Στο Shamonette για biangria και ανανεωμένη ποπ αισθητική

Στο Shamonette για biangria και ανανεωμένη ποπ αισθητική Facebook Twitter
«Βρήκαμε την Παυλίνα Μπεχράκη, μια νεαρή, ταλαντούχα εικαστικό. Της δώσαμε το κόνσεπτ και μας το ζωγράφισε». Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Το Shamonette είναι από τις περιπτώσεις των μαγαζιών που πραγματικά δεν προλάβαμε να χαρούμε όσο θα θέλαμε. 

Πάνω που το μικρό αδερφάκι του Shamone εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2019, πάνω που είχε αρχίσει να αποκτά το κοινό του, καθιερώνοντας, μεταξύ άλλων, τα κυριακάτικα drag brunches, μια σούπερ ιδέα του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου που συνδύαζε brunch και drag show από εγχώριες queens, μας βρήκε η πανδημία.

Κι ενώ η πολύχρωμη αισθητική του μικροσκοπικού κοκτέιλ μπαρ στη Νίκης –και η ίδια του η παρουσία– παραμένει φρέσκια και ολοκαίνουργια, ο Φώτης ήθελε μια ανανεωτική πινελιά που θα σηματοδοτούσε το restart σε αυτό το τρίτο επιχειρηματικό του εγχείρημα (μαζί με τα Shamone και Artisanal). 

«Στην ουσία τώρα ξεκινά το Shamonette, γι' αυτό επανασυστήνεται. Ίσα-ίσα που είχε προλάβει να λειτουργήσει για τρεις μήνες πριν από το lockdown, κι όμως ήταν ήδη ένα γλυκό, αγαπημένο μέρος στο κέντρο. Τώρα θα ανανεωθεί κι άλλο».

Το πιο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, που τόσο αγαπά, του έδωσε την ιδέα, καθώς περπατούσε στην έρημη πόλη κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Στο Παρίσι πήγα το Πάσχα και η πόλη ήταν άδεια. Δεν υπήρχε τίποτα ανοιχτό, με αποτέλεσμα το μόνο που με ευχαριστούσε να είναι οι βόλτες. Έτσι όμως πρόσεξα για πρώτη φορά σημεία που δεν θα πρόσεχα σε μια γεμάτη πόλη, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα ακολουθούσα συγκεκριμένες διαδρομές» εξηγεί.

Shamonette making of Facebook Twitter
Ξαφνικά το Shamonette απέκτησε μια απροσδιόριστα αστική εικόνα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, είχε την έμπνευση για τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας σε έναν «ανεκμετάλλευτο» τοίχο του Shamonette, ενός έργου που θα βασιζόταν σε αυτή την εικόνα που του έδωσε το Παρίσι, χωρίς, ωστόσο, το αποτέλεσμα να παραπέμπει άμεσα στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Βρήκαμε την Παυλίνα Μπεχράκη, μια νεαρή, ταλαντούχα εικαστικό. Της δώσαμε το κόνσεπτ και μας το ζωγράφισε, ελπίζοντας ότι μετά το lockdown η εικόνα αυτή θα αποτελέσει ένα άνοιγμα προς το κοινό. Περιμένοντας το καλοκαίρι και πολύ κόσμο από το εξωτερικό, ελπίζουμε σε μια ανάταση. Αυτό θέλουμε».

Shamonette painting Facebook Twitter
«Δεν ήθελα κάτι τόσο μπαρόκ όσο το Παρίσι, περισσότερο είχα σκεφτεί ένα συνονθύλευμα των δύο πόλεων». Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ξαφνικά λοιπόν το Shamonette απέκτησε μια απροσδιόριστα αστική εικόνα, που έχει τοποθετηθεί μπαίνοντας αριστερά, εκεί που υπήρχε πριν ένας κόκκινος τοίχος με έναν καθρέφτη. Στην τοιχογραφία μπορείς να δεις νεοκλασικά, δεν θα δεις προφανώς τον Πύργο του Άιφελ ή την Ακρόπολη, καθώς η ιδέα του Φώτη, όπως μας εξηγεί, προσέγγιζε μια αστική νοοτροπία.

«Δεν ήθελα κάτι τόσο μπαρόκ όσο το Παρίσι, περισσότερο είχα σκεφτεί ένα συνονθύλευμα των δύο πόλεων, που απέκτησε αμέσως οργανική θέση στην ποπ αισθητική του Shamonette».

Και ο κατάλογος όμως είναι ανανεωμένος, με focus στα rainbow cocktails, που είχαν μεγάλη επιτυχία, ενώ πλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και μερικά από τα signature cocktails της Δήμητρας Αντωνακοπούλου από το Artisanal. «Θα φέρουμε και την biangria, που θα είναι το νέο must του καλοκαιριού, μια sangria με λευκό κρασί» μου λέει γελώντας ο Φώτης και ο ενθουσιασμός του είναι διάχυτος για την επιστροφή του νεότερου παιδιού της επιχειρηματικής του οικογένειας.

Shamonette burger Facebook Twitter
Πέρα από καφέ, ποτό και κοκτέιλ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα cheesburger ειδικά φτιαγμένο για το Shamonette.

Πέρα, όμως, από καφέ, ποτό και κοκτέιλ θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και ένα cheesburger ειδικά φτιαγμένο για το Shamonette. Χαρακτηριστικό του το μαύρο ψωμί από χαρούπι.

«Στην ουσία τώρα ξεκινά το Shamonette, γι' αυτό επανασυστήνεται. Ίσα-ίσα που είχε προλάβει να λειτουργήσει για τρεις μήνες πριν από το lockdown, κι όμως ήταν ήδη ένα γλυκό, αγαπημένο μέρος στο κέντρο. Τώρα θα ανανεωθεί κι άλλο. Μας έχουν λείψει και τα παιδιά του κέντρου και ο κόσμος που θα έρθει τώρα, το καλοκαίρι, στην Αθήνα. Η νοοτροπία έχει αλλάξει με την πανδημία, γίναμε άλλοι άνθρωποι και οτιδήποτε, πριν από το lockdown, μου κάνει ήδη πολύ παλιό, σαν να μην υπήρξε ποτέ».

Τα drag brunches, βέβαια, θα επανέλθουν, μόλις επιτραπεί ξανά η μουσική. «Θα προσαρμοζόμαστε σιγά-σιγά με τα δεδομένα που μας δίνουν».

Shamonette detail Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Shamonette detail more Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Pavlina Bechraki Facebook Twitter
Η Παυλίνα Μπεχράκη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Shamonette, Νίκης 23, Αθήνα, 210 3316158

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτης Σεργουλόπουλος: Αυτή είναι η ζωή μου

Οι Αθηναίοι / Φώτης Σεργουλόπουλος: Αυτή είναι η ζωή μου

Καθώς βρίσκεται σε ένα νέο ξεκίνημα στα ακτιβιστικά podcasts της LIFO, ο αγαπημένος παρουσιαστής, ηθοποιός, επιχειρηματίας και ευτυχισμένος μπαμπάς συνοψίζει την όχι πάντα εύκολη ζωή του σε μια φράση: «Τελικά, καλά τα κατάφερα!».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μαριλού Φραγκιαδάκη: Η συναρπαστική ζωή της τρανς επιχειρηματία που δημιούργησε τις «Κούκλες»

Τελικά, καλά τα κατάφερες / Μαριλού Φραγκιαδάκη: Η συναρπαστική ζωή της τρανς επιχειρηματία που δημιούργησε τις «Κούκλες»

Η Μαριλού Φραγκιαδάκη αφηγείται την πορεία της ζωής της στον Φώτη Σεργουλόπουλο: Από τo Ηράκλειο της Κρήτης και τα Μάταλα στην πλατεία Βικτωρίας και στα Εξάρχεια και από κει στο Βερολίνο και στα drag shows της δεκαετίας του ’70.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ