Συνταγή για πανεύκολη, τραγανή και αρωματική ψευτοσπανακόπιτα

Συνταγή για πανεύκολη, τραγανή και αρωματική ψευτοσπανακόπιτα Facebook Twitter
Η ψευτοσπανακόπιτα δεν έχει σπανάκι αλλά έχει όλα τα άλλα που κάνουν τη σπανακόπιτα νόστιμη.
0





Η ΨΕΥΤΟΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
αλλά έχει όλα τα άλλα που κάνουν τη σπανακόπιτα νόστιμη, όπως φινόκιο, μυρώνια, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια, καυκαλήθρες κ.λπ., υλικά που μπορούν να σας ξεγελάσουν και να νομίζετε ότι πράγματι τρώτε σπανακόπιτα ενώ τρώτε μόνο τις νοστιμιές της και το φύλλο της, τα δύο μέρη της, δηλαδή, που την κάνουν τόσο αρωματική και τραγανή. Ειλικρινά, τώρα, ποιος νοιάζεται για το άνοστο, φρέσκο σπανάκι που θέλει μια ώρα δουλειά πριν μπει στη γέμιση;

Τα φύλλα γιουφκά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή της διατηρούνται ελαστικά μόνο πέντε μέρες μετά την αγορά τους, μετά γίνονται εύθραυστα και δύσκολα στη χρήση τους και ως έτσι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Έχουν διάμετρο κοντά στα 30 εκατοστά, συγκλονιστικό αλλά και απαγορευτικό μέγεθος, αν σκεφτείτε ότι κάθε σπίτι μπορεί να μην έχει 4 ή 14 άτομα να ταΐσει με μία τόσο μεγάλη πίτα, που το φύλλο της επιβάλλει να ψηθεί σε μεγάλο στρογγυλό ταψί.

Εκτός αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσουν τόσο οι πίτες, που μπορείτε να την τρώτε κάθε μέρα για μια βδομάδα, ή στους τυχερούς που τους αρέσει να μοιράζονται την πίτα τους. Και οι δυο είναι καλοί λόγοι για να τη φτιάξετε.

Τα φύλλα γιουφκά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή της διατηρούνται ελαστικά μόνο πέντε μέρες μετά την αγορά τους, μετά γίνονται εύθραυστα και δύσκολα στη χρήση τους και ως έτσι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη.

Υλικά

5 φύλλα γιουφκά (1 πακέτο)

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια με αρκετό από το πράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 μάτσο μυρώνια και ένα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα

1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο (με τα τριχοειδή φύλλα του)

4 αυγά ελαφρά χτυπημένα και ελάχιστα αλατισμένα

¼ της κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση και ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

1 κιλό πικάντικη φέτα Κεφαλονιάς ή Παρνασσού, χονδροσπασμένη

3 κ.γ. πιπέρι μαύρο, τουλάχιστον

1 τσικ αποξηραμένο δυόσμο


Και για τη διακόσμηση της πίτας:

1 φλυτζάνι γεμάτο σουσάμι, ηλιόσπορους, μαυροκούκι, κολοκυθόσπορους

Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί στρογγυλό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στη ρύθμιση με αέρα. Πλένουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά, τα στραγγίζουμε αλλά δεν τα στίβουμε. Τα ψιλοκόβουμε σε μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το λάδι και τα ανακατεύουμε απαλά με πιρούνι. Το μείγμα μας είναι ελαφρύ και υγρό.

Σε καλά λαδωμένο ταψί ακουμπάμε το πρώτο φύλλο τεντωμένο καλύπτοντας τα πλαϊνά του ταψιού. Το λαδώνουμε και ακουμπάμε το δεύτερο τσαλακωμένο στη μέση.

Ρίχνουμε το μισό μίγμα στο ταψί, σκεπάζουμε με ένα αλάδωτο τσαλακωμένο φύλλο και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό μίγμα.


Σκεπάζουμε με ένα τσαλακωμένο φύλλο, το λαδώνουμε και ακουμπάμε το πέμπτο και τελευταίο τεντωμένο φύλλο. Το λαδώνουμε προσέχοντας να διπλώσουμε καλά τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω και να τις βολέψουμε όμορφα στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού «κλείνοντας» έτσι με ασφάλεια το μίγμα μέσα στην πίτα.

Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλιδιστά, ραντίζουμε με νερό αφήνοντας έτσι το φύλλο 10 λεπτά να μαλακώσει, τα υπόλοιπα φύλλα θα μαλακώσουν από τα υγρά των λαχανικών. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι η πίτα να ξεκολλάει από τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματά της, όταν το κουνάμε. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε και σερβίρουμε.

Ακούστε το podcast γεύσης της ΤwoMinutes Angie με θέμα της πίτες και τη συνταγή της ψευτοσπανακόπιτας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;

Radio Lifo / Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;

Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου λατρεύει τις πίτες όλων των χωρών και όλων των ειδών. Σ' αυτό το podcast εξηγεί γιατί τα φύλλα γιουφκά μπορεί και να είναι τα ιδανικά για σπιτικές πίτες και δίνει μια πανεύκολη συνταγή για ψευτοσπανακόπιτα.
TWOMINUTES ANGIE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ