MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές»

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό;
0



ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!
Οι πρώτες auditions ολοκληρώθηκαν!


Kαι έχουμε ήδη τους πρώτους έξι παίκτες που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο σπίτι. Κι άλλους δεκαπέντε που θα ξαναδιαγωνιστούν μεταξύ τους, για μία ακόμα φορά, σαν δεύτερη ευκαιρία, σε μελλοντικά επεισόδια στο τελικό bootcamp!

Μας είχαν προϊδεάσει ότι όλα θα είναι διαφορετικά αυτήν τη σεζόν και περίμενα κι εγώ να δω φαντασμαγορικές αλλαγές. Παίξαμε «Βρείτε τις 5 διαφορές στις δύο εικόνες» καθώς το βλέπαμε το παιχνίδι και μηδέν εις το πηλίκον.

Η μόνη αλλαγή που διάβασα βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, καθώς food stylist της εκπομπής αναλαμβάνει ο καταξιωμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος. Oι παίκτες του ριάλιτι είναι απίστευτα τυχεροί που θα μάθουν από τους καλύτερους μέντορες/δάσκαλους, τον σεφ Χαραλαμπόπουλο και, βέβαια, τον καθιερωμένο πια σεφ Νίκο Θωμά πώς να δημιουργούν και να διακοσμούν, πώς να στήνουν ένα πιάτο και όλα τα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας που αν δεν έμπαιναν στο παιχνίδι, ίσως ποτέ δεν θα τα διδάσκονταν δωρεάν. Έχω πει ότι το να ενταχθείς στο «MasterChef» είναι σαν να έκανες ένα Master στη μαγειρική, ακόμα κι αν δεν έχεις τελειώσει σχολή.

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν;

Διαφορά είδα, όμως, στη συμπεριφορά των κριτών. Ίσως να είναι και σκηνοθετική, δεν λέω.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter


Το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, Πάνος Ιωαννίδης, έχει γλυκάνει απίστευτα πολύ! Αισθάνομαι ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστος από πέρσι, μάλλον λόγω κορωνοϊού. Δεν είναι μόνο τα χαμόγελα που απλόχερα μας χάρισε αλλά και η κρίση του απέναντι στους παίκτες.


Ο θείος Λεό για μένα είναι έτοιμος να κάνει την τελική στροφή και να ασχοληθεί πια μόνο με τη μουσική. Αν ήμουν παραγωγός, θα του είχα προτείνει ήδη εκπομπή μουσικής στην τηλεόραση. Το Samano Radio σκίζει κι εκείνος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γνώσεις του. «Μουσική Βιβλιοθήκη» είναι ο άνθρωπος, τι να λέμε τώρα;


Το τραγούδι «Πρώτο φθινόπωρο» του Βαγγέλη Κορακάκη μάς χάρισε με το που ξανανταμώσαμε.

Ό,τι φαντάστηκα ήταν απάτη
κι αν κάτι έλπιζα, έχει χαθεί
τέτοιο φθινόπωρο χωρίς αγάπη
τέτοιο φθινόπωρο μην ξαναρθεί


Τέτοιο φθινόπωρο με πανδημία, όντως να μην ξανάρθει, σεφ!

Το αφιέρωσε στο πιάτο της βουδίστριας Χριστίνας, που πήρε μάλιστα και την πολυπόθητη ποδιά, και παρουσίασε το πιάτο της σαν να ήταν δασκάλα στο «Εμείς και ο κόσμος».


Τέλος, ο σεφ Κοντιζάς. Έχει φύγει εντελώς πλέον η μάσκα της περσόνας του αυστηρού Sensei και έχει γίνει η γλυκιά φατσούλα από τα Άνω Πορόια.

Ως παρορμητική που είμαι, έχω ξεχωρίσει ήδη ποιον θα υποστηρίξω με σθένος φέτος. Τη Μαρία! Τι κορίτσι είναι αυτό; Σεμνή, ταπεινή, με μάτια γεμάτα όρεξη για τη μαγειρική. Το πιάτο της, με το που το είδα, έτρεξαν τα σάλια μου!

Προς το παρόν, από τους παίκτες που πήραν ποδιές, τα κορίτσια σκίζουν. Καιρός μας δεν ήταν; Με τόσα που γράψαμε πέρσι, νομίζω ότι η παραγωγή έλαβε το μήνυμα.


Η Ηρώ, τι τυπάκι τρελό είναι αυτό; Την πάω με σφαίρες την τσαούσα Κρητικιά. Έχει αυτοπεποίθηση που σπάει κόκαλα ξεκοκαλισμένης πάπιας.


Η Μαρίνα, πάλι, να αφήσει το οκτάμηνο για να πάει στο «MasterChef»; Ελπίζω η διαφήμιση να βοηθήσει το εστιατόριο που έχει μαζί με τον σύζυγό της.


Ο Κωνσταντίνος πολύ μου άρεσε επίσης. Το πιάτο του, μοντέρνο, πρωτότυπο, με προχωρημένες τεχνικές. Ελπίζω στο μέλλον να μας δείξει πολλά πιάτα που θα μας κάνουν να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;

Άφησα τελευταίο τον Στέφανο. Ο άνθρωπος αυτός είχε πάει στο ριάλιτι μαγειρικής του λατρεμένου σεφ Τσιοτίνη, είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο, αλλά προφανώς δεν του έφτασε! Θέλει να πάρει κι άλλο. Να θυμίσω ότι κριτής σ' εκείνον τον τελικό ήταν ο σεφ Ιωαννίδης. Επίσης, στην τελική τριάδα ήταν ο Σταύρος Βαρθαλίτης, ο οποίος έχασε από τον Στέφανο. Βουλιμία για τηλεόραση ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών, Στέφανε;


Αν ήμουν σεναριογράφος τηλενουβέλας, θα έκανα πολλά σενάρια. Αλλά επειδή είμαι μια απλή τηλεθεάτρια εν μέσω πανδημίας, δεν επικροτώ ότι στερήθηκε κάποιο άλλο νέο παιδί μια ευκαιρία. #γνώμη_μου.

Δεν αναλύω τους παίκτες που θα ξαναπάνε στα bootcamps, για να μη μακρηγορώ. Έχω σημειώσει κάποιους που μου άρεσαν και κάποιους που δεν μου άρεσαν. Θα τους κρίνουμε στο μέλλον. Στενοχωρήθηκα πιο πολύ όμως, και βάζω ένα το κρατούμενο, που δεν έβαλαν στο παιχνίδι τη Νίνα. Σαφώς ήταν εξαιρετικό το πιάτο της και το έκριναν αυστηρά επειδή ήταν, λέει, μόνο ένα ταρτάρ. Το πιάτο της ήταν πίνακας ζωγραφικής και η ίδια ταμάμ για να μπει στο παιχνίδι. Αλλά, τηλεόραση βλέπουμε. Αυτό που έγινε με τη Νίνα μάς το θύμισε. Δεν πρόκειται περί διαγωνισμού του Chef's Club. Η τηλεθέαση κερδίζει, όχι η γεύση.

————————————————


ΠOΣΟ ΧΑΡΗΚΑ που η Μαρία έκανε μια τόσο παλιά παραδοσιακή γαλλική συνταγή και την πέτυχε. Έδειξε πόσο είχε κοπιάσει για να φτάσει στα bootcamps. Σχεδόν δεν το πίστευα. Τόσο, που ρώτησα για να βεβαιωθώ τι έβλεπα. Για κάποιον λόγο η παραγωγή δεν έγραψε τίτλους στα πιάτα που βλέπαμε. Είναι κι αυτό, ως φαίνεται, κομμάτι των «αλλαγών».

Οι φουσκωτές πατάτες, οι «Pommes soufflées», είναι σίγουρα ο πιο δύσκολος τρόπος παρασκευής πατάτας και πρέπει να ξέρεις πολύ καλά να μαγειρεύεις για να τις πετύχεις. Βρήκα μια συνταγή στο αγαπημένο μου βιβλίο γαλλικής κουζίνας της Madame Saint-Ange του 1925.


Αλλά τελικά σας δίνω τη συνταγή του 1976, από το βιβλίο του Paul Bocuse, «La cuisine du marché» (σελ. 363).

MasterChef: Οι πρώτοι 6 που μπαίνουν στο σπίτι και πώς να φτιάξετε «πατάτες φουσκωτές» Facebook Twitter
Pommes soufflées


Πατάτες φουσκωτές

Καθαρίζουμε τις πατάτες, χωρίς να τις πλύνουμε. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους 3 mm, οπωσδήποτε με μαντολίνο, καθώς έχει μεγάλη σημασία να έχουν όλες το ίδιο πάχος. Μετά τις σχηματίζουμε με στρογγυλό τσέρκι, για να έχουν όλες ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Τις πλένουμε σε δροσερό νερό, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά με πετσέτα.

Ετοιμάζουμε δύο φριτέζες, με δύο διαφορετικές θερμοκρασίες. Η πρώτη να έχει 150 βαθμούς και η δεύτερη 190 βαθμούς. Στην πρώτη θα τηγανίσουμε τις πατάτες για περίπου 7 λεπτά. Ανακατεύουμε το λάδι συχνά, κουνώντας το καλάθι μπρος-πίσω με προσοχή, γιατί δεν θέλουμε να τραυματίσουμε τις πατάτες. Μόλις αναδυθούν στην επιφάνεια, τις μαζεύουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα-αράχνη και μόλις στραγγίξουν λίγο, τις βουτάμε αμέσως στη δεύτερη φριτέζα, όπου έχουμε σταθμίσει τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Εκεί οι πατάτες θα χρυσίσουν και θα φουσκώσουν. Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητική πετσέτα. Σερβίρουμε αμέσως με πλούσιο θαλασσινό αλάτι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ