Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Το γνωστό σουβλάκι από το Cookoomela Grill που μας έμαθε να τρώμε τα μανιτάρια τυλιχτά σε πίτα. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO
0

Το μανιταροσούβλακο ανοίγει πανιά

Το πρώτο vegan σουβλατζίδικο στην Ελλάδα υπήρξε ένα μεγάλο γεγονός. Αλλά για μένα, μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι αυτό το σουβλάκι, τώρα πια, μπορεί να φτάσει σπίτι μου. Μιλάω, φυσικά, για το γνωστό σουβλάκι από το Cookoomela Grill που μας έμαθε να τρώμε τα μανιτάρια τυλιχτά σε πίτα. Ένα concept που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα αδέρφια Αντώνης και Βασίλης Μαργαρίτης για να μπορούν, όσοι έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή, να απολαύσουν κάτι που έχει τρομερά μεγάλες ομοιότητες με το ελληνικό, παραδοσιακό σουβλάκι.

Το μενού του Cookoomela Grill παραμένει μικρό και ταυτόχρονα πλήρες. Πέντε τυλιχτά σουβλάκια, πατάτες και μία σαλάτα. Τα τέσσερα από τα πέντε σουβλάκια έχουν κύριο συστατικό τον γύρο μανιταριών και εμπλουτίζονται με διάφορα υγιεινά, ολόφρεσκα και χειροποίητα συστατικά, όπως σάλτσα ντομάτας από αυθεντική σικελική συνταγή, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα, μουστάρδα, σος βιολογικού γιαουρτιού σόγιας, πράσινα λαχανικά, φυτικό τυρί και σάλτσα bbq. Το πέμπτο σουβλάκι έχει ως βάση σουτζουκάκια από βιολογική φακή και είναι επίσης αποκάλυψη.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Φρέσκες τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Το μενού ολοκληρώνεται με φρέσκες τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα, και μια εναλλακτική, vegan σαλάτα με ντάκο. Επιλογές εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες όχι μόνο για εκείνους που τιμούν τη χορτοφαγία αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα νόστιμο και θρεπτικό.

Τώρα, μάλιστα, που η επιχείρηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κατάστημα στου Γκύζη, στην οδό Καλλιγά 6, στο οποίο θα λειτουργεί υπηρεσία delivery από τις 13:00 έως τη 22:00, θα έχουμε ακόμα καλύτερη πρόσβαση στην τέλεια γεύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επισκεπτόμαστε το πρώτο μαγαζί στα Εξάρχεια. Εξάλλου, το σημείο του είναι κεντρικό πέρασμα και στα εξωτερικά τραπέζια του συγκεντρώνονται χαρούμενα πρόσωπα απ' όλη την Αθήνα.

Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 211 1822343

www.cookoomela.gr, FΒ: Cookoomela Grill, Instagram: cookoomelagrill

 

Στο Πανόραμα της Άνω Κυψέλης

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε e-shop και delivery με τα γλυκά του! Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Πριν αρχίσω να μιλάω γι' αυτό το μαγαζί με τα γλυκά, θα ήθελα να πω ότι δεν έχω καλύτερο από τον επιθετικό προσδιορισμό «συνοικιακό». Γι' άλλους το συνοικιακό μπορεί να είναι το μικρό, το απλοϊκό, το συνηθισμένο ή αυτό που έχει στενό ορίζοντα και περιορισμένες φιλοδοξίες. Για μένα, πάλι, το συνοικιακό είναι το αυθεντικό, το απλό, αλλά όχι απλοϊκό, το οικείο και το άμεσο.

Στην περίπτωση του ζαχαροπλαστείου «Αφοί Ζάρρα-Πανόραμα», μάλιστα, ο όρος επαναπροσδιορίζεται γιατί είναι ένα παλιό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, αλλά έχει δυνατό όραμα και σύγχρονη καρδιά. Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε e-shop και delivery με τα γλυκά του! Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν το αγάπησα γι' αυτόν τον λόγο. Καλή η επιχειρηματικότητα, αλλά η λιγούρα, όταν είναι επίμονη και συνεχής, τα ξεπερνάει όλα.

Το Πανόραμα, λοιπόν, το γνώρισα μέσω ενός huge εκλέρ που βρέθηκε μπροστά μου. Και μιλάω για ένα εκλέρ που είχα να συναντήσω από την παιδική μου ηλικία. Τεράστιο, σαν γόνδολα σε κανάλι της Βενετίας, γεμάτο με ολόφρεσκια κρέμα σοκολάτας και τέλεια γκανάς από πάνω, κάθε μπουκιά του με ταξίδευε σε αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια και επισκέψεις σε σπίτια με θείες, σεμέν σε τραπέζια και σαλονάκια φερ φορζέ.

Παρ' όλα αυτά, το Πανόραμα δεν έγινε γνωστό στην Κυψέλη και στην ευρύτερη περιοχή για το εκλέρ του αλλά για τον κορμό σοκολάτας. Γνωστοί που έχουν μεγαλώσει σε αυτήν τη γειτονιά έχουν να λένε γι' αυτόν τον κορμό που είναι ένα θαύμα ζαχαροπλαστικής και μια μικρή ωδή στη σοκολάτα. Με λίγα λόγια, αν έχεις μια δύσκολη μέρα, μια ερωτική απογοήτευση, μια στραβή στη δουλειά κι έναν καημό που δεν μπορείς να βολέψεις κάπου, τον κορμό θα ζητήσεις. Και θα σωθείς, φυσικά, γιατί η σοκολάτα είναι τέτοια. Όλα τα λύνει.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Bρήκα στις κλασικές βιτρίνες του μια ανάμεικτη τούρτα και θα στοιχημάτιζα ότι μια ίδια υπήρχε μπροστά μου όταν έσβηνα τα κεράκια των πέμπτων μου γενεθλίων. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Στο Πανόραμα, βέβαια, θα βρεις κι άλλα γλυκά που θα ξυπνήσουν μνήμες και συναισθήματα μέσα σου. Για παράδειγμα, εγώ βρήκα στις κλασικές βιτρίνες του μια ανάμεικτη τούρτα και θα στοιχημάτιζα ότι μια ίδια υπήρχε μπροστά μου όταν έσβηνα τα κεράκια των πέμπτων μου γενεθλίων. Άλλη φορά ζήτησα να δοκιμάσω τα σουδάκια με την κρέμα και τη λαχταριστή, τραγανιστή καραμέλα που παρόμοια είχα να φάω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για να μη μιλήσω για την πάστα αμυγδάλου που μου θυμίζει τη γιαγιά μου και κάθε φορά που τρώω μια κουταλιά της νιώθω σαν να κάνω μια γρήγορη επίσκεψη στον παράδεισο.

Κοκ, μπαμπάδες, φλορεντίνες, μαρόν, σοκολατάκια, τάρτες και τρούφες συνωστίζονται στον κατάλογό του που ξεπερνά τα 200 γλυκά! Όλα φτιαγμένα στο εργαστήριό του και όλα από φρέσκα υλικά, αποτελούν μια τέλεια δικαιολογία για να το επισκέπτομαι συχνά. Κάνε μια βόλτα προς τα κει και θα καταλάβεις. Ή μπες στο e-shop και παράγγειλε. Άλλο πράγμα να σου έρχεται το γλυκό στην πόρτα. Λίγη παραπάνω ευτυχία έχουμε όλοι ανάγκη.

Βελβενδού 44, Κυψέλη, 210 8827860

Website/e-shop: e-zarra.gr, FΒ: Αφοι Ζάρρα - Ζαχαροπλαστείο Πανόραμα, Instagram: zarrapastry

Bamboo Vegan: Γωνιακό, ευήλιο και ευάερο

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
O Φώτης Πατίκας δημιούργησε, μαζί με την Ελισάβετ Σαρδελή, το Bamboo Vegan το 2012. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Δεν είμαι vegan, δεν είμαι καν vegetarian. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να απολαμβάνω υγιεινά γεύματα, ειδικά όταν είναι εύγεστα και παρασκευάζονται από ανθρώπους που δεν έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον βιγκανισμό ως trend αλλά έχουν αφοσιωθεί σε αυτόν πολλά χρόνια τώρα.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι ακριβώς η Ελισάβετ Σαρδελή και ο Φώτης Πατίκας που έχουν δημιουργήσει από το 2012 το Bamboo Vegan. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια το Bamboo Vegan δεν είναι απλώς ένα market απ' όπου μπορείς να προμηθευτείς οργανικά και βιολογικά προϊόντα από την Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά το σωστό σημείο για να απολαύσεις το πρωινό, το σνακ και το γεύμα σου.

Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ στο ροζ τραπέζι από φορμάικα ένα μεσημεράκι, με τις αντοχές μου να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τον οργανισμό μου να ζητάει επειγόντως βιταμίνες. Μίλησα για τα συμπτώματα κατάπτωσης και πείνας που είχα στον Φώτη, ο οποίος βρισκόταν στο ταμείο εξυπηρετώντας άπαντες, κι εκείνος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μου φέρει κάτι που θα με χόρταινε, θα με γλύκαινε και θα με γέμιζε ενέργεια.

Και ήταν τόσο καλή η ενέργεια του Φώτη και τόσο εμφανής η διάθεσή του να μου προτείνει κάτι που θα ικανοποιούσε τα γούστα μου και θα με ίσιωνε, που αποφάσισα αμέσως ότι ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία και να μιλήσω για το Bamboo Vegan που περπατάει με σταθερά βήματα και κερδίζει το κοινό του με την αγάπη, τις γνώσεις αλλά και τις μοναδικές γεύσεις του.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Vegan τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Έτσι, δοκίμασα ένα μπέιγκελ με καπνιστό τόφου, φυτικό τυρί, σαλάτα και καπνιστή, χειροποίητη μαγιονέζα, ένα σάντουιτς με ψωμί τσιαπάτα με τόφου καπνιστό, σαλάτα, cold cuts, που είναι κάτι σαν παριζάκι από τόφου, καθώς και ένα wrap με φαλάφελ, τόσο ελαφρύ και δροσερό που θα ήθελα κάθε πρωί να μου χτυπάει το κουδούνι, να με ξυπνάει και να κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι του πρωινού. Στην ερώτηση αν τα έφαγα όλα αυτά, η απάντηση είναι αρνητική. Τα δοκίμασα, όμως, όλα για να έχω όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη. Και αν ήμουν λίγο πιο ανέμελη στις ποσότητες φαγητού που καταναλώνω, θα μπορούσα να τα έχω φάει και τα τρία γιατί, πραγματικά, ήταν τόσο ανάλαφρα, που ούτε θα βαρυστομάχιαζα ούτε και θα γκρίνιαζα για υπερκατανάλωση vegan φαγητού.

Εξάλλου, ο Φώτης δεν σταμάτησε εδώ. Πέρα από το υπέροχο smoothie με blueberry, μπανάνα, καρύδα, γάλα σόγιας και αγαύη που μου πρότεινε και το ήπια μεμιάς, γιατί ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνες, ήρθαν μπροστά μου δύο γλυκά κόλαση που δεν γινόταν να τους γυρίσω την πλάτη. Τόσο ο κορμός με κουβερτούρα, μπισκότα vegan και γάλα καρύδας όσο και η τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο ήταν συγκλονιστικά και τόσο νόστιμα όσο δεν πάει το μυαλό σου.

Πίσω από το μενού βρίσκoνται οι σεφ Γιώργης Βαϊδάνης και Τάσος Βοριάς και δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ σε αυτούς γιατί έχουν κάνει άψογη δουλειά και μάλιστα φροντίζουν να δημιουργούν συνεχώς νέες γεύσεις για να μην κουράζονται ποτέ οι θαμώνες.

Φεύγοντας από το Bamboo Vegan, γέμισα ένα καλαθάκι με διάφορα vegan προϊόντα, γαλακτοκομικά, εναλλακτικά κρέατος, δημητριακά, ζυμαρικά και όσπρια. Όχι γιατί πρόκειται να γίνω vegan –όχι άμεσα τουλάχιστον– αλλά γιατί είναι καλό να επιλέγουμε προϊόντα που λειτουργούν θεραπευτικά στον οργανισμό μας. Και αυτά τα προϊόντα είναι ενέσεις τόνωσης και υγείας. Μάλιστα, το Bamboo Vegan έχει και e-shop. Στο live, όμως, κερδίζονται οι εντυπώσεις.

Σόλωνος 102 & Μαυρομιχάλη, 210 3300018

Website/e-shop: bamboovegan.com, FΒ: Bamboo Vegan, Instagram: bamboo_vegan

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ