Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Στη λιγότερο διαφημισμένη πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες το νέο wine bar του Μιχάλη Παπατσίμπα.
0

Τραπεζάκια στον πεζόδρομο ιδανικά σημαίνουν ελαφρύ αεράκι, χαλαρό χάζεμα των περαστικών και της φασαρίας της πόλης από ασφαλή απόσταση, κάπου στο βάθος, ενώ πίνεις και τσιμπάς, όμως πολλές φορές δυστυχώς μεταφράζονται σε μια καρέκλα δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κανονική βαβούρα. Η ωραία θέση του Materia Prima του επιτρέπει να ανήκει στη πρώτη κατηγορία.


Στη λιγότερο διαφημισμένη πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες το νέο wine bar του Μιχάλη Παπατσίμπα, γνωστού στον χώρο του κρασιού από τη δουλειά του παλιότερα στο Oinoscent και έπειτα στο πρώτο Materia Prima στο Κουκάκι.


Δυο δρόμους πάνω από τη Σπύρου Μερκούρη υπάρχει ατμόσφαιρα φιλικής γειτονιάς, φημισμένο εκμέκ με τσουρέκι και ένας πολύ κουλ μανάβης που φέρνει τα καλύτερα. Ο νέος γείτονας τώρα προτείνει ένα ολοκληρωμένο concept με κρασί, μερικά επιλεγμένα πιάτα, delicatessen αλλά και καφέ για τις πρωινές ώρες.

Δεξιά και αριστερά από την κομψή είσοδο μιας πολυκατοικίας βρίσκονται οι δύο ξεχωριστοί χώροι του μαγαζιού – εξίσου απλοί και ανεπιτήδευτοι. Στον έναν στεγάζεται το deli και στον άλλον η χαρακτηριστική μαρμάρινη μπάρα που είναι ντυμένη με ψάθα καθώς και η ανοιχτή, διακριτική κουζίνα. Τα περισσότερα καθίσματα, πάντως, απλώνονται στον πλαϊνό πεζόδρομο.

Αν κατέβεις στο υπόγειο του μαγαζιού, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 300 περίπου ετικέτες που διατίθενται σε φιάλη. Οι φιάλες, όπως και τα προϊόντα του delicatessen προσφέρονται και για take away, σε χαμηλότερες τιμές.

Ενθουσιώδες αλλά καθόλου πιεστικό, το σέρβις θα σε καθοδηγήσει με επιτυχία στο κρασί που σου ταιριάζει. Αν θες να μάθεις για το βιογραφικό του ροζέ σου, θα σου το δώσουν με χαρά, αν όχι, θα σε αφήσουν να μεθύσεις με την ησυχία σου.

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Δεξιά και αριστερά από την κομψή είσοδο μιας πολυκατοικίας βρίσκονται οι δύο ξεχωριστοί χώροι του μαγαζιού – εξίσου απλοί και ανεπιτήδευτοι. Φωτο: @despi_naka (instagram)


Ο κατάλογος αποτελείται από δύο σελίδες στις οποίες θα βρεις 30 περίπου κρασιά που σερβίρονται σε ποτήρι (ξεκινώντας από τα 5 ευρώ) και θα αλλάζουν τακτικά, δίπλα σε μια ντουζίνα συνοδευτικά με λογικές τιμές. Τα ελληνικά κρασιά καταλαμβάνουν τη δική τους ξεχωριστή κατηγορία (ανάμεσά τους και σπάνιες ποικιλίες όπως το Βοστιλίδι και το Λιάτικο).

Υπάρχει και μια κατηγορία με τίτλο «Not the usual suspects», όπου προτείνονται κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες και περιοχές που αξίζουν την προσοχή σου. Αν κατέβεις στο υπόγειο του μαγαζιού, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 300 περίπου ετικέτες που διατίθενται σε φιάλη. Οι φιάλες, όπως και τα προϊόντα του delicatessen (taleggio, asiago, τυράκι Τήνου, τσεμπέρι Ιθάκης, αλάτια, chutneys κ.ά.) προσφέρονται και για take away, σε χαμηλότερες τιμές.

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Burrata, καψαλισμένα ντοματίνια και αντζούγιες. Φωτο: @despi_naka (instagram)


Ένα πιάτο με burrata, καψαλισμένα ντοματίνια και αντζούγιες εμφανίζεται στο τραπέζι. Μετά ένα brioche με roast beef, μαγιονέζα tonnato (με τόνο, αντζούγια, κάπαρη) και ξινό λάχανο, εμπνευσμένο από το κλασικό ιταλικό πιάτο vitello tonnato. Με μόλις 1,5 ευρώ δοκιμάζεις το πιο εθιστικό συνοδευτικό: ζεστό ψωμί με καπνιστό βούτυρο.


Στο μενού υπάρχουν ακόμα: carpaccio μόσχου, μια εκδοχή του αργεντίνικου σάντουιτς choripan αλλά και μερικές vegetarian επιλογές όπως οι χειροποίητες παπαρδέλες cacio e pepe και το χούμους ρεβιθιών.


Όσο η ώρα περνάει και τα παιδιά αφήνουν τη διπλανή παιδική χαρά για να πάνε στα σπίτια τους ο κόσμος πληθαίνει στο Materia Prima και σιγά σιγά απλώνεται στα σκαλιά και τα πεζούλια της πλατείας που έχει πλέον το δικό της προσγειωμένο και ενημερωμένο σημείο για κρασί.

Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και καπαρόφυλλα. Φωτο: @despi_naka (instagram)
Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: @despi_naka (instagram)
Materia Prima: Νέο, ενημερωμένο και ανεπιτήδευτο wine bar στην Πλατεία Μεσολογγίου Facebook Twitter
Φωτο: @despi_naka (instagram)


Materia Prima wine | bistro | deli

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι

Ωράριο λειτουργίας: 10:00.-00:30, Δευτέρα κλειστά

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντίνος Στεργίδης: «Το ελληνικό κρασί δεν έχει εχθρούς παρά μόνο φίλους»

Γεύση / Ντίνος Στεργίδης: «Το ελληνικό κρασί δεν έχει εχθρούς παρά μόνο φίλους»

Ο πρωτεργάτης της οινοδημοσιογραφίας στην Ελλάδα και ιδρυτής της ετήσιας έκθεσης ελληνικών κρασιών «Οινόραμα» μιλά στη LiFO με αφορμή τη φετινή διοργάνωση που κλείνει αισίως 26 χρόνια επιτυχημένης πορείας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM