Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πάντα ήξερα που βρίσκονταν οι σοκολάτες στο σπίτι της γιαγιάς. Άλλωστε, για κανένα παιδί δεν είναι πραγματικά κρυφή αυτή η θέση. Ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, οι γιαγιάδες να μην το κάνουν και πολύ δύσκολο να τις βρεις - ίσως θέλουν να στις δώσουν, αλλά δε θέλουν να σε κακομάθουν κιόλας. Όπως και να 'χει, το πακέτο με τις μπλε σοκολάτες είχε μία και μοναδική θέση στο ντουλάπι δίπλα από το ψυγείο κι εγώ δεν τις στερήθηκα ποτέ.

Είτε στα γλυκά της γιαγιάς, είτε σκαρφαλώνοντας στον πάγκο της κουζίνας για να φτάσω το ντουλάπι, όσο η γιαγιά και ο παππούς κοιμόνταν για μεσημέρι - ή αλλιώς η παγκόσμια ώρα της σκανταλιάς - μία σοκολάτα Υγείας Παυλίδης υπήρχε μόνιμα στο χέρι μου, φανερά ή κρυφά. Η γεύση της, πάντα τόσο χαρακτηριστική, μπορεί να με μεταφέρει σε δευτερόλεπτα σε εκείνα τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς και στην αγνή, παιδική μου ευχαρίστηση που προερχόταν απλώς από το ότι έτρωγα την αγαπημένη μου σοκολάτα.

Σίγουρα δεν είμαι η μόνη. Από τους παππούδες, μέχρι τους γονείς, μέχρι τους φίλους στο σήμερα, δε γνωρίζω κανέναν που να μην ξέρει ακριβώς τι γεύση έχει η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης και που να μην μπορεί να αναγνωρίσει το κλασικό της μπλε περιτύλιγμα με τα μετάλλια, από χιλιόμετρα. Κι αυτό γιατί έχει υπάρξει η πρώτη σοκολάτα των παιδικών μας χρόνων. Η σοκολάτα που μας ακολούθησε σε κάθε σημαντικό σημείο της ζωής μας, από τα φοιτητικά χρόνια, μέχρι τα απογεύματα στο γραφείο - και δεν υπάρχει αμφιβολία πως μέχρι σήμερα κάθε ένας από εμάς έχει και τη δική του προσωπική ιστορία για εκείνη.

Όπως και η ίδια η σοκολάτα, άλλωστε. Όταν ο Σπυρίδωνας Παυλίδης παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα στο εργαστήριό του «Γλυκισματοποιείον» το 1861, επρόκειτο να αλλάξει την ιστορία. Ανακαλύπτοντας πως η σοκολάτα Υγείας Παυλίδης κλείνει φέτος 160 χρόνια, μου γεννήθηκε η απορία σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε ο όρος «Υγείας» και κάπως έτσι αποφάσισα να ερευνήσω παραπάνω την ιστορία της αγαπημένης ελληνικής σοκολάτας. Όπως φαίνεται, το «Υγείας» προέκυψε, γιατί τότε ακόμη δεν υπήρχε η διαδικασία της παστερίωσης του γάλακτος - και ταυτόχρονα, το μη παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και ο Σπυρίδωνας Παυλίδης έφτιαξε τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα, για να διασφαλίσει την άριστη ποιότητα του προϊόντος, ονομάζοντάς την «Υγείας».

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Είναι πολλά εκείνα που έχουν ορίσει την ιστορία της σοκολάτας αυτής ανά τα χρόνια - ένας συνδυασμός από σημεία-ορόσημα στον χρόνο και εκατομμύρια προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει και συνεχίζουν να μεγαλώνουν με τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδης. Ακόμα και η συσκευασία της έχει την δική της ιστορία: η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κέρδισε το πρώτο της (αργυρό) μετάλλιο το 1859 στα Ολύμπια, την πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών προϊόντων.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Το 1867 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση Παρισιού, στην οποία παρουσιάζονταν καινοτόμα προϊόντα από τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής. Αργότερα, ήρθαν ακόμη δέκα μετάλλια σε άλλες μεγάλες εκθέσεις όπως τα Ολύμπια (αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1870, χρυσό και αργυρό μετάλλιο 1875, αργυρό μετάλλιο 1888), η παγκόσμια έκθεση Βιέννης (1873), η παγκόσμια έκθεση Παρισιού (χάλκινο μετάλλιο 1873, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1878, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο 1889) και άλλες.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας για μερικές μικρο-δουλειές. Ανάμεσα στα πήγαινε-έλα και στις υποχρεώσεις, έτυχε να περάσω από το εργοστάσιο της Σοκολατοποιίας Παυλίδη, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς από το 1871. Δύσκολο να μην το παρατηρήσει κανείς, δημιουργεί ακόμη το συναίσθημα του θαυμασμού για μία δημιουργία που έχει ορίσει γενιές και γενιές. Πλησίασα λίγο πιο κοντά - και κάπου εκεί ανακάλυψα και πως η οδός στην μία πλευρά του εργοστασίου έχει μετονομαστεί σε οδό «Δημητρίου Παυλίδη», τιμώντας το τελευταίο μέλος της οικογένειας Παυλίδη, που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως έμαθα αργότερα.

Την ίδια μέρα γύρισα σπίτι και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πόσο ήθελα να νιώσω και πάλι αυτό το συναίσθημα της οικειότητας και της ασφάλειας, εκείνο που ένιωθα όλα τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού ως μικρό παιδί. Πήγα στην κουζίνα - πλέον φτάνω να ανοίξω το ντουλάπι δίπλα στο ψυγείο. Πήρα την πάνω-πάνω σοκολάτα Υγείας Παυλίδη από το πακέτο και έκατσα πάνω στον πάγκο, απολαμβάνοντας κομμάτι-κομμάτι την σοκολάτα που μου χάρισε τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

Μία ιστορία αναμνήσεων μέσα από την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 9.4.2021

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ