Όταν το καρπούζι είναι μάπα

watermellon smoothie Facebook Twitter
Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.
0



ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΕΙ 
ταλαιπωρημένος από τον χειμώνα, τα lockdown, τα προσωπικά σου, τα σωματικά σου, τα κιλά σου και όλα τα υπόλοιπα «δικά σου», μην ανησυχείς: το καλοκαίρι είναι εδώ με τα κόλπα του, τα φρούτα και τα λαχανικά του να σε κάνει να νιώσεις κάπως καλύτερα, πιο light, πιο υγιή. 

Ακόμα και αν βγει μάπα το καρπούζι (που μέχρι στιγμής μάπα βγαίνουν όσα έχω αγοράσει, ζαχαρωμένα και άνοστα σαν τα μεγάλα κολοκύθια) μπορείς να το σώσεις για να αξίζει, τουλάχιστον, το κουβάλημά του! 

Πώς; Στο μπλέντερ! Με φράουλες, παγάκια και ελάχιστο lime. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών και τιμών μπλέντερ, εγώ έχω ένα της μανούλας μου, βασικό, βασικότατο μικρό μπλέντερ και με αυτό κάνω και τα smoothies μου (και επειδή το καπάκι του έχει την ιδανική μικρή τρυπίτσα να επιτρέπει την ελάχιστη ροή του ελαιόλαδου με αυτό φτιάχνω και τη μαγιονέζα, όπως την έκανε και κείνη…). Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να ξοδευτείτε για ένα μηχάνημα κουζίνας που ίσως να μη χρησιμοποιήσετε πολύ.

Πάντως, χειμώνα-καλοκαίρι, τα smoothies είναι ο οικονομικότερος, γρηγορότερος και αγνότερος τρόπος να πάρουμε τα θρεπτικότερα συστατικά (όπως ίνες και βιταμίνες) των φρούτων.

Αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά.

Συνήθως, στο τμήμα κατεψυγμένων στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις κατεψυγμένες φράουλες ολοχρονίς όπως και πολλά άλλα φρούτα. Πολύ εύκολα όμως μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα: θα διαλέξεις να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά, θα τα πλύνεις καλά με κρύο νερό της βρύσης και θα τα αφήσεις σε μια πετσέτα της κουζίνας να στεγνώσουν τελείως.

Θα αφαιρέσεις κουκούτσια και φλούδες, θα κόψεις τα μεγαλύτερα φρούτα σε φετούλες ή σε μεγάλα κομμάτια (π.χ. τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ) ή θα τα αφήσεις ολόκληρα (όπως τις φράουλες και τα μύρτιλα) ή κομμένα στη μέση (όπως τα βερίκοκα) και θα τα μοιράσεις σε μερίδες ή σε σακουλάκια με δόσεις που σε βολεύουν για τις συνταγές στις οποίες σκέφτηκες να τα χρησιμοποιήσεις.

Η φράουλα παγώνει τέλεια, πάντως, σας το λέω εγγυημένα γιατί είναι το αγαπημένο μου φρούτο και κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο στην κατάψυξη χωρίς να χάσει ίχνος από τη γεύση και το άρωμά της. Επίσης, ακόμα και αν οι φράουλες ενωθούν μεταξύ τους (πράγμα δύσκολο αν βάλεις λίγες σε κάθε σακουλάκι και τα τοποθετήσεις ξαπλωτά στην κατάψυξη) δεν πειράζει, στο μπλέντερ θα ανακατευτούν μια χαρά όταν τις βάλεις παγωμένες κατευθείαν από την κατάψυξη, χωρίς να τις αποψύξεις και χάσεις τους χυμούς τους. 

frozen strawberries Facebook Twitter
Πολύ εύκολα μπορείς να καταψύξεις εσύ ο ίδιος τα δικά σου ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα.

Έτσι, αν είσαι λάτρης των καλοκαιρινών smoothies με διάφορα φρούτα, πολλά παγάκια και λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή ένα φύλλο αρμπαρόριζας, θα έχεις πάντα μια ωραία ποικιλία κατεψυγμένων φρούτων για να γεμίσεις το μπλέντερ σου και να δροσιστείς φυσικά, αποφεύγοντας χυμούς με ζάχαρη ή άλλα επιβλαβή γλυκαντικά, διώχνοντας έστω με τα αρώματα και τη δροσιά των φρούτων έννοιες και σκοτούρες και ίσως μερικά περιττά κιλά και χειμωνιάτικες τοξίνες. 

Καλό καλοκαίρι σε όλους! 

smoothie Facebook Twitter
Απλά βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια.

Συνταγή; (Ποια συνταγή;) 

Τι συνταγή να δώσουμε για το απλό αυτό smoothie; Βάλε στο μπλέντερ σου 1-2 χούφτες παγωμένες φράουλες, 1-2 φέτες καρπούζι χωρίς τα κουκούτσια και ένα ποτήρι παγάκια. Λίγο λάιμ ζωντανεύει τις κατεψυγμένες φράουλες και 1-2 φυλλαράκια δυόσμου δίνουν περισσότερη φρεσκάδα. Πατάμε το ΟΝ και αφήνουμε για 3-4 λεπτά το μοτέρ στη δυνατότερη ταχύτητα. Σερβίρουμε αμέσως ή το αφήνουμε με τον κάδο στο ψυγείο και το ξαναχτυπάμε 1-2 λεπτά, αν το σερβίρουμε αργότερα.

Αν το μπλέντερ μας είναι χαμηλής ισχύος και δεν μπορεί να αλέσει τα παγωμένα φρούτα, μπορούμε να το βοηθήσουμε να δουλέψει πιο άνετα ρίχνοντας λίγο νερό στην αρχή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Υγεία & Σώμα / Διατροφικές συμβουλές για να είμαστε υγιείς και fit το καλοκαίρι

Προσαρμόζουμε την καλοκαιρινή μας διατροφή, επιλέγοντας τροφές που ενισχύουν την υγεία και προσφέρουν έξτρα ενυδάτωση κάτω από τον ήλιο. Δεν χάνουμε την ευκαιρία για περισσότερη άσκηση με στόχο την ευεξία και την καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.
ΙΩΑΝΝΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ