Καλλιεργώντας λουλούδια που τρώγονται στο Λιτόχωρο Πιερίας Facebook Twitter
Στην Olympus Fields, η επιθυμία να πάνε την δουλειά τους ένα βήμα πιο πάνω, έφερε την καλλιέργεια των εδώδιμων ή βρώσιμων λουλουδιών.

Καλλιεργώντας λουλούδια που τρώγονται στο Λιτόχωρο Πιερίας

0

Η Κατερίνα Καλαμπάκα και ο Κώστας Γκουτέλιας γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και, αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Δασολογία και τη Χημεία αντίστοιχα, μπήκαν στη διαδικασία αναζήτησης εκείνης της εργασίας που θα τους έδινε προοπτικές, θα κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον τους και θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής τους. Το Λιτόχωρο, ο τόπος όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Κατερίνα, φαινόταν να έχει καλές προοπτικές για να φτιάξουν κάτι δικό τους, που θα μπορούσε να τους δίνει χαρά με την εξέλιξή του και θα εξασφάλιζε το μέλλον τους.

Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που ονειρεύονται τη ζωή στην επαρχία, αλλά λίγοι αυτοί που το τολμούν. Αν σκεφτείς τον κόπο που χρειάζεται, τον αναγκαίο χρόνο αναμονής μέχρι να δεις τους καρπούς της δουλειάς σου αλλά και τις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής εξοχής, δεν τους αδικώ. Για να φύγεις μακριά από την πόλη και να δημιουργήσεις μια επιχείρηση, πρέπει να έχεις κότσια ή τρέλα. Το ζευγάρι αυτό φαίνεται πως έχει και τα δύο, αλλά περισσότερο έχει όρεξη για δημιουργία, πείσμα και όραμα. Έτσι, το πλάνο τους για απόδραση στην Πιερία ξεκίνησε γύρω στο 2013.

Από τη στιγμή που έμαθα για την ιστορία και γνώρισα τα προϊόντα τους, έβαλα σκοπό να τους επισκεφτώ και να δω τις καλλιέργειές τους από κοντά. Η επιθυμία μεγάλωσε με την άφιξη της άνοιξης, που είναι η εποχή της συγκομιδής, και σκεφτόμουν ολάνθιστα λιβάδια με δεκάδες αρώματα. Δυστυχώς, η πανδημία άλλαξε τα σχέδιά μου, αλλά δεν άντεξα να μην επικοινωνήσω με τα παιδιά και να μάθω τηλεφωνικώς όλα εκείνα που ήθελα.

Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος πως τα λουλούδια έχουν μια τρομερή δύναμη. Ομορφαίνουν ένα πιάτο με απλό και άμεσο τρόπο. Και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού. Η γεύση τους, στα περισσότερα είδη, δεν είναι ικανή για να επηρεάσει το πιάτο. Είναι υπέροχο, όμως, να τα βλέπεις σε ένα ζεστό ρόφημα, πάνω σε μια σαλάτα, σε γλυκά ή ακόμα και πάνω σε ένα πιάτο spaghetti.


«Την ιδέα την έριξε η Κατερίνα» μου λέει ο Κώστας και συνεχίζει: «Λόγω σπουδών, είχε μεγάλη επαφή με το περιβάλλον και γενικότερα το οικοσύστημα και η προοπτική να εκμεταλλευτούμε το κτήμα που είχε στην Πιερία ήταν εξαιρετική. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την καλλιέργεια των βοτάνων για πολλούς λόγους. Αρχικά, τα αγαπούσαμε ανέκαθεν και ξέραμε ότι υπάρχουν κάποια είδη αυτοφυούμενα στην περιοχή, οπότε φανταστήκαμε ότι η καλλιέργεια θα μπορούσε να αποδώσει. Εξάλλου, τα βότανα χρησιμοποιούνται με πάρα πολλούς τρόπους, π.χ. σε αφεψήματα ή αιθέρια έλαια, και υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον».

Καλλιεργώντας λουλούδια που τρώγονται στο Λιτόχωρο Πιερίας Facebook Twitter
Τα εδώδιμα, βρώσιμα λουλούδια προέκυψαν μετά από παραγγελία πελάτη του εξωτερικού.

Συνεχίζουμε την κουβέντα μας και καταλαβαίνω πως τα παιδιά έπεσαν στα βαθιά κατευθείαν. Δεν υπήρχε οικογενειακό background και όλα έπρεπε να δοκιμαστούν από την αρχή. Κάποια στρέμματα που είχαν ελιές δεν υπήρχε λόγος να θυσιαστούν για νέες καλλιέργειες, έτσι ένα χωράφι ενός στρέμματος ήταν ό,τι έπρεπε για να γίνει η πρώτη προσπάθεια.

Οι τέσσερις πρώτες καλλιέργειες έγιναν με τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, φασκόμηλο και ρίγανη και η πρώτη συγκομιδή ήρθε το καλοκαίρι του 2013 με ποσότητες μικρές, αλλά ικανές για να δειγματίσουν τα προϊόντα τους. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες που θα οδηγούσαν στη βιολογική πιστοποίηση. Φαντάζομαι τη διαμονή και την καθημερινότητά τους ειδυλλιακές. Ψάθινα καπέλα που αρμενίζουν στον αέρα, φλοράλ ρούχα, γεύματα κάτω από μεγάλα δέντρα, βόλτες στη φύση και άλλα τέτοια μυθιστορηματικά, αλλά τα παιδιά με προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

«Δεν είναι καθόλου ειδυλλιακή η ζωή ενός αγρότη. Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με όλες τις συνέπειες που μπορεί κάποιος να καταλάβει. Το ότι ο κόπος μιας χρονιάς μπορεί να χαθεί από μια χαλαζόπτωση δεν είναι καθόλου ειδυλλιακό. Όχι ότι περνάμε άσχημα. Λίγα πράγματα μας λείπουν από την πόλη. Έχουμε μια καθημερινότητα γεμάτη και μια συνεχή προσμονή για όσα μεγαλώνουν και όσα έρχονται. Αλλά σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα ή μόνο γοητευτικά.

Μια συνηθισμένη μέρα μας, σε περίοδο όπως αυτή, λίγο πριν αρχίσουν οι συγκομιδές, ξυπνάμε με το πρώτο φως, κάνοντας τις δουλειές του γραφείου. Ελέγχουμε τα mails μας, απαντάμε σε πελάτες, κοιτάμε τις παραγγελίες και παίρνουμε ένα καλό πρωινό, για να μπορέσουμε να αντέξουμε στη συνέχεια. Μετά, βγαίνουμε στο χωράφι και ξεκινάμε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν κι αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη συντήρηση των εκτάσεων, δηλαδή ξεχορτάριασμα, κόψιμο χόρτων, κλαδέματα, σπορές, μεταφυτεύσεις, εγκαταστάσεις σε τελική θέση ή συγκομιδές, ανάλογα με το είδος και τη διαχείριση των προϊόντων. Τελειώνουμε με τη δύση του ηλίου, οπότε ξαναγίνεται έλεγχος των mails».

confetti Facebook Twitter
Πέταλα καλέντουλας, πέταλα λευκού, ροζ, κόκκινου, μπλε και σκούρο μωβ κενταύριου. Ιδανικά για να στολίσετε τούρτες, cupcakes, σοκολάτες, παγωτά, σαλάτες, κυρίως πιάτα.

Δεν υπάρχει κάποια δουλειά της επιχείρησης που να μην περνάει από τα χέρια των παιδιών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως όλα γίνονται από εκείνους. Ακόμη και σήμερα, που έχουν φτάσει στα δέκα στρέμματα καλλιεργειών και έχουν αποκτήσει περισσότερους πελάτες, συνεχίζουν να δουλεύουν και να φέρνουν εις πέρας όλη τη διαδικασία μόνοι τους.

Εξάλλου, μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν έσοδα επαρκή για να βιοποριστούν αποκλειστικά απ’ αυτή την εργασία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος που θέλει να επιχειρήσει κάτι ανάλογο πως μόνο με πείσμα και υπομονή μπορεί να τα καταφέρει. Και, φυσικά, χρειάζεται να βλέπεις μπροστά. Να πρωτοπορείς. Στην Olympus Fields, η επιθυμία να πάνε τη δουλειά τους ένα βήμα πιο παρακάτω έφερε την καλλιέργεια των εδώδιμων ή βρώσιμων λουλουδιών. 

«Τα εδώδιμα λουλούδια προέκυψαν μετά από παραγγελία πελάτη του εξωτερικού. Οι συνεργασίες που έχουμε από την πρώτη στιγμή ήταν από ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες από αυτές ήταν κατ’ αποκλειστικότητα. Δηλαδή καλλιεργούμε για έναν πελάτη το είδος που θέλει και όλη η παραγωγή είναι στη διάθεσή του. Ξεκινήσαμε με ένα είδος και στη συνέχεια μελετήσαμε κι άλλα είδη που χρησιμοποιούνται γενικά και προχωρήσαμε σε πειραματικές καλλιέργειες. Έτσι, αυτήν τη στιγμή καλλιεργούμε και βότανα και λουλούδια. Τα είδη είναι πάρα πολλά και κάθε χρονιά δοκιμάζουμε νέες ποικιλίες.

Τα κριτήρια επιλογής είναι πολλά και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αρχικά, πρέπει να μπορούν να αντέχουν στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, για να ευδοκιμήσουν, και στη συνέχεια να εξετάσουμε αν μπορούν να δώσουν ικανοποιητική ποσότητα ως προϊόν. Υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα από ποικιλίες και τα είδη μοιάζουν ατελείωτα. Και αυτό είναι μια όμορφη πρόκληση για εμάς».

Περιηγούμαι στο site τους και βλέπω την ομορφιά των συσκευασιών, αλλά και των λουλουδιών τους. Πραγματικά, τα παιδιά κάνουν μια πολύ σοβαρή δουλειά και δεν υπάρχει τίποτα που να έχει γίνει στην τύχη. Το λογότυπό τους είναι εμπνευσμένο, λιτό και to the point. Οι συσκευασίες τους το ίδιο minimal, καθαρές και κομψές. Ο λογαριασμός τους στο Ιnstagram προσεγμένος στη λεπτομέρεια. Πριν τους μιλήσω, φανταζόμουν ότι η Olympus Fields απασχολεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Τα πράγματα, όμως, για την Κατερίνα και τον Κώστα είναι πιο απλά. 

Καλλιεργώντας βότανα και λουλούδια στο Λιτόχωρο Πιερίας Facebook Twitter
Καλλιεργώντας βότανα και λουλούδια στο Λιτόχωρο Πιερίας Facebook Twitter

«Όπως όλες οι διαδικασίες γίνονται με το χέρι, ξεκινώντας από τη σπορά, έτσι και ό,τι άλλο αφορά την επιχείρηση περνάει από τα χέρια μας. Για το λογότυπο υπεύθυνη είναι η γραφίστρια Εύα Μερζιεμεκίδου. Το site γίνεται με σκοπό να είναι εύκολο στη χρήση, απλό και ξεκάθαρο. Για τη συσκευασία, πάλι, θέλαμε κάτι που εφάμιλλο των προϊόντων. Σ’ ένα πολύ καλό και υψηλής ποιότητας προϊόν, μια όμορφη συσκευασία ολοκληρώνει ιδανικά το αποτέλεσμα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, εξάλλου, μπορεί κανείς να ανοιχτεί στην παγκόσμια αγορά».

Συνεχίζουμε την κουβέντα μας και γελάμε που οι περισσότεροι Έλληνες εξοικειώθηκαν με τα βρώσιμα λουλούδια μέσω του «MasterChef» ή βλέποντας τη διακόσμηση κάποιων signature cocktails. 

«Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή πολλοί ήταν επιφυλακτικοί, αλλά σιγά-σιγά έχουν ξεκινήσει να τα χρησιμοποιούν, κυρίως στη ζαχαροπλαστική, θα λέγαμε. Το ενδιαφέρον είναι γενικό, δηλαδή και από απλούς ανθρώπους αλλά και από επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος πως τα λουλούδια έχουν τρομερή δύναμη. Ομορφαίνουν ένα πιάτο με απλό και άμεσο τρόπο. Και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού. Η γεύση τους, στα περισσότερα είδη, δεν είναι ικανή να επηρεάσει το πιάτο. Είναι υπέροχο, όμως, να τα βλέπεις σε ένα ζεστό ρόφημα, πάνω σε μια σαλάτα, σε γλυκά ή ακόμα και πάνω σε ένα πιάτο σπαγγέτι. Σου φτιάχνουν τη διάθεση και ό,τι το καταφέρνει αυτό είναι πολύτιμο και το έχουμε όλοι ανάγκη» μου λένε και συμφωνώ απόλυτα μαζί τους.

Πριν τους αφήσω, ζητάω να μου πουν ποια είναι τα αγαπημένα τους είδη. «Αγαπάμε το φασκόμηλο, γιατί είναι ένα βότανο που έχει πάρα πολλές θετικές ιδιότητες. Είναι αντιβακτηριδιακό, ιδανικό για τον βήχα και τη δυσπεψία, ωφέλιμο γενικά για τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό σε πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες και αυτό βοηθάει πολύ τη δουλειά μας. Το αγαπημένο μας λουλούδι είναι το τριαντάφυλλο. Απερίγραπτα χρώματα και αρώματα. Είναι πανέμορφο το τριαντάφυλλο». 

rose buds Facebook Twitter
Mπουμπούκια τριαντάφυλλου: Διακοσμήστε αλμυρά, γλυκά πιάτα και ποτά. Ιδανικό για τούρτες, cupcakes και κοκτέιλ.


Κάποια tips για τα λουλούδια στην κουζίνα μας

• Τα λουλούδια δεν συμμετέχουν στη διαδικασία βρασίματος ή ψησίματος. Προστίθενται μετά, για να διατηρήσουν τα χρώματα και την υφή τους.

• Μια όμορφη ιδέα για τα καλοκαιρινά ποτά μας είναι να γεμίσουμε τη θήκη με τα παγάκια μας μέχρι τη μέση, να τοποθετήσουμε ένα άνθος, να την αφήσουμε να παγώσει και μετά να προσθέσουμε νερό για να έχουμε τα πιο floral παγάκια για τα ποτά μας. 

• Για ένα εντυπωσιακό κοκτέιλ Margarita, κολλάμε τα πέταλα των λουλουδιών μας με σιρόπι αγαύης ή λεμόνι στο στεφάνι του ποτηριού.

• Για λουλουδάτα cookies, ψήνουμε τα μπισκότα μας και μετά φτιάχνουμε ένα ελαφρύ γλάσο από ζάχαρη άχνη και νερό και το ρίχνουμε με ένα κουταλάκι πάνω από κάθε μπισκότο, τοποθετώντας από κάτω πέταλα από λουλούδια. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με σοκολάτα, τοποθετώντας τα λουλούδια από πάνω.

• Στα πιάτα μας, αφού είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα λουλούδια νωπά ή αποξηραμένα, ανάλογα με τα χρώματα και το γούστο μας. 

www.olympusfields.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ Καλλιεργώντας βότανα και λουλούδια στο Λιτόχωρο Πιερίας Facebook Twitter
Δεν είναι καθόλου ειδυλλιακή η ζωή ενός αγρότη. Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με όλες τις συνέπειες που μπορεί κάποιος να καταλάβει.
ΣΑΒΒΑΤΟ Καλλιεργώντας βότανα και λουλούδια στο Λιτόχωρο Πιερίας Facebook Twitter
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια λίστα για τα ψώνια ενός διαφορετικού Πάσχα

Γεύση / Μια λίστα για τα ψώνια ενός διαφορετικού Πάσχα

Aπό τα πολλά και καλά παραδοσιακά τσουρέκια που φτιάχνονται σε όλη την Αθήνα μέχρι τα πιο προσιτά ελληνικά φυσικά κρασιά, το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας τις γιορτινές μέρες που έρχονται είναι μερικά πραγματικά νόστιμα τραπέζια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.