ημέρας, που ήταν και πάλι sushi, με γαρίδες και σάλτσα teriyaki. Πιστεύω ότι ο Τάσος σκέφτηκε πολύ έξυπνα, εντάσσοντας ασιατικές γεύσεις στο μενού του. Ξεφεύγει από το κλασικό μοτίβο των wine bars και δίνει τη δυνατότητα και σε εκείνους που δεν αγαπούν τα τυριά και τα αλλαντικά να απολαύσουν ένα νόστιμο πιάτο με το κρασί τους.
Και αφού αναφέρθηκαν τα τυριά και τα αλλαντικά, να πω ότι στο Barrique μπορεί κάποιος να απολαύσει μια ποικιλία τυριών, όπως τα briscola, Μonte 27 και τσαλαφούτι από το Καρπενήσι, αλλά και αλλαντικών, π.χ. χοιρινή coppa, jamón serrano και chorizo. Επίσης, υπάρχει πιάτο με Pecorino Moliterno al Tartufo και μέλι, όπως και εξαιρετικό ελληνικό μοσχαρίσιο παστράμι από τον αλλαντοποιό Τσιανάβα, που ξεχωρίζει για τη γεύση του.
Το τελευταίο πιάτο που δοκιμάσαμε, και που ήταν επίσης ένα από τα πιάτα ημέρας, ήταν το σπετζοφάι μέσα σε φωλιά κανταϊφιού πάνω σε μους αβοκάντο και κόλιανδρου. Ωραίο λουκάνικο από μοσχαρίσιο κρέας και μαύρο σκόρδο, ψιλοκομμένο, ανάμεσα σε πιπεριές και κρεμμύδια, είναι ένα από τα πιάτα που θα είχε λόγο να καθιερωθεί στο χειμερινό μενού. Κλείσαμε το δείπνο μας με μια σοκολατίνα με crumble καρύδας, σιρόπι σοκολάτας και coulis από φρέσκα ρόδια, που μας ενθουσίασε και μας κέρδισε με τη φινετσάτη εμφάνισή του.
Το Wine Barrique είναι από τα μαγαζιά που θα ήθελε κάποιος να το κάνει στέκι. Η ήρεμη δύναμή του και η φιλοξενία του είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται κάποιος μετά τη δουλειά ή τις ημέρες εκείνες που θέλει να γευτεί κάτι σίγουρα νόστιμο και ξεχωριστό με το κρασί του. Στα άμεσα σχέδια της Άννας και του Τάσου είναι η προσθήκη κι άλλων ετικετών κρασιού. Κάπως έτσι το Barrique έκανε τον Υμηττό οινικό προορισμό κι εγώ βρήκα ένα πολύ καλό λόγο να βρίσκομαι συχνά στην περιοχή του.
Wine Barrique, Πλατεία Υμηττού 1, Υμηττός, 2107623557, Facebook, Instagram
σχόλια