Η παράνοια δεν έχει τελειωμό

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Διαδηλωτής με κομμένη μάσκα σε διαδήλωση κατά της μάσκας στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 στη Ρώμη. Φωτ.: Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images/Ideal Image
0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ποιος ξέρει; Αύριο μεθαύριο μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Η παράνοια είναι μεταδοτική.

Το παρανοϊκό είναι να δούμε αντιεμβολιαστές να φορούν μάσκες και να τηρούν ευλαβικά τη φυσική απόσταση. Σύμφωνα με μια θεωρία που ξεφύτρωσε (πού αλλού;) στους αμερικανούς αντιεμβολιαστές, οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν επικίνδυνες πρωτεΐνες στους μη εμβολιασμένους, οι οποίες απορρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και προκαλούν στειρότητα. Θεωρία απολύτως συνεπής με τη γενική συνωμοσιολογική θεωρία ότι η covid-19 είναι μέσο μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού και τα εμβόλια μέσο μαζικής εξολόθρευσης...

Η αντιμετώπιση των απεκκρίσεων από τους εμβολιασμένους εξαρτάται από το ποιος μιλάει. Κάποιοι προτείνουν τη μάσκα (διότι, πλην των πρωτεϊνών, οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν το mRNA ορισμένων εμβολίων), άλλοι τη φυσική απόσταση, και ορισμένοι μάλιστα προτείνουν οι εμβολιασμένοι να τεθούν σε καραντίνα και να φέρουν διακριτικό σήμα.

Η συμμετοχή γιατρών στην κωμική αυτή ιστορία δεν προκαλεί έκπληξη. Εμβόλιο για την παράνοια δεν έχει βρεθεί. Άλλωστε, έχουμε και παραδείγματα στη χώρα μας.  

Πηγή: VICE / Santé

• • •

ΜΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ

Η 17χρονη μαθήτρια σε σχολείο της Αϊόβα, Ντέσια Τέιλορ, ήταν μία από τους 40 φίναλιστ στον φετινό Regeneron Science Talent Search, τον παλιότερο και μεγαλύτερου κύρους διαγωνισμό στην επιστήμη και τα μαθηματικά για μαθητές στις ΗΠΑ. 

Η Τέιλορ είχε διαβάσει ότι ράμματα επικαλυμμένα με αγώγιμο υλικό μπορούν να αντανακλούν την κατάσταση των πληγών, και αυτή η πληροφορία να μεταφέρεται μέσω κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών από τους ασθενείς στους γιατρούς. Αυτό είναι χρήσιμο σε χώρες με διαδεδομένα τα κινητά, αλλά σε όχι σε χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος. 

Το ερώτημα που έθεσε στον εαυτό της ήταν αν θα μπορούσε να υπάρξει μια φτηνή και αποτελεσματική λύση για τις φτωχές χώρες. Ειδικότερα, η Taylor εστιάστηκε στα ράμματα καισαρικών τομών στα οποία ένα 11% μολύνονται, συγκρινόμενα με 2-4% στις ΗΠΑ. 

Η ιδέα της ήταν να χρησιμοποιηθεί στα ράμματα φυσικό υλικό από παντζάρια, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με το pH. Αφού δοκίμασε διάφορα υλικά, τελικά κατέληξε σε ένα σύνθετο νήμα από βαμβάκι και πολυεστέρα που συγκρατούσε τη βαφή με χυμό παντζαριών. 

Η Τέιλορ δεν ήταν στους 10 νικητές του διαγωνισμού. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα μέχρι να γίνει τελικό προϊόν. Ήδη ξεκίνησε η συνεργασία της με το πανεπιστήμιο και η προσδοκία της είναι ότι θα ξεπεράσει η ιδέα της με επιτυχία όλα τα στάδια του ελέγχου. Ωστόσο, οι φίναλιστ ψήφισαν να απονεμηθεί στην Τέιλορ το Seaborg Award, που την κατέστησε εκπρόσωπο τής ομάδας τους.

Το σημαντικό με τη μαθήτρια είναι ο συνδυασμός μιας έξυπνης λύσης και της ευρύτερου στόχου να βοηθηθούν φτωχοί άνθρωποι αποτελεσματικά δίχως ιδιαίτερο κόστος. Αυτό είναι ήδη πολύ για ώριμο ερευνητή, πόσω μάλλον για ένα 17χρονο κορίτσι.

Πηγή: Smithsonian Magazine, Society for Science

 Ντέσια Τέιλορ Facebook Twitter
Η 17χρονη μαθήτρια, Ντέσια Τέιλορ, που επινόησε μια μέθοδο για τον εντοπισμό μολύνσεων σε ράμματα πληγών.

• • •

ΚΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αμπιτζίτ Μπάνερτζι και της Εστέρ Ντουφλό (αμφότεροι νομπελίστες στα Οικονομικά το 2019) «Καλά Οικονομικά για Δύσκολους Καιρούς» (Εκδόσεις Επίκεντρο, 2021). Αντιγράφω από τον πρόλογό μου. 

Καλά Οικονομικά για Δύσκολους Καιρούς
Αμπιτζίτ Μπάνερτζι και Εστέρ Ντουφλό, «Καλά Οικονομικά για Δύσκολους Καιρούς», Εκδόσεις Επίκεντρο, 2021.

Η κεντρική και γοητευτική θέση του βιβλίου είναι ότι τα μόνα που διαθέτουμε για να αντιπαλέψουμε τις κακές ιδέες που μας περιτριγυρίζουν είναι η εγρήγορση, η αντίσταση στη γοητεία του «προφανούς», ο σκεπτικισμός σε υποσχέσεις θαυμάτων, η εντιμότητα απέναντι στο τι γνωρίζουμε και στο τι όχι. Επί παραδείγματι, δεδομένα και μελέτες για τη μετανάστευση δείχνουν ότι οι άνθρωποι ούτε μετακινούνται (ποσοστιαία, η μετανάστευση βρίσκεται στα επίπεδα του 1960) ούτε βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους γηγενείς εργαζόμενους, όπως πιστεύουν πολλοί. Απεναντίας, και σε αντίθεση με την πεποίθηση των οικονομολόγων, δεν βρίσκεται μακριά από την αλήθεια η διαισθητική, επίσης, άποψη πολλών ότι το διεθνές εμπόριο βλάπτει τη ζωή τους. 

Αυτό που αγνοούν τα στερεότυπα είναι το «κόλλημα» των ανθρώπων, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να ξεριζωθούν. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι είναι συχνά ανίκανοι ή απρόθυμοι να μετακινηθούν, εντός ή εκτός της χώρας τους, για να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες». Οι απλοί άνθρωποι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους. Οι οικονομολόγοι νομίζουν ότι το εμπόριο είναι ευπρόσδεκτο, επειδή, θα μπορούσε μεν να βλάψει κάποιους, αλλά οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε άλλες δουλειές σε άλλα μέρη. Εντούτοις οι άνθρωποι είναι πολύ απρόθυμοι να το κάνουν. Δεν θέλουν να πάνε σε διαφορετικό κλάδο, και σε διαφορετικό τόπο, και σε διαφορετική ζωή. 

Το βιβλίο είναι χρήσιμο και συναρπαστικό. Η εγκυρότητα των στοιχείων που παραθέτει δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Προφανώς, ουδείς είναι υποχρεωμένος να συμφωνεί με τους συγγραφείς, οι οποίοι πρώτοι μάς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μη δεχόμαστε άκριτα το δήθεν προφανές, διότι οι κακές απόψεις αφθονούν τριγύρω μας. Και επίσης διότι: «Οι ιδέες είναι ισχυρές. Οι ιδέες κινούν την αλλαγή. Τα καλά Οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να μας σώσουν. Αλλά χωρίς αυτά, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του χθες. Η άγνοια, η διαίσθηση, η ιδεολογία και η αδράνεια συνδυάζονται για να μας δώσουν απαντήσεις που μοιάζουν αληθοφανείς, υπόσχονται πολλά, και τελικά μας προδίδουν». 

Αυτό είναι το επιστημονικό ήθος που διαπερνά το βιβλίο. Εξαρχής, φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν το αξιακό τους σύστημα και την ηθική στάση που τους καθοδηγεί: η επαναφορά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην κεντρική της θέση. Η επαναφορά αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία επαναξιολόγησης των οικονομικών προτεραιοτήτων και «των τρόπων με τους οποίους οι κοινωνίες φροντίζουν για τα μέλη τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε ανάγκη». Και είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.

• • •

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ

Αυτή η πιτσιρίκα εξασφάλισε ήδη μια θέση στον Παράδεισο.

• • •

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟ ΑΝΕΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Ήταν πριν από 100 χρόνια, το 1921, που οι Φρέντερικ Μπάντινγκ και Τσαρλς Μπεστ ανακάλυψαν την ευεργετική επίδραση της ινσουλίνης στη ρύθμιση του σακχάρου των διαβητικών στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, σώζοντας εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. 

Συμπτωματικά, το 1921 γεννήθηκε και η Εύα Σαξλ (1921–2002) στην Πράγα. Το 1940, η Εύα μαζί με τον σύζυγό της Βίκτωρα εγκατέλειψαν την κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία και εγκαταστάθηκαν στη Σαϊγκόν. Αμφότεροι ήταν Εβραίοι και κινδύνευαν στη χώρα τους. Την επόμενη χρονιά, η Εύα διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, αλλά δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα, επειδή υπήρχαν μεγάλες ποσότητες εισαγόμενης ινσουλίνης.

Μετά το Περλ Χάρμπορ τα πράγματα δυσκόλεψαν στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες Κίνα, και οι εισαγωγές ινσουλίνης σταμάτησαν. Τότε η Εύα και ο Βίκτωρ διάβασαν ένα βιβλίο, το οποίο μεταξύ μεταξύ άλλων περιέγραφε πώς οι Μπάντινγκ και Μπεστ αποσπούσαν και καθάριζαν την ινσουλίνη από το πάγκρεας σκύλων και αγελάδων.

Αφού αγόρασαν πάγκρεας βουβαλιών, στρώθηκαν στη δουλειά, παρασκεύασαν ινσουλίνη που δοκίμασαν σε κουνέλια, και οι δοκιμές τους πήγαν καλά. Έπρεπε, όμως, να δοκιμαστεί σε άνθρωπο, και η Εύα ήταν βεβαίως η πρώτη υποψήφια. Όλα πήγαν μια χαρά, και η Εύα θυμάται: «Ποτέ δεν ξεχάσω τη μέρα που ο άντρας μου μού έκανε την πρώτη ένεση της νέας ινσουλίνης, που είχε δουλέψει με τα κουνέλια. Βοήθησε: Μπορείτε να φανταστείτε την ευτυχία και την ανακούφισή μας;».

Το ζεύγος ξεκίνησε μια κλινική ινσουλίνης σε ένα τοπικό νοσοκομείο στο οποίο περιέθαλψαν κάπου 400 διαβητικούς μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τους Αμερικανούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρξαν παρενέργειες από την ινσουλίνη τους.

Η ευφυία, η ανάγκη και προπαντός η αγάπη μπορούν να κάνουν θαύματα.

ευα βικτορ
Το ζεύγος Εύα και Βίκτωρ Σαξλ που παρασκεύασαν μόνοι τους ινσουλίνη.

• • •

H OΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

illusion chairs Facebook Twitter
Η οφθαλμαπάτη των στοιβασμένων καθισμάτων (i-Perception, 19 Ιανουαρίου 2018) εξαφανίζεται όταν τα καθίσματα είναι λιγότερα από τέσσερα.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους

Ελλάδα / Μάριος Θεμιστοκλέους: «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορα διαθέσιμο εμβόλιο»

Ο συντονιστής του εμβολιαστικού σχεδίου «Ελευθερία» και γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μιλά για τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ