Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Το γνωστό σουβλάκι από το Cookoomela Grill που μας έμαθε να τρώμε τα μανιτάρια τυλιχτά σε πίτα. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO
0

Το μανιταροσούβλακο ανοίγει πανιά

Το πρώτο vegan σουβλατζίδικο στην Ελλάδα υπήρξε ένα μεγάλο γεγονός. Αλλά για μένα, μεγαλύτερο γεγονός είναι ότι αυτό το σουβλάκι, τώρα πια, μπορεί να φτάσει σπίτι μου. Μιλάω, φυσικά, για το γνωστό σουβλάκι από το Cookoomela Grill που μας έμαθε να τρώμε τα μανιτάρια τυλιχτά σε πίτα. Ένα concept που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν τα αδέρφια Αντώνης και Βασίλης Μαργαρίτης για να μπορούν, όσοι έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή, να απολαύσουν κάτι που έχει τρομερά μεγάλες ομοιότητες με το ελληνικό, παραδοσιακό σουβλάκι.

Το μενού του Cookoomela Grill παραμένει μικρό και ταυτόχρονα πλήρες. Πέντε τυλιχτά σουβλάκια, πατάτες και μία σαλάτα. Τα τέσσερα από τα πέντε σουβλάκια έχουν κύριο συστατικό τον γύρο μανιταριών και εμπλουτίζονται με διάφορα υγιεινά, ολόφρεσκα και χειροποίητα συστατικά, όπως σάλτσα ντομάτας από αυθεντική σικελική συνταγή, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα, μουστάρδα, σος βιολογικού γιαουρτιού σόγιας, πράσινα λαχανικά, φυτικό τυρί και σάλτσα bbq. Το πέμπτο σουβλάκι έχει ως βάση σουτζουκάκια από βιολογική φακή και είναι επίσης αποκάλυψη.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Φρέσκες τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Το μενού ολοκληρώνεται με φρέσκες τηγανητές πατάτες, μαγειρεμένες με τη φλούδα, και μια εναλλακτική, vegan σαλάτα με ντάκο. Επιλογές εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες όχι μόνο για εκείνους που τιμούν τη χορτοφαγία αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό και ταυτόχρονα νόστιμο και θρεπτικό.

Τώρα, μάλιστα, που η επιχείρηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κατάστημα στου Γκύζη, στην οδό Καλλιγά 6, στο οποίο θα λειτουργεί υπηρεσία delivery από τις 13:00 έως τη 22:00, θα έχουμε ακόμα καλύτερη πρόσβαση στην τέλεια γεύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επισκεπτόμαστε το πρώτο μαγαζί στα Εξάρχεια. Εξάλλου, το σημείο του είναι κεντρικό πέρασμα και στα εξωτερικά τραπέζια του συγκεντρώνονται χαρούμενα πρόσωπα απ' όλη την Αθήνα.

Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 211 1822343

www.cookoomela.gr, FΒ: Cookoomela Grill, Instagram: cookoomelagrill

 

Στο Πανόραμα της Άνω Κυψέλης

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε e-shop και delivery με τα γλυκά του! Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Πριν αρχίσω να μιλάω γι' αυτό το μαγαζί με τα γλυκά, θα ήθελα να πω ότι δεν έχω καλύτερο από τον επιθετικό προσδιορισμό «συνοικιακό». Γι' άλλους το συνοικιακό μπορεί να είναι το μικρό, το απλοϊκό, το συνηθισμένο ή αυτό που έχει στενό ορίζοντα και περιορισμένες φιλοδοξίες. Για μένα, πάλι, το συνοικιακό είναι το αυθεντικό, το απλό, αλλά όχι απλοϊκό, το οικείο και το άμεσο.

Στην περίπτωση του ζαχαροπλαστείου «Αφοί Ζάρρα-Πανόραμα», μάλιστα, ο όρος επαναπροσδιορίζεται γιατί είναι ένα παλιό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, αλλά έχει δυνατό όραμα και σύγχρονη καρδιά. Δεν είναι τυχαίο που το Πανόραμα είναι το πρώτο ζαχαροπλαστείο που έκανε e-shop και delivery με τα γλυκά του! Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν το αγάπησα γι' αυτόν τον λόγο. Καλή η επιχειρηματικότητα, αλλά η λιγούρα, όταν είναι επίμονη και συνεχής, τα ξεπερνάει όλα.

Το Πανόραμα, λοιπόν, το γνώρισα μέσω ενός huge εκλέρ που βρέθηκε μπροστά μου. Και μιλάω για ένα εκλέρ που είχα να συναντήσω από την παιδική μου ηλικία. Τεράστιο, σαν γόνδολα σε κανάλι της Βενετίας, γεμάτο με ολόφρεσκια κρέμα σοκολάτας και τέλεια γκανάς από πάνω, κάθε μπουκιά του με ταξίδευε σε αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια και επισκέψεις σε σπίτια με θείες, σεμέν σε τραπέζια και σαλονάκια φερ φορζέ.

Παρ' όλα αυτά, το Πανόραμα δεν έγινε γνωστό στην Κυψέλη και στην ευρύτερη περιοχή για το εκλέρ του αλλά για τον κορμό σοκολάτας. Γνωστοί που έχουν μεγαλώσει σε αυτήν τη γειτονιά έχουν να λένε γι' αυτόν τον κορμό που είναι ένα θαύμα ζαχαροπλαστικής και μια μικρή ωδή στη σοκολάτα. Με λίγα λόγια, αν έχεις μια δύσκολη μέρα, μια ερωτική απογοήτευση, μια στραβή στη δουλειά κι έναν καημό που δεν μπορείς να βολέψεις κάπου, τον κορμό θα ζητήσεις. Και θα σωθείς, φυσικά, γιατί η σοκολάτα είναι τέτοια. Όλα τα λύνει.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Bρήκα στις κλασικές βιτρίνες του μια ανάμεικτη τούρτα και θα στοιχημάτιζα ότι μια ίδια υπήρχε μπροστά μου όταν έσβηνα τα κεράκια των πέμπτων μου γενεθλίων. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Στο Πανόραμα, βέβαια, θα βρεις κι άλλα γλυκά που θα ξυπνήσουν μνήμες και συναισθήματα μέσα σου. Για παράδειγμα, εγώ βρήκα στις κλασικές βιτρίνες του μια ανάμεικτη τούρτα και θα στοιχημάτιζα ότι μια ίδια υπήρχε μπροστά μου όταν έσβηνα τα κεράκια των πέμπτων μου γενεθλίων. Άλλη φορά ζήτησα να δοκιμάσω τα σουδάκια με την κρέμα και τη λαχταριστή, τραγανιστή καραμέλα που παρόμοια είχα να φάω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για να μη μιλήσω για την πάστα αμυγδάλου που μου θυμίζει τη γιαγιά μου και κάθε φορά που τρώω μια κουταλιά της νιώθω σαν να κάνω μια γρήγορη επίσκεψη στον παράδεισο.

Κοκ, μπαμπάδες, φλορεντίνες, μαρόν, σοκολατάκια, τάρτες και τρούφες συνωστίζονται στον κατάλογό του που ξεπερνά τα 200 γλυκά! Όλα φτιαγμένα στο εργαστήριό του και όλα από φρέσκα υλικά, αποτελούν μια τέλεια δικαιολογία για να το επισκέπτομαι συχνά. Κάνε μια βόλτα προς τα κει και θα καταλάβεις. Ή μπες στο e-shop και παράγγειλε. Άλλο πράγμα να σου έρχεται το γλυκό στην πόρτα. Λίγη παραπάνω ευτυχία έχουμε όλοι ανάγκη.

Βελβενδού 44, Κυψέλη, 210 8827860

Website/e-shop: e-zarra.gr, FΒ: Αφοι Ζάρρα - Ζαχαροπλαστείο Πανόραμα, Instagram: zarrapastry

Bamboo Vegan: Γωνιακό, ευήλιο και ευάερο

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
O Φώτης Πατίκας δημιούργησε, μαζί με την Ελισάβετ Σαρδελή, το Bamboo Vegan το 2012. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Δεν είμαι vegan, δεν είμαι καν vegetarian. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να απολαμβάνω υγιεινά γεύματα, ειδικά όταν είναι εύγεστα και παρασκευάζονται από ανθρώπους που δεν έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον βιγκανισμό ως trend αλλά έχουν αφοσιωθεί σε αυτόν πολλά χρόνια τώρα.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι ακριβώς η Ελισάβετ Σαρδελή και ο Φώτης Πατίκας που έχουν δημιουργήσει από το 2012 το Bamboo Vegan. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια το Bamboo Vegan δεν είναι απλώς ένα market απ' όπου μπορείς να προμηθευτείς οργανικά και βιολογικά προϊόντα από την Ελλάδα και όχι μόνο, αλλά το σωστό σημείο για να απολαύσεις το πρωινό, το σνακ και το γεύμα σου.

Κάπως έτσι βρέθηκα κι εγώ στο ροζ τραπέζι από φορμάικα ένα μεσημεράκι, με τις αντοχές μου να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τον οργανισμό μου να ζητάει επειγόντως βιταμίνες. Μίλησα για τα συμπτώματα κατάπτωσης και πείνας που είχα στον Φώτη, ο οποίος βρισκόταν στο ταμείο εξυπηρετώντας άπαντες, κι εκείνος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μου φέρει κάτι που θα με χόρταινε, θα με γλύκαινε και θα με γέμιζε ενέργεια.

Και ήταν τόσο καλή η ενέργεια του Φώτη και τόσο εμφανής η διάθεσή του να μου προτείνει κάτι που θα ικανοποιούσε τα γούστα μου και θα με ίσιωνε, που αποφάσισα αμέσως ότι ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία και να μιλήσω για το Bamboo Vegan που περπατάει με σταθερά βήματα και κερδίζει το κοινό του με την αγάπη, τις γνώσεις αλλά και τις μοναδικές γεύσεις του.

Για μανιταροσούβλακο στο Cookoomela, μπέιγκελ με τόφου στο Bamboo Vegan και κορμό σοκολάτας στο Πανόραμα Facebook Twitter
Vegan τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο. Φωτό: Δώρα Μάστορα / LIFO

Έτσι, δοκίμασα ένα μπέιγκελ με καπνιστό τόφου, φυτικό τυρί, σαλάτα και καπνιστή, χειροποίητη μαγιονέζα, ένα σάντουιτς με ψωμί τσιαπάτα με τόφου καπνιστό, σαλάτα, cold cuts, που είναι κάτι σαν παριζάκι από τόφου, καθώς και ένα wrap με φαλάφελ, τόσο ελαφρύ και δροσερό που θα ήθελα κάθε πρωί να μου χτυπάει το κουδούνι, να με ξυπνάει και να κάθεται δίπλα μου στο τραπέζι του πρωινού. Στην ερώτηση αν τα έφαγα όλα αυτά, η απάντηση είναι αρνητική. Τα δοκίμασα, όμως, όλα για να έχω όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη. Και αν ήμουν λίγο πιο ανέμελη στις ποσότητες φαγητού που καταναλώνω, θα μπορούσα να τα έχω φάει και τα τρία γιατί, πραγματικά, ήταν τόσο ανάλαφρα, που ούτε θα βαρυστομάχιαζα ούτε και θα γκρίνιαζα για υπερκατανάλωση vegan φαγητού.

Εξάλλου, ο Φώτης δεν σταμάτησε εδώ. Πέρα από το υπέροχο smoothie με blueberry, μπανάνα, καρύδα, γάλα σόγιας και αγαύη που μου πρότεινε και το ήπια μεμιάς, γιατί ήταν εμπλουτισμένο με βιταμίνες, ήρθαν μπροστά μου δύο γλυκά κόλαση που δεν γινόταν να τους γυρίσω την πλάτη. Τόσο ο κορμός με κουβερτούρα, μπισκότα vegan και γάλα καρύδας όσο και η τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο ήταν συγκλονιστικά και τόσο νόστιμα όσο δεν πάει το μυαλό σου.

Πίσω από το μενού βρίσκoνται οι σεφ Γιώργης Βαϊδάνης και Τάσος Βοριάς και δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ σε αυτούς γιατί έχουν κάνει άψογη δουλειά και μάλιστα φροντίζουν να δημιουργούν συνεχώς νέες γεύσεις για να μην κουράζονται ποτέ οι θαμώνες.

Φεύγοντας από το Bamboo Vegan, γέμισα ένα καλαθάκι με διάφορα vegan προϊόντα, γαλακτοκομικά, εναλλακτικά κρέατος, δημητριακά, ζυμαρικά και όσπρια. Όχι γιατί πρόκειται να γίνω vegan –όχι άμεσα τουλάχιστον– αλλά γιατί είναι καλό να επιλέγουμε προϊόντα που λειτουργούν θεραπευτικά στον οργανισμό μας. Και αυτά τα προϊόντα είναι ενέσεις τόνωσης και υγείας. Μάλιστα, το Bamboo Vegan έχει και e-shop. Στο live, όμως, κερδίζονται οι εντυπώσεις.

Σόλωνος 102 & Μαυρομιχάλη, 210 3300018

Website/e-shop: bamboovegan.com, FΒ: Bamboo Vegan, Instagram: bamboo_vegan

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ