The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter
0

 

1888. Στο λιμάνι του Πειραιά ένας άνδρας εντοπίζει ένα μετάλλιο στο μέρος όπου εγείρονται τα θεμέλια του καινούριου αποστακτηρίου του. Επάνω στο μετάλλιο είναι χαραγμένος ο πολεμιστής της Σαλαμίνας, σύμβολο της μάχης του 480 π.χ.

 .

Το όνομα του άνδρα είναι Σπύρος. Εξερευνητής, με ιδιαίτερη αισθητική και γούστο, έχει μόλις αποφασίσει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία στον χώρο της ποτοποιίας.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

  .

 

Η όμορφη αυτή ιστορία επρόκειτο να γίνει και η αφετηρία μιας διαδρομής που θα έκανε γνωστό ένα ποτό από την Ελλάδα, σε διάφορα μέρη του πλανήτη, μέσα από μια λέξη. METAXA. Όσο για τον Σαλαμινομάχο; Αυτός θα γινόταν μία εικόνα, βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση, η οποία έμελλε να συντροφεύει τις εκλεκτές στιγμές της ζωής μας για χρόνια. Σήμερα πια, μπορείς να γευτείς την ιστορία του σε κάθε γουλιά, τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, σε κάθε ποτήρι που γεμίζεις και τις μεγάλες στιγμές της, κάθε φορά που τσουγκρίζεις στην υγειά των δικών σου.

.

«Η Προετοιμασία»
Η ιστορία ξεκινά με δύο αδέρφια, τον Σπυρίδωνα και τον Ηλία Μεταξά. Οι δυο τους ιδρύουν για πρώτη φορά μια ομόρρυθμη επιχείρηση με την επωνυμία τους, η οποία γρήγορα παρουσιάζει ανοδική πορεία, ενώ το 1893, ο μικρότερος, Αλέξανδρος Μεταξάς, μπαίνει στην ομάδα. Ο Σπύρος, μέσα από τα ταξίδια του, ανακαλύπτει διαφορετικά οινοπνευματώδη και κρασιά από όλο τον κόσμο, όμως το όραμα του είναι να δημιουργήσει ένα μοναδικό ποτό, απαλό και έντονο, αφού τα ποτά τα εποχής στερούνται αρώματος και χαρακτήρα.

.

Υπό τις οδηγίες του, το 1885 η εταιρία, με κεφάλαιο 100.000 δραχμών, ορίζεται ως η μια από τις πιο εξελιγμένες και σημαντικές ομόρρυθμες εταιρίες του είδους.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

Ο άντρας λοιπόν, με το όνομα Σπυρίδωνας είναι ο πρώτος Έλληνας πίσω απ' τη συγκεκριμένη παραγωγή και τη βιομηχανία. Αυτός που πυροδότησε την ανάπτυξη του κλάδου της κονιακοποιίας μέσα από το καθαρό απόσταγμα από σταφύλι. Λίγο πριν σβήσει ο αιώνας, οι κόποι και η ευφυΐα του, έχουν ήδη κατακτήσει την Ελλάδα. Σειρά έχει το εξωτερικό.

.

«Έξω απ' το βαρέλι»

Η βιομηχανία βρήκε γρήγορα τον δρόμο για «ταξίδια» πέρα από τα σύνορα. Οι ξένες αγορές διαδέχονταν η μία την άλλη, με τους ελληνικούς πληθυσμούς να καθιστούν το ΜΕΤΑΧΑ, κάτι παραπάνω από περιζήτητο, σε διάφορες χώρες. Στο «Πανελλήνιον λεύκωμα εθνικής εκατονταετηρίδος 1821-1921», μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον ρόλο που έπαιξε ο ελληνισμός στο εξωτερικό όσον αφορά το πώς «αγκαλιάστηκε» το προϊόν. Εκεί αναφέρεται ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ήταν από τις πιο πρόθυμες χώρες για την αγορά και κατανάλωση των θαυμάσιων Ελληνικών προϊόντων, με τον Ελληνισμό στα μέρη αυτά, να δέχεται το εθνικό προϊόν με χαρά, θεωρώντας το ως σύνδεσμο με τη μητέρα Ελλάδα. Μετά την Αίγυπτο σειρά έχει η Παλαιστίνη και η Συρία, έπειτα η Ρουμανία και τέλος η Ρωσία, που μετά την αλλαγή του αιώνα άρχισε να δέχεται το METAXA, φτάνοντας στο σημείο να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες αγορές. Όμως κορυφαία και σημαντικότερη ήταν η Αμερική. Για την ιστορία, το 1916 στη «χώρα των ευκαιριών» η εισαγωγή ανέρχεται στα 36.000 κιβώτια.

Με τη γεύση του ήδη ευρέως διαδομένη, η επόμενη φάση για τον Οίκο Μεταξά, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

Τον μόχθο των προηγούμενων έπρεπε να διαδεχθούν επ' άξια οι επόμενοι και να βάλουν το δικό τους στοιχείο στη γεύση του μοναδικού αυτού αποστάγματος. Το 1909 ο ιδρυτής του «Οίκου Μεταξά» πεθαίνει και τη θέση του αναλαμβάνει η χήρα του, Δέσποινα Μεταξά, όπως λίγο αργότερα και ο Αλέξανδρος, ενώ το 1913, ο γιος του Σπυρίδονα Μεταξά, μπαίνει συνέταιρος και μετέπειτα διευθυντής. Υπό την καθοδήγηση του, η εταιρία λαμβάνει διεθνή αναγνώριση, με σημαντικά βραβεία της εποχής, όπως το Μέγα Βραβείο Grand Prix, στη διεθνή έκθεση του Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. Τα φώτα της παγκόσμιας ποτοποιίας είναι στραμμένα στην προσπάθεια αυτή, που πριν από περίπου σαράντα χρόνια είχε κάνει τα πρώτα της βήματα, και που σήμερα έχει φτάσει κερδίζει τη μία αναγνώριση μετά την άλλη. Επόμενος σταθμός η Ισπανία. Οι εμπορικοί δεσμοί επιτυγχάνονται. Το METAXA δε σταματά, ακόμη κι όταν στα επόμενα χρόνια, η ιστορία βάλει τα δικά της εμπόδια.

Τα χρόνια περνούν και το 1968 κατασκευάζεται το καινούριο εργοστάσιο, στην Κηφισιά. Η κατάσταση της εποχής και η εξέλιξη της αγοράς δείχνουν τον δρόμο για μια ακόμη λαμπρή φάση στις εξαγωγές. Οι εταιρίες του εξωτερικού αναζητούν συνεργασίες, το METAXA φιγουράρει σε μεγάλες διαφημιστικές θέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και το μοναδικό αυτό ποτό εκτοξεύεται. Μέχρι σήμερα, η πορεία του είναι λαμπρή, όμως τα μυστικά του είναι εκείνα που συνεχίζουν να το κάνουν ξεχωριστό.

.

«Σερβίρισμα»

Στα βόρεια της Αθήνας, μέσα στα σκοτεινά κελάρια, το METAXA συνεχίζει να κουβαλάει στη γεύση του, ακόμη και σήμερα, όλη την κληρονομιά του Σπύρου Μεταξά, ενώ στη Σάμο, το μέρος από το οποίο μόνο τα καλύτερα αρωματικά κρασιά επιλέγονται από τους ανθρώπους της εταιρίας, τα σταφύλια Μοσχάτο είναι πολύτιμα. 

Εκεί, ο METAXA Master, Κωνσταντίνος Ράπτης, ένας από τους πέντε της ιστορίας από το 1888, κάνει την επιλογή του, και, αφού ωριμάσουν, αποφασίζει ότι είναι έτοιμα να αποθηκευτούν σε δρύινα βαρέλια Λιμουζίν.

.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter
Κωνσταντίνος Ράπτης

.

Τα μεσογειακά βότανα είναι αυτά που βάζουν την τελευταία πινελιά, σε αυτό που αποτελεί μια από τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, ιδανική για μοναδικές στιγμές.

.

Don't drink it, explore it
Με μια αίσθηση από φλούδα πορτοκαλιού, καφέ, σοκολάτα και καβουρδισμένη βελανιδιά, το METAXA 12 Αστέρων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι στα προϊόντα της εταιρίας. Πίνεται σκέτο ή με έναν πάγο, προκειμένου να περάσουν με τον καλύτερο τρόπο στη γεύση του, όλα αυτά που εκπροσωπεί. Με πάνω από 130 χρόνια ιστορίας, με ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ένα όραμα, με ένα σύμβολο το οποίο από τη μέρα που βρέθηκε, στα θεμέλια ενός εργοστασίου κάπου στον Πειραιά, ορίζει τις μεγάλες στιγμές της ζωής μας, το ΜΕΤΑΧΑ είναι κάτι παραπάνω από μια απόλαυση. 

.

 

 

Από την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο, το ταξίδι του στην ιστορία περνάει μέσα στη γεύση του. Εξερευνήστε το.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

The METAXA Legacy: Η ιστορία και τα μυστικά του ελληνικού ποτού που κατέκτησε τον κόσμο Facebook Twitter

.

..............................

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ